Miért olyan ritkák a kék állatok?

Miért olyan ritkák a kék állatok?


Kutatások szerint a legtöbb ember kedvenc színe a kék – még 75 különböző ország nemzeti lobogóján is szerepel a kék szín. De valamiért a természetben ez a szín nem nagyon található meg, különösen kék színű állatokat nem látunk gyakran. Valószínűleg egy kezeden meg tudod számolni a kék állatok számát, amelyeket észrevettél életed során.

A természet egyszerűen rejtély. Megfejthetetlen, bár többen próbálkoztak azzal, hogy megfejtsék, de mindig meg tud lepni minket, hogy mit képes létrehozni. Mi pedig csak azon tűnődünk, hogyan működik mindez. Az egyik online magazin arra kereste a választ, hogy miért olyan ritkák a kék színű állatok? S hogy kiderült-e, azt megtudhatod, ha elolvasod a cikket.

 

A szín attól függ, hogy mit eszik az állat

Forrás: depositphotos.com, shutterstock.com, Muhammad Mahdi Karim / Wikimedia Commons, depositphotos.com

 

Az állatok bundáján, bőrén vagy tollain lévő színek szinte mindegyike tartalmaz pigmenteket, vagyis festékanyagokat, és ezek az elfogyasztott táplálékhoz kapcsolódnak. Például az aranypintyek sárga színű virágokat fogyasztanak, a flamingók pedig rózsaszín kagylót és garnélarákot.

 

Forrás: depositphotos.com

 

Ez vonatkozik a barnára, a pirosra és a narancsra is – de a kék kivétel. Hiszen a növényekben nincs valódi kék pigment, ezért az állatok nem válhatnak kék színűvé a táplálék miatt. Emiatt pedig igen ritka egy kék színű állat.

 

A legtöbb kék színű állat valójában nem is kék

Forrás: shutterstock.com, Bob Peterson / Wikimedia Commons,  pixabay.com

 

A szín az a mód, ahogyan a különböző fényeket érzékeljük. Egyes állatok kéknek tűnnek, ami többnyire azért van, mert a fényvisszaverődés segítségével kéknek látjuk őket, éppen úgy, mint ahogy az emberek szemét is. De attól még az nem kék.


Forrás: Derkarts / Wikimedia Commons

 

A fenti képen látható Morpho lepke csak azért tűnik kéknek, mert a kibontott szárny színe az esőcseppekhez hasonlóan tükrözi vissza a fényt. A szárnyak mikroszkopikus szerkezetűek, amelyek elnyelik az összes többi színt, kivéve a kéket. És mivel a szín a szerkezeten alapul, ha a szárnyakat a levegőtől eltérő anyaggal, például alkohollal töltik meg, a kék szín eltűnik, és a szárnyak megváltoznak.

 

Nincsenek kék tollú madarak

Forrás: pixabay.com, unsplash.com

 

A szakértők szerint minden kéknek tűnő madárnak hasonló szerkezetű tollazata van – csak kék fényt vernek vissza. Mindegyik tollon apró "gyöngyök" vannak, amelyek olyan távolságban helyezkednek el egymástól, hogy a kék kivételével az összes többi szín eltűnik, így a madarat kéknek látjuk.

 

Csak egy lepke tud létrehozni kék pigmentet

 

Forrás: depositphotos.com, depositphotos.com

 

A kék, mint pigment hihetetlenül ritka a természetben, és csak egy állaton látható: az olivaszárnyat viselő lepkén. Kémiai úton fejlesztették ki a pigmentet a szárnyaikon, és a színük nem változik, akármilyen oldalról is nézzük őket. A kutatók számára ez a pillangó még mindig rejtély.

 

 

Forrás:

brightside.me

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »