Melyik szín előnyös utazáskor?

Melyik szín előnyös utazáskor?


Hamarosan itt lesz az utazások ideje, ezért nem árt, ha már most elraktározod a jó tanácsokat, egy-egy hasznos tippet. Mai írásomban egy színről lesz szó, amit érdemes lehet viselni, ha repülőgépen utazol. Azért, hogy megtudd, melyik színről beszélek, olvasd el a teljes cikket!
Egy forgalmas repülőtéren való közlekedés nemcsak izgalmas lehet, hanem stresszes is. Zsúfolt terminál, hosszú sorok várnak az utazókra, folyamatos rohanásban vagy, hogy időben odaérj a kapuhoz, és ne maradj le a gépről. Mit szoktál viselni, amikor repülőgépen utazol? A kényelmes, vagy az elegáns ruhát részesíted előnyben? Tréningruha és kapucnis pulóver a kedvenced? Vagy utazáskor is csinosan öltözködsz, mintha egy fontos találkozóra, esetleg randevúra mennél? Érthető, hogy egy hosszú út során a legtöbbünk számára a kényelem a fontos, és igen, ezért nem mindegy az sem, hogy mit viselünk. De mai írásomban mégsem erről lesz szó. Mert teljesen mindegy, hogy sportosan öltözöl fel, vagy kosztümben / öltönyben mész, mintha egy rendezvényen vennél részt, nem ez az, ami számít. Hanem az, hogy milyen színű az a ruha, ami rajtad van. A kutatók szerint egyáltalán nem mindegy, milyen színű öltözetet viselsz, hiszen van egy szín, ami enyhíthet a szorongásodon.

 Nemrégiben az Airplane Tips nevű blog megosztotta egy olyan tanulmány eredményét, amit a németországi Potsdami Egyetem kutatói vizsgáltak. A német és amerikai kutatókból álló társaság azt figyelte meg, hogy akik PIROS / VÖRÖS színt viselnek utazáskor, azok előnyben vannak másokkal szemben. Ha repülési, utazási divatról esik szó, valószínűleg a legtöbbünknek nem a piros ruha viselése az első szín, ami eszünkbe jut. Pedig számos egyéb pszichológiai oka is van annak, hogy a piros szín beépítése a repülőtéren viselt öltözékünkbe pozitív hatással bír. A legfőbb hatása az, hogy figyelemfelkeltő. Amikor meglátjuk a pirosat, azonnal rá fókuszálunk, s minden más eltűnik a látókörünkből. A piros ugyanis egy erőteljes, domináns és ösztönző szín, és amikor áthaladunk a biztonsági vonalakon, akkor a légitársaságok személyzetének figyelmét jobban felkeltjük. A piros, vagy vörös szín kiemelkedik az összes többi közül, és állítólag a személyzet jobban bánik azokkal az utasokkal, akik ezt a színt viselik. Ők ugyanis észrevehetőbbek, és emlékezetesebbek, ezért kitűnnek a tömegből, de ez a figyelem nem rossz értelemben történik. Kivéve persze akkor, ha negatív viselkedést mutatsz.A tanulmány arra is rávilágított, hogy a pirosat viselő nők vonzóbbak és szexuálisan kívánatosabbak azoknál, akik nem pirosban vannak. Ezt egyébként megerősítette a Journal of Experimental Psychology folyóiratban megjelent kutatási eredmény is, ők azonban a férfiakra is kitértek. Számukra is előnyös a piros viselete, mivel a színt a dominanciával és a hatalommal társítják. Emellett pedig a szenvedély és a romantika színe is a piros.
Ennek a színnek nemcsak az egymás iránti vonzódás az erőssége, de például a győzelem és a veszteség különbségét is jelöli. A győztesek többsége szívesen viseli ezt a színt. Ez különösen sportcsapatoknál figyelhető meg, állítja a Durhami Egyetem által készített és nyilvánosságra hozott tanulmány, ami arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb győztes csapat a piros mezt viselők közül kerül ki. A piros viselőjét energiával és éberséggel tölti fel, ez pedig mind sportolás esetén, mind utazáskor különösen előnyös lehet, hiszen jobban koncentrálunk a részletekre, így pedig egy simább, és élvezetesebb utazási élményben lehet részünk. Ráadásul a piros önbizalmat is ad, és növeli a bátorságot.
A piros szín tanulásnál is hatásos. A Rochesteri Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogyha valaki vizsgán, vagy egy teszt kitöltésekor pirosat visel, esetleg körülötte piros tárgyak vannak, akkor az illető sokkal jobban teljesít, és így jobb eredményt ér el.

Az az utas, aki szeretné, hogy a légiutas-kísérők hamarabb észrevegyék, amikor vásárolni szeretne valamit, vagy egyéb igényei vannak, az viseljen piros színt a repülőgépen, javasolják a szakértők. „A légitársaságok személyzete tudat alatt fontosabbnak vagy magasabb státuszúnak tekintheti a piros színt viselő utasokat, ami jobb ellátást eredményezhet. Tehát, ha elsődleges kiszolgálásban szeretnél részesülni utazásaid során, akkor fontold meg, hogy piros színt veszel fel repüléskor. Az azonban fontos, hogy ne erőltess magadra egy színt. Ha a piros szín egyáltalán nem a te színed, akkor inkább ne viseld. Habár a piros pozitív hatással lehet arra, hogy mások hogyan ítélnek meg téged, mindig elengedhetetlen, hogy kényelmesen és az utazáshoz illően öltözz fel.” Talán a legjobb megoldás az lehet, ha kísérletezgetsz, s ha például nem szeretnél pirosat viselni, akkor ne a ruhád legyen ilyen színű, hanem például egy-két piros színű kiegészítőt viselj az öltözékeden. Ezzel is kihasználhatod a szín nyújtotta előnyöket.
Tudtad, hogy az általad viselt szín jelentős hatással lehet arra is, hogy mások hogyan és milyennek látnak téged? A piros egy erős szín, ami különböző érzelmeket válthat ki másokból, éppen ezért befolyásolhatja a megítélésedet. Ha ezt a színt viseled, azt mutatod a külvilág felé, hogy erős, domináns, magabiztos vagy. Hatalmasnak, tekintélyesnek és irányítónak tűnsz, ha pirosban vagy.

Természetesen nem csak a piros szín viselése segíthet hozzá egy pozitív és jó utazási élmény megszerzéséért. Szép is lenne, ha a szín döntené csak el, hogy bánnak majd veled. Van még néhány jól bevált módszer, amiket betartva még jobb utazásban részesülhetsz. S ezek mindegyike nagyon könnyen megvalósítható. Az egyik fontos tipp például az, hogy mindig legyél kedves a légiutas-kísérőkkel és a személyzettel. Hannah Murphey, a Globe Fit Ltd egykori légiutas-kísérője, majd vezető pozícióban lévő munkatársa azt mondta a metro.co.uk-nak: „Egy mosoly és a szemkontaktus beszálláskor sokat jelent. Beszélgess a személyzettel, és kérdezd meg tőlük, hogy vannak, érdeklődj a munkájukról. Én mindig szerettem, amikor az utasok kérdeztek tőlem ezt-azt, s ezt nem követelőzően tették. Mindent meg akartam tenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb repülést biztosítsam számukra, ezért olyan eset is előfordult, hogy megengedtem nekik, hogy átüljenek másik helyre, ha ez volt a kívánságuk – és kaptak tőlem extra italokat is, pusztán csak azért, mert kedvesek voltak velem.” 

Ha az utasok durvák és arrogánsak, akkor pontosan az ellenkező hatást érik el. Szóval, egy kis kedvesség valóban sokat segíthet, és ez még ráadásul ingyen is van. Egy másik légiutas-kísérő, Daisy White azt a tanácsot adta, hogy ha van olyan lehetőség, hogy előre kiválaszthatod a helyedet, akkor mindig jól gondold át, melyiket választod. „Kényelmesebb, ha repüléskor a szárny előtt foglalsz helyet, de semmi esetre se a WC, vagy a konyhák közelébe ülj, mert a bűz és a zaj ronthat az utazási élményeden. Érdemes helyet foglalni a gép elején, mert így kevésbé érzed majd a légörvényt és étkezés során is előnyben vagy másokkal szemben.” Ez utóbbit egy másik légiutas-kísérő, Kamila Jakubjakova is megerősítette: „Az étkeztetés általában a repülőgép elejétől kezdődik, így aki ott ül, az fog először ételt kapni. Ráadásul az első sorokban utazók nemcsak egyfajta ételt kapnak, hanem két ételféleségből tudnak választani, mert ekkor még teljes a kínálat.”

 

 

Forrás:

metro.co.uk

airplanetips.com

Képek: pixabay

Felső kép: Alican Helik / pexels.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »