Szerelem ihlette emlékművek…

Szerelem ihlette emlékművek…


Bár a középkorban gyakori volt az olyan házasság, ami politikai céllal köttetett meg, mégis előfordult, hogy a fiatalok a szülők általi megegyezés ellenére is igaz szerelemmel szerették egymást.

Szigorúbb korszakokban is előfordult az, hogy két fiatal boldog házasságban élt annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a szülők előre elrendezték a frigyet, vagy gyakran még a politika is beleszólt, hogy ki kivel kötheti össze az életét. De a legtöbb esetben, sajnos csak rövid idő jutott a fiataloknak. Cikkemben most olyan történeteket mesélek el, amelyek főszereplőit még a halál sem tudta elválasztani egymástól. Emlékművek őrzik ma is a valaha volt halhatatlan szerelmeket, amik nemcsak a mesékben léteztek. Írásomban néhány érdekes és megható, szerelem ihlette emlékmű létrejöttének történetét osztom meg az Olvasóval.

 

Eleonóra-keresztek a szeretett nőnek

III. Henrik angol király egy gascogne-i lázadás után attól tartott, hogy a szomszédos kasztíliaiak segítséget nyújtanak a felkelőknek, ezért 1254-ben kiegyezett X. Alfonz királlyal, és a szövetséget a 14 éves Eduárd és a 13 éves Kasztíliai Eleonóra házasságával pecsételték meg. Eredetileg a terv az volt, hogy a lányt II. Theobald navarrai királyhoz adják feleségül, ám 1252-ben Theobald anyja, Bourbon Margit navarrai királyné politikai indokok miatt meghiúsította azt. 

A fiatalok esküvőjére 1254. november 1-jén került sor a Burgos melletti Santa María la Real de Las Huelgas apátságában. Házasságuk ideje alatt legalább tizennégy, de lehet, hogy tizenhat gyermekük született, ezt nem lehet tudni pontosan. Közülük öt lány érte meg a felnőttkort, fiai közül viszont csak egy élte túl apját.  

A házastársak igaz szerelemmel szerették egymást, és ez egészen a sírig tartott. Eduárd mindvégig hűséges volt feleségéhez, nem tartott szeretőket, ez akkoriban szokatlan volt az uralkodók körében. 


 

Eduárd és feleségének arcképe egy kora 14. századi kézirat iniciáléjában.

Forrás: Morris, Marc (2008) 


Kasztíliai Eleonóra 1290. november 28-án halt meg. Felesége halála mélyen lesújtotta a királyt. A 12 napig tartó temetési menet éjszakai pihenőinél az özvegy tizenkét hatalmas, gótikus Eleonóra-keresztet állíttatott fel 1291 és 1294 között a szeretett nő emlékére. A 12 emlékmű eredetileg fából készült, és pontosan azon az úton kapott helyet, amelyen a királyné holttestét vitték végső nyughelyéig, egészen a Westminster-apátságig

A keresztek elkészítésén számos művész dolgozott évekig, de sajnos nagy részüknek már csak maradványai láthatók. A legtöbb kereszt helyén, ma gazdagon díszített, kőből készült emlékművek állnak.

 

A Taj Mahal megható története

Shah Jahan mogul és szeretett felesége, Mumtaz Mahal szerelmének állít örök emléket a gyönyörű fehér márvány síremlék, amelyet Mumtaz 1631-ben bekövetkezett halála után építettek fel.

Khurran herceg, vagyis Shah Jahan 1592-ben született, nevének jelentése: "a világ ura". Khurran herceg 1607-ben egy séta során látta meg akkori miniszterük lányát, Arjumand Banu Begumot, aki a Meena bazárban árult selymet és üveggyöngyöket. A muszlim hercegnő 15 éves volt, míg a herceg 14, de első látásra egymásba szerettek. A herceg megkérte apjától a lány kezét, és 5 év után, 1612-ben össze is házasodtak.

 Bal oldali kép: Mumtaz Mahal, Forrás: learn.culturalindia.net; jobb oldali kép: Shah Jahan, Forrás: indiatoday.in


Shah Jahan 1628-ban India uralkodója lett, felesége ekkor változtatta a nevét Mumtaz Mahalra, aminek a jelentése: "a palota kiválasztottja". Habár a királynak más ágyasai és feleségei is voltak, mégis Mumtaz Mahal volt az, akit igaz szerelemmel szeretett. Mumtaz volt az egyetlen, aki részt vehetett a politikában, és elkísérhette férjét a hadjáratokra is. Mumtaz Mahal 14 gyermeket hozott a világra, de közülük csak hat maradt életben, ám a szülések erősen megterhelték a szervezetét. Halála is a 14. gyermek születése közben következett be, a Burhanpurban folytatott hadjárat során, ahova férjét követte. Az uralkodó mélységes gyászba borult felesége halála miatt, országos gyászt rendelt el, pompás fejedelmi öltözékét puritán ruhára cserélte. A legenda szerint Mumtaz a halálos ágyán arra kérte férjét, hogy szerelmük emlékét tiszteletben tartva ne vegyen magához több feleséget és kettejük szerelmének állítson méltó, halhatatlan emléket, mely örökre felejthetetlenné teszi nevét az utókor számára. 

Így épült fel a világ egyik csodájaként is számon tartott Taj Mahal, amelynek jelentése: "a korona helye". A fehér márványba öntött építészeti szimfónia az örök szerelem emlékműve. Shah Jahan egy mauzóleumot épített, aminek az egész világon máig sincs párja. Egy évvel szeretett felesége halála után kezdtek a Taj Mahal építéséhez, amely 22 éven át tartott, és az uralkodó végig személyesen irányította a munkálatokat, Geronimo Veroneo olasz építész és Ahmad Lahori helyi főépítész segítségével. A legenda szerint az uralkodó az építkezés megkezdése előtt megölette a főépítész feleségét, hogy kellően átérezze a fájdalmát, befejezése után pedig magát a főépítészt, Ahmad Lahorit megvakíttatta, hogy ne építhessen még egy ilyen csodálatos épületet. Más kegyetlenségekről is szól a legenda, mely szerint Shah Janah az építkezés befejeztével elrendelte, hogy az összes dolgozó kezét amputálják, hogy soha többé ne alkothassanak ehhez foghatót.

A munkálatokban 20 000 munkás és márványfaragó mester vett részt, akik közül sokan messzi tájakról érkeztek, mint például Törökországból és Szíriából. A fehér márvány építőanyagot, amely a teljes épületet borította négyszáz kilométerről szállították a helyszínre. A központi részen egy 34 méter magas, 18 méter átmérőjű mauzóleum áll fehér kupolával. A síremlékhez tartozó négyrészes kertet három oldalról magas falak veszik körül, míg a negyedik oldalt a Jamuna folyó szegélyezi. Az épület 4 sarkára 50 méteres tornyokat építettek fel, ügyelve arra, hogy egy későbbi nagy földrengés se tudja őket lerombolni. A síremlék két oldalán muszlim imahelyet emeltek, és a körülöttük lévő kertben paradicsom, ciprusfák és medencék is találhatóak.


 

Taj Mahal, forrás: pexels.com

 

Shah Jahan mogul terve az volt, hogy a Taj Mahal tükörképeként létrehozza saját fekete márvány mauzóleumát, és a két épületet az örök összetartozást jelképező híddal köti össze. Ez azonban sajnos már nem valósulhatott meg. Fia ugyanis bebörtönözte őt az agrai erődbe, és ott is tartotta élete végéig, ahonnan csak egy ablakból láthatta felesége sírhelyét. Halála után felesége mellett alakították ki végső nyughelyét.

A Jamuna folyó partján álló, Agrában található Taj Mahal 1983 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel, de 2007-ben a világ hét új csodája közé is beválasztották.

 

A kolera sem tudott véget vetni a nagy szerelemnek

Nádasladányban található a Tudor-stílusban épült kastély, amelynek falai őrzik a mesébe illően legendás szerelmet.

Nádasdy Ferenc gróf és Zichy Ilona 1868-ban kötöttek szerelmi házasságot, és négy gyermekük született, akik közül az egyik kislány féléves korában meghalt, később pedig a fiúk is. Eleinte a család agárdpusztai kastélyában éltek, onnan költöztek Nádasladányba. A nádasladányi kastélyt együtt tervezték meg, és az alapkövet is együtt rakták le 1873-ban. Még közös hálószobát is terveztek otthonukban, ami akkoriban merész újításnak számított.

Nádasdy Ferenc gróf felesége a bécsi kolerajárvány alatt megbetegedett és nem sokkal azután, hogy megszülte legkisebb lányát, 24 éves korában meghalt. A 31 éves gróf magára maradt, de tudta, mit jelent az egy életen át tartó hűség. Többé nem nősült meg, és bár nehezen viselte a veszteséget, folytatta a nádasladányi kastély építését. A kastélyt úgy rendezte be, mintha szeretett felesége még élne. Amíg a család és a vendégek a kastélyban és a parkban találkoztak a grófnő emlékével, addig a falubelieket a Szent Ilona tiszteletére felszentelt templom emlékeztette a grófnőre. Ennek érdekében Nádasdy gróf személyesen járt a pápánál a Vatikánban, akitől engedélyt kért arra, hogy a család házi festője, Valentiny János a Szent Ilona templom főoltárán halott felesége vonásait megörökítse. A dolgozószobájában Barabás Miklós két festménye ábrázolta a fiatal grófnét. Egy kortársuk, Vértessyné Makfalvay Gizella így fogalmazott róluk: "Ők csak egymásnak éltek, egy kis boldog világ volt ez, hol a szeretet ütött tanyát". A gróf szeretett felesége halála után gyermekeinek, a kultúrának és a közügyeknek szentelte életét.

A kastély az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára épült. A filmesek gyakran forgatnak ott, itt készült például az Underworld, a Borgiák és a Drakula sorozat néhány jelenete is.

 

 

Nádasdy-kastély, forrás: Szvitek Péter, Indafotó 

 

Szerelmi csalódásnak köszönheti felépülését a Korall-kastély

A lett származású Edward Leedskalnin emigráns eljegyezte a 16 éves Agnes Scuffot, akit későbbi jegyzeteiben gyakran csak "sweet sixteenként", vagyis édes tizenhat évesként emleget. A lány az esküvőjük előtt egy nappal elhagyta jegyesét. A Florida városában élő férfi akkor döntötte el, hogy sosem múló szerelmét egy különleges emlékművel örökíti meg: korallkövekből felépít egy kastélyt. Sokak szerint a csalódás az oka annak, hogy Leedskalnin innentől kezdve csak a tudománynak és a kastélynak szentelte életét. 1921-ben látott neki a munkának. A lakóhelyétől mindössze 16 km-re elhelyezkedő Homestead városát szemelte ki erre a célra, és az első három évben naponta szállított oda hatalmas kőtömböket. 

Története azért is említésre méltó, mert a Korall-kastély felépítéséről számos legenda kering, azóta is. Beszélik azt, hogy építője mágikus, vagy természetfeletti erők segítségét kérte, de arról is szólnak történetek, hogy a hatalmas köveket űrlények pakolták egymásra. A Korall-kastély felépülését máig rejtély kíséri. A jelek szerint Leedskalnin egyedül dolgozott nagy művén egészen 1951-ben bekövetkezett haláláig, tehát harminc éven át. Máig sem tudni, hogy tudott külső segítség nélkül a helyére rakni több mint 1100 tonna korallkövet. S bár lehetetlennek tűnik, hogy valaki modern gépek alkalmazása nélkül szikladarabokat volt képes mozgatni, a Korall-kastély nem mágikus erőknek, hanem a kemény munkának köszönheti létét. 

Leedskalnin állítása szerint, bár tanulatlan ember volt, kőműves családból származott, így nagyon is jól ismerte a tömeg és az emelőerő fizikai törvényeit. Egyszerű eszközöket használt: csákány, csörlő, kötelek és görgők voltak a segítségére. 

A kastély - amelyet a Monument of Love, vagyis a "Szerelem Emlékműve" névvel emlegetnek - ma múzeumként üzemel.

 

 

Korall-kastély, Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Az örök szerelem hazai emlékműve

székesfehérvári Öreghegyen található a Bory-vár, amelyet Bory Jenő 40 nyáron át épített. A szobrászművész és építészmérnök saját elképzelései, tervei és fantáziája szerint, két kezével építette meg lovagi várát magának és gyönyörű feleségének, a festőművész Komócsin Ilonának, így bekerült azon kevesek közé, akik még életükben felépítették saját emlékművüket és múzeumukat. Alkotásával pedig emléket emelt a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Bory Jenő Székesfehérvár egyik legjelentősebb művésze fiatal szobrásznövendék volt, amikor megismerte későbbi múzsáját a festőnek készülő Komócsin Ilonát. 1907-ben házasodtak össze, és három gyermekük született. A Bory-vár története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvásárolt egy egyholdnyi területet, hogy a nyári szünetet családjával ott tölthesse. A művész nem épületnek tekintette alkotását, hanem inkább szobornak. Háza évről-évre fejlődött. Az épület műteremként is szolgált a házaspár számára, most pedig kiállító teremként működik. Mindkét művész alkotásai megtalálhatók itt, más művészek munkái mellett. A falakon festmények láthatók. A kertben és az épületben több mint ötszáz műalkotás található, a művész mindenhova rejtett valamit, ami felesége iránti teljes odaadásáról szól. Lángoló szerelmet érzett felesége iránt, és nem hitt abban, hogy a nő iránti szeretetét bárminek is alá kellene rendelnie. Verseket írt hozzá, szobrot készített róla, megfestette, köszönő szavakat intézett felé, és mindez megtalálható kőbe vésve a várban. Ezt a verset is imádott feleségéhez írta:

 

Hogy lehet Valakit ennyire szeretni?

Hogy lehet Valakit Angyalnak nevezni?

Hogy lehet hogy angyal a földre leszálljon

És mint földi asszony engemet szolgáljon?

A földre leszálltál és angyal maradtál,

Földi életemből égit varázsoltál

Ha egyszer visszaszállsz vigy magaddal engem

Az angyalok közé protezsálj be Szentem

 

A Bory-várban három műterem és egy Kápolna is épült, ahol a Hitvesi Szeretet szobra áll.

 

 

Bory-vár utcafront, forrás: bory-var.hu

 


Forrás:

Fenti kép (Korall-kastély): szeretlekmagyarorszag.hu

Eleonóra-keresztek: wikipedia

Taj Mahal: wikipedia, vilagutazo.blog.hu

Nádasdy-kastély: csodalatosmagyarorszag.hu, muemlekem.hu

korall: mult-kor.hu

Bory-vár: erdekesfehervar.blog.hu, bory-var.hu

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »