Táplálék az agynak, 3. rész

Táplálék az agynak, 3. rész


A tanulást célul kitűzni bölcs dolog, mivel kis lépésekben és különféle formákban is meg lehet valósítani. Ráadásul ezáltal másfajta gondolkodásmódot sajátíthatunk el. Egy olyan gondolkodást, ahol nem az eredményre fókuszálunk, hanem magára a folyamatra összpontosítunk. Tehát például egy cél kitűzésénél hasznos lehet, ha lépésekre bontjuk a folyamatot, és így egy-egy apró lépésre tudunk figyelni, nem pedig a cél megvalósulása lebeg a szemünk előtt, mert az sok esetben úgyis távolinak tűnik. Hasonlóképpen járhatunk el tanulás esetén is. A tanulási folyamatra való összpontosítás nagyon jó személyiségjegyeket hoz magával. Olyan befolyással rendelkező tulajdonságokat fejleszthetünk ki általa, mint például a nyitottság, a fogékonyság, a kíváncsiság, az erőfeszítés, az elszántság, és ez hasznos, hiszen ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember sikeres legyen. Így tehát profitálhatunk abból, ha minden nap táplálékot adunk az elménknek.

Egy olyan cél, amely elkötelezi magát a tanulás mellett, teljesen más, mint egy konkrét cél, bár az igaz, hogy konkrét célokhoz általában az emberek jobban ragaszkodnak: ilyen például a 20 kg fogyás, vagy a cigarettáról való lemondás. De a konkrét célok nem adnak arra lehetőséget, hogy elköteleződjünk egy növekedésorientált folyamat mellett. S ez azért nem jó, mert a növekedésorientált gondolkodásmód mélyebb hatással van az életünkre és a személyiségünkre. Ezért érdemes lehet konkrét célok mellett egy ilyenfajta célt is életünkbe hozni. Ezzel a sorozattal egy kicsit hozzásegítelek ehhez.

 

Havonta jelentkező sorozatomban erről a listáról válogatok 15-15 érdekességet, amelyek táplálékként szolgálnak az agynak. Minden hónapban egyszer (5-én) jövök a MA TANULTAM listával. Készülj hát elő, mert érdekes és hasznos tanulnivalók következnek. Íme, 15 olyan érdekes tény, amit ma tanultam. VÁLTOZÁS! A sorozat 2024 januárjától folytatódik.

 

1. Az egykori thermopülai csata helyszínén ma egy modern autópálya található. A spártai vezér, Leonidas szobra mindössze néhány méterre van az úttól. Ez volt az a csata egyébként, ahol 300 spártai három teljes napig visszatartotta a hatalmas perzsa sereget.

 

 

2. Adolf Hitler eredetileg úgy tervezte, hogy az összes zsidót Madagaszkárra telepíti, ehhez egy tervet is készített. De aztán menet közben meggondolta magát és változtatott rajta: a népirtás mellett döntött helyette.

 

 

3. Egyszer egy középiskolai futballedzőt azért bocsátottak el Oregonban, mert el akarta vinni csapatát a Hooters étterembe, hogy megünnepeljék a szezon végét.

 

 

 

4. A kaliforniai Pipevine lepke rendkívül ritka, San Franciscóban pedig már a kihalás fenyegette, amikor Tim Wong megmentette a lepkefajt a veszélytől. Ők azok a pillangók, akik hernyóként egyetlen táplálékot fogyasztanak, ezek pedig a mérgező növények (pipevine) és az elmúlt években Wong több mint 200 ilyen növényt termesztett. A hernyók Wong botanikus kertjében élnek, ahol elfogyasztják ezeket a növényeket, és aztán szép lepke válik belőlük.

 

 

 

5. Az Amerikai Forradalom Leányai (DAR) nevű szervezet elutasította Marian Anderson engedélyét, amikor az operaénekesnő a Constitution Hallban megrendezett rendezvényen szeretett volna fellépni. Arra hivatkozott a szervezet, hogy ez a koncert „csak fehér előadók” számára engedélyezett. A First Lady, Eleanor Roosevelt azonban megszervezte az énekesnőnek, hogy felléphessen egy olyan közönség előtt, akik támogatják az egyenjogúságot, így történt, hogy Marian Anderson volt az első afroamerikai, aki több mint 75 000 ember előtt énekelhetett.

 

 

6. Azt mondják, hogy változást egy ember nem tud véghezvinni, de nem így gondolta Julia Lorraine Hill, vagy ahogy jobban ismerik Julia „Butterfly” Hill, aki arról vált ismertté, hogy 738 napig, 1997. december 10-e és 1999. december 18-a között egy 180 láb magas (55 méter), nagyjából 1500 éves kaliforniai vörös fában élt azért, hogy megakadályozza a Pacific Lumber Company-t abban, hogy a fát kivágják. A környezetvédelmi aktivista sikeresen megmentette a Luna névre hallgató fát. Ez bátor cselekedet volt tőle, és bebizonyította, hogyha valaki elég kitartó, akkor egyedül is képes a változtatásra.

 

 

7. Anton Chigurh egy kitalált karakter volt a Nem vénnek való vidék című könyvben, akit a belőle készült filmben Javier Bardem keltett életre. A színész számtalan elismerést kapott, de talán a legnagyobb elismerés az volt, amikor egy független pszichológuscsoport a "legrealisztikusabb pszichopata-ábrázolásnak nevezte a karakter megformálását, a Journal of Forensic Sciences nevű folyóiratban.

 

 

 

8. Amikor a Titanic egy jéghegynek ütközött, akkor az egyik tisztet, William Murdoch-ot úgy ábrázolták a filmben, hogy lelőtt egy utast, tehát gyilkosságot követett el. A valóságban azonban – a túlélők úgy emlékeztek rá –, hogy a lehető legtöbb mentőcsónakot megpróbálta megtölteni, majd végül ő maga is elsüllyedt a hajóval.

 

 

 

9. 2014-ben a GM összesen 800 ezer autót vont ki a forgalomból, mivel kiderült, nem megfelelően voltak legyártva. Nem működött megfelelően a kormány, a fékek, a légzsákok. Legjobb esetben az autók egyszerűen csak leálltak az úton, de történtek komolyabb problémák is. Összesen 124 ember halt meg a meghibásodások miatt. A legrosszabb az egészben az, hogy az autók nem megfelelő legyártásáról 2005 óta tudtak, de nem tettek semmit, mert túl „drága” lett volna a javítás.

 

 

 

10. A demencia, vagyis a szellemi leépülés egy nagyon komoly betegség, ami főleg időskorban gyakori. De most kiderült róla még valami, amit eddig nem tudtak. A fekete lábtörlőt a padlón a demenciában szenvedők egy mély lyukként azonosítják. E vizuális észlelési probléma miatt a demenciával élők elkerülik azt, hogy a lábtörlőre lépjenek, és ha egy ilyen van a szobájukban, akkor nem hagyják el a helyüket, mert félnek, hogy beleesnek a lyukba.

 

 

 

11. Mindannyian szembesülhetünk azzal, hogy egy jó parti után – amit mi szervezünk – nem nagyon szeretnének a vendégek hazamenni. Ezért aztán egy-egy házibuli hosszú ideig elhúzódhat, aminek a házigazdák nem mindig örülnek. Ezt a problémát Frank Loesser zeneszerző 1944-ben nagyon kreatívan oldotta meg. Házavató partit rendezett a feleségével, de előtte írt egy dalt: „Baby, it’s cold outside” címmel, és ezt a parti végén elénekelték a vendégeknek. Az összegyűltek megértették a célzást, hogy ideje menni. Utána a zeneszerzőt és feleségét rengeteg bulira, partira hívták meg azzal a céllal, hogy elénekeljék a dalt, így jelezve a vendégeknek, hogy véget ért a buli mára.

 

 

 

12. Egyszer egy férfi egész nap 109 F (43 C) forróságban tartotta a tevéjét, amikor végre eszébe jutott, hogy ki kellene oldania az állatot. De már késő volt. A teve olyannyira felforrósodott a napon, hogy dühében akkorát rúgott a gazdájába, hogy az életét vesztette.

 

 

 

13. Amikor Neil Armstrong először lépett a Holdra, zsebében ott lapult egy kis szövetdarab az 1903-as gyártmányú Wright Flyer repülőgép-típusból. Vajon kabalaként vitte magával?

 

 

 

14. A Deep Lake Water Cooling System (DLWC) egy természetes hűtőrendszer, amely az Ontario-tó aljából vonja ki a hideg vizet, majd továbbítja azt csöveken keresztül Toronto belvárosának hűtésére. Kiderült, hogy ez a megoldás a hagyományos klímaberendezésekhez képest 75%-kal kevesebb energiát használ fel.

 

 

 

15. Mostanában egyre több hír van arról, hogy gyerekeket „felejtenek” az autóban, vagy akár buszban. Dániában viszont bevett szokás, hogy magukra hagynak gyerekeket. 1997-ben egy dán nőt New York-ban azért tartóztattak le, mert egy babakocsiban, az étterem előtt hagyta gyermekét, miközben ő és a baba apja bent vacsoráztak. Később beperelte a várost, és meg is nyerte a pert: 66 000 dollárt kapott.  

 

 

  

 

Forrás:

Reddit

boredpanda.com

Felső kép: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »