Rovarriasztó növények

Rovarriasztó növények


15 növény, amely távol tartja a szúnyogokat és a bogarakat otthonunktól és tőlünk.

Felejtsd el a mérgező szúnyogriasztó szereket, mert ha segítenek is, veszélybe sodorják családod egészségét és a tiédet is. A növények, és a virágok nemcsak a levegőt tisztítják, valamint jó hatással vannak arra, hogy nyugodt, pihentető alvásod legyen, de a rovarokat, a szúnyogokat is messzire űzik otthonodból. Ez pedig rendkívül előnyös, hiszen ezek szerint amellett, hogy dekoratívak és szépek, még hasznosak is. A növények többsége ugyanis erős illatú, de sok esetben ezt csak a poloskák, vagy más rovarok szimatolják ki, mi emberek nem érezzük annyira.

Az alábbiakban ismertetem, mely növények használhatók riasztó célokra, így akár már most felveheted valamelyiket a bevásárlólistádra.

 

1. Krizantém

A fotó forrása: Miroslav216 / imgur

 

A krizantém nemcsak gyönyörű virágokat hoz, de kiváló rovarriasztóként is szolgál. Piretrin nevű anyagot termel, amit a rovarok egyáltalán nem bírnak. Akár cserépbe ültetve, vagy más növényekkel együtt balkonládába elhelyezve is beköltöztetheted az otthonodba, de úgy is hasznát veszed, ha leszeded a virágait, forró vízben áztatod, majd ezzel a lével spricceled be a ruháidat. Kiváló szolgálatot tesz a szúnyogok elűzésére.

 

2. Menta

A fotó forrása: tssalTEA / reddit

 

Egyre népszerűbb fűszernövény a konyhában a menta, ezért a legtöbb háztartásban már megtalálható. Nemcsak az ételek kiváló ízesítője, kiegészítője, de csodás módon a hangyákat is távol tartja otthonunktól. Ha pedig már ott vannak, akkor elűzi őket. Vizsgáld át házadat, lakásodat, nézd meg, hol jelennek meg a hangyák, és azt a területet szórd be mentával. A növény ugyanis erős illatot bocsát ki, amit a hangyák nem szeretnek. A menta illóolaja is épp olyan hasznos, ez is kiválóan működik a riasztásra.


3. Levendula

A fotó forrása: AleksaBoskovic / imgur

 

A levendula tartalmazza a linalool nevű vegyületet, amely jól ismert rovarirtó szer, főként bolha-, gyümölcslégy- és csótányirtó. Érdemes a célra beszerezni egy szórófejes flakont, amibe tegyünk egy marék levendulalevelet, majd engedjük fel vízzel. Ebből a folyadékból spricceljünk a ruháinkra, a testünkre és a bútorokra.

 

4. Illatos macskamenta

A fotó forrása: Daito_02 / reddit

                                                                                                       

A macskamenta illata különleges hatással van a macskák 50%-ára. Viszont a szúnyogok és a csótányok nem bírják elviselni. Nepetalaktont párologtat ki magából, amely hatékony taszító erejéről ismert. Kertben és lakásban is tartható a macskamenta, mindenhol képes kifejteni erős hatását.

 

5. Méhbalzsam

A fotó forrása: Mini_Midi / reddit

 

A méhbalzsam vonzza a méheket és a kolibriféléket, de gyökerei növényvédőszerként töltenek be fontos szerepet. Timolt tartalmaznak a gyökerek, amelyek távol tartják a föld alatti kártevőket.

 

6. Orvosi zsálya

A fotó forrása: neanderthalensis / imgur

 

A zsályában található egy kariofillén nevű természetes vegyület, amely elűzi a szúnyogokat és a rovarokat. Mivel a leghatásosabb és a leggyorsabb eredményt hő hatására érjük el, ezért érdemes az orvosi zsálya néhány ágát tűzre dobni, és onnantól már csak azt láthatjuk, hogy a rovarok távolodnak otthonunktól.


7. Rozmaring

A fotó forrása: roggz / reddit

 

Legyen szó főzésről, vagy a lakás díszítéséről, dekorálásáról, a rozmaring mindig jól jön a háznál. De ha többet akarsz kihozni belőle, akkor tudnod kell, hogy a rozmaring virága kiváló szúnyogriasztó. Ahhoz, hogy a legjobb eredményt elérd, az alábbiakat kell tenned: egy liter vízhez adj egy csésze szárított rozmaringot, majd forrald fel. Hagyd kihűlni, majd öntsd a keveréket egy szórófejes palacka. Ezzel fújd be a bőrödet, de akár a kisállataid bőrét is befújhatod vele. Nekik nem lesz tőle bajuk, de a szúnyogok messziről elkerülik őket.

 

8. Citromfű

A fotó forrása: OppaiProtector / reddit

 

A citromfűnek jó illata van, amelyet a benne lévő citronella nevű vegyületnek köszönhetünk, de a jó hír az, hogy a poloskák és más rovarok nem igazán szeretik ezt az aromát. Azért, hogy a legjobb eredményt érd el, tépj össze néhány levelet, ettől az illata még erősebb lesz, és dörzsöld a bőrödbe, hogy elriassza a szúnyogokat, és a többi rovart.

 

9. Borágó

A fotó forrása: gephasel2000 / imgur

 

Úgy is szokták mondani, az uborkaszagú fű. A borágó egy kedvelt fűszernövény, amelyet ültethetünk más zöldségek mellé, hogy elűzzük segítségével az ártalmas rovarokat, és a hernyóféléket. Ha például paradicsomot, vagy káposztát termelsz a kertedben, a borágó a legjobb barátod lesz, hiszen megszabadít minden nemkívánatos kártékony lénytől.

 

10. Bazsalikom

A fotó forrása: ArroyavePhotography / reddit

 

A bazsalikom erős illata és íze miatt hatalmas szerepet tölt be a konyhában, ételek készítésénél, de talán még jobb rovarriasztásra. Levelei négy olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek mindegyike rovarriasztó. S ahhoz, hogy ezek előjöjjenek, és működésbe lépjenek, csak össze kell vágni ezeket a leveleket. Ha egy kis darabolt bazsalikomot teszel az ablakpárkányra, egész biztos, hogy az megakadályozza a szúnyogok bejutását a házba.

 

11. Bársonyvirág, vagy Büdöske

A fotó forrása: sevrena85 / imgur

 

A krizantémhoz hasonlóan a bársonyvirág is tartalmaz piretrint, amely riasztó célokra használható. A szer elkészítése nagyon egyszerű: Csak áztass be egy marék bársonyvirágot, és tedd 2 napra sötét, hűvös helyre, időnként rázd meg. Szűrd át – legjobb mosogatórongyon keresztül – és a folyadékot tedd szórófejes flakonba. Már készen is áll a használatra.

 

12. Oregánó

A fotó forrása: JoshWoodward / imgur

 

A legtöbb háztartásban megtalálható a szárított oregánó, hiszen az egyik legkedveltebb fűszernövényünk. De a friss oregánó még jobb, így nem árt, ha időnként beszerzünk belőle. A rovarok ugyanis ki nem állhatják az oregánó olajos illatát. A szer összeállítása a következő: tépj össze 4-5 csésze oregánólevelet, hogy levet engedjen. Ezután tedd a keveréket egy edénybe, engedd fel vízzel, tedd napos helyre, pihentesd néhány órát, akár egy teljes napot. Adj a keverékhez folyékony mosogatószert, szűrd le az anyagot, és öntsd a vizet egy szórófejes flakonba. Ezzel a szerrel távol tarthatod otthonodtól a rovarokat.

 

13. Üröm

A fotó forrása: chefb0y_rd / reddit

 

Ha van kutyád vagy macskád, az üröm tartása szinte kötelező. Köztudott, hogy az üröm természetes bolhairtó, ha ezt a növényt összekevered vízzel, és állni hagyod, majd leszűrve szórófejes flakonba teszed a folyadékot, ezt pedig ráspricceled az állataid szőrére, testére, esetleg a bútorokra, akkor megszabadulnak kedvenceid a nemkívánatos bolháktól. De arra érdemes odafigyelni, hogy ne használjunk a szerből túl sokat, mert a szag erős lehet a kisállataink számára, és ez zavarhatja őket.

 

14. Gilisztaűző varádics

A fotó forrása: pixabay.com

 

Habár a neve megtévesztő lehet, de a gilisztaűző varádics a legyek távolságtartására szolgál. Az élénksárga virágokat hozó varádics kiváló légyriasztó szer. Ha a leveleit a bőrödbe dörzsölöd, vagy akár összetépve elhelyezed otthonod néhány pontján, akkor biztos lehetsz abban, hogy a legyek elkerülik lakásodat, mivel a növény erős illata távol tartja őket.

 

15. Bojtocska, vagy Selyemvirág

A fotó forrása: pixabay.com

 

A selyemvirágot gyakran használják parfümökben, de a szakértők szúnyogriasztóként is ajánlják. A bennük található kumarin nevű vegyület távol tartja a rovarokat. Kiültethetjük a kertbe, de ha biztosra akarunk menni, vázában otthonunkba is vihetjük.

 

 

Forrás:

brightside.me

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »