Nem vagyunk elég okosak az ufóknak?

Nem vagyunk elég okosak az ufóknak?


A tudósok szerint az idegenek azért nem léptek még kapcsolatba a Földdel, mert itt nincs jele az intelligenciának. Egy nemrég napvilágot látott tanulmány azt állítja, hogy az intelligens földönkívüliek csak a technológiailag legfejlettebb bolygókkal való érintkezésben érdekeltek, és a Föld nem tartozik közéjük.

 

Miért nem léptek kapcsolatba velünk az idegenek?     

A tudósok is csak találgatnak ebben a témában, úgy vélik, a kérdésre több válasz is lehetséges.
Talán az idegen lények azt gondolják, a Föld unalmas. Az arXiv adatbázisban közzétett információk szerint az intelligens földönkívüliek nem találják különösebben érdekesnek azokat a bolygókat, ahol élet van. Amri Wandel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem asztrofizikusa szerint az idegenek elsődlegesen nem a biológiai, hanem a technológiai fejlettséget keresik, viszont a Föld csak a harmincas években kezdett el az űrből észlelhető jeleket kimutatni (rádióhullámok formájában). Az pedig hosszú időbe telt, míg ezek a hullámok elérték az idegen lényeket.

A tudósok a Fermi-paradoxonból indultak ki, amely azon a véleményen van, hogy a világegyetem nagyságának és korának figyelembe vételével arra a következtetésre juthatunk, hogy a földön kívül is létezniük kell technikailag fejlett civilizációknak, viszont mivel eddig nem találtunk semmit, ami ezt bizonyítaná, addig ez a következtetés nem állja meg a helyét. A Ferni-paradoxon szerint az intelligens földönkívüliek – ha léteznének – már kifejlesztettek volna egy olyan űrutazást, amely nagy távolságra is képes lett volna elvinni őket, és valószínű, hogy ennek során ellátogattak volna földünkre.
A szakértők azonban más magyarázatot is találtak arra, hogy miért kerülnek minket az idegenek: úgy gondolják, hogy valamikor a múltban járhattak már a Földön, még mielőtt az emberek elég fejlettek lettek volna. Nem voltunk annyira érdekesek számukra, hogy maradjanak. Mi pedig nem tudtuk ezt a találkozást rögzíteni, így nem maradt fent. De az is lehet, hogy az űrutazás nehezebb, mint hinnénk, és most dolgoznak azon, hogy végre eljöhessenek hozzánk.

Az is egy lehetséges magyarázat lehet Wandel szerint, hogy a földönkívüliek több bolygón is találtak életre utaló jeleket, így pedig nem küldtek jelet mindenkinek, hiszen azzal a saját erőforrásaikat csökkentenék. Valószínűleg már másokkal kapcsolatba léptek.

Az első, földönkívülieknek szánt üzenetet egyébként 1974-ben küldték el innen a földről, ezért több tudós is úgy véli, ideje lenne küldeni egy másikat, hiszen valószínűleg az első nem ért célba. Wandel szerint ez azért történhetett meg, mert feltételezhetően sok intelligens civilizáció létezik, több mint 100 millió technikailag fejlett bolygó található meg, ezért lehetséges, hogy a Föld jelei nem érték még el egy másik intelligens civilizáció formáját. Ám előbb-utóbb ez könnyen bekövetkezhet, hiszen bolygónk egyre több rádiójelet képes fogadni és küldeni.
Az eredmények azt sugallják, hogy bolygónk közelében feltételezhetően nincsenek intelligens civilizációk. De intelligens élet még lehet – és ők csak a hívásunkra várnak.

 

 

Forrás:       

livescience.com

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »