Miben kivételesek a balkezes emberek?

Miben kivételesek a balkezes emberek?


A világ népességének körülbelül 10%-a balkezes. Régen ezt a tulajdonságot rossznak tartották, mert azt vallották, hogy az olyan gyerek, aki bal kézzel ír, nem elég okos, és bizony még ma is előfordul, amikor a szülők, pedagógusok arra próbálják „rákényszeríteni” a gyerekeket, hogy használják a jobb kezüket. Azonban, ahogy az évszázadok teltek, és a tudomány egyre inkább fejlődött, világossá vált, hogy az ember akár bal, akár jobb kézzel ír, ugyanúgy lehet okos. Sőt! Bizonyos területeken a balkezes emberek még okosabbak is, mint a jobb kezesek. A történelem leghíresebb és legokosabb emberei közül sokan balkezesek voltak. De vajon mi tesz egy balkezes embert igazán különlegessé? Itt van néhány tevékenység, amiben a balkezesek jobbak, és ezt a tudósok is megerősítették.

 

A fotó forrása: depositphotos.com

 

A balkezesek jobb művészek

A fotó forrása:  Rijksmuseum / Wikimedia Commons, Metropolitan Museum of Art / Wikimedia Commons

 

Az American Journal of Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a balkezes emberek sokkal könnyebben találnak megoldásokat bizonyos problémákra. Ez részben annak köszönhető, hogy a kreativitásuk nagyobb, mint a jobbkezes embereké. A The Left-Handers' Club (balkezeseket támogató csoport) több mint 2000 balkezes, jobbkezes és kétkezes résztvevőt vizsgált, és kiderült, hogy a balkezesek inkább művészi, zenei, sport területen nyújtanak kiemelkedő eredményeket.

 

Előnyt élveznek bizonyos sportokban       

A fotó forrása: Christopher Johnson / Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

 

A balkezesek előnyben vannak az olyan egyéni sportágakban, mint a tenisz, a tollaslabda és a boksz. Rik Smits nyelvész, író és szerkesztő a The Puzzle of Left-Handedness című könyvében kifejti, hogy a bal- és jobbkezes sportolók általában jobbkezes ellenfelek ellen edzenek. Tehát amikor a jobbkezes játékosok balkezes ellenféllel találkoznak a versenyeken, nincsenek felkészülve. Másrészt viszont a balkezes játékos felkészült a jobbkezes ellenfélre.

 

Jó harcosok

A fotó forrása: Rocky Balboa / Metro-Goldwyn-Mayer

 

Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a bokszban a férfi harcosok 17%-a, a női versenyzők 12,5%-a balkezes. Ez a 10% nagy számnak számít, ha a sportosok számait nézzük. A tanulmány azt is megállapította, hogy ezek a harcosok 50%-kal eredményesebbek jobbkezes társaiknál. Így tehát kimondható, hogy akik balkézzel küzdenek, sikeresebbek lesznek a küzdősportokban.

 

 

Forrás:        

brightside.me

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »