Megkoronázták a légierő tisztjét

Megkoronázták a légierő tisztjét


Az Egyesült Államok legszebb lányának a légierő egyik tisztjét választották meg. A coloradói Madison Marsh lett Miss Amerika 2024, azzal pedig, hogy aktív tisztként győzött, történelmet írt, erre korábban ugyanis nem volt példa. Madison az Egyesült Államok Légierejének 22 éves hadnagya, emellett a Harvard Kennedy Iskola közpolitikai programjának mesterszakos hallgatója. Január 14-én, vasárnap este a floridai Orlandóban került fejére a korona.


Konfettieső hullott a királynőre. A fotó forrása: AP


A Miss Amerika elnevezésű verseny az Egyesült Államok történelmében a legrégebbi szépségverseny, már az 1920-as évek óta létező megmérettetés, amelynek győztese semmilyen nemzetközi versenyen nem vesz részt. Ebből alakult ki aztán később a Miss USA verseny, amelyet 1952 óta rendeznek meg, elindításának oka pedig nem más, mint az 1950-ben megválasztott Miss Amerika, aki nem volt hajlandó fürdőruhában pózolni a nyilvánosság számára készített fényképeken. Ennek köszönhetően a verseny fürdőruha-szponzora, a Catalina cég visszalépett a rendezvény támogatásától, és Miss USA néven saját versenyt hozott létre, annak győztese képviseli az országot a Miss Universe világversenyen. De az Egyesült Államokban van még egy harmadik népszerű királynőválasztás is, a Miss World USA, amit az 1960-70-es években szerveztek először, győztese pedig a Miss World versenyen képviseli az országot. Így valójában a sok kisebb szépségverseny mellett három nagy versenyen is indulhatnak Amerika széplányai.

A Miss Amerika szépségversenyen az Egyesült Államok ötven államának megválasztott szépségkirálynői vesznek részt évente, s ezt a címet nyerte el 2024-ben Madison Marsh, aki Colorado államot képviselte. Győzelme mindenképpen meglepetés volt, hiszen ilyen még sosem történt a patinás verseny történetében, hogy egy aktív szolgálatban lévő katonát koronázzanak királynőnek.


Madison Miss Colorado 2023-ként vehetett részt a versenyen. A fotó forrása: Dogzgone123 / wikipedia


A döntőt három selejtező előzte meg, így tizenegyre csökkent az elődöntősök száma, akiket a zsűri tíz tagja választott ki, illetve egy hölgyet a közönség is beszavazhatott. A tizenegy királynőjelöltnek négy fordulóban kellett megfelelnie: sportos megjelenés, beszélgetés egy témáról, egy előadás során a lányok tehetségét mérték fel, illetve volt estélyi ruhás felvonulás is. A négy forduló után alakult ki az ötfős döntős mezőny. Madison Marsh már a fordulók során is kitűnt a többiek közül, a legnagyobb sikert a beszélgetés során érte el, mert szenvedéllyel mesélt arról az útról, ami végül pilótaengedélye megszerzéséhez vezetett. Elmondta, hogy a legjobb úton halad afelé, hogy az Egyesült Államok vadászpilótája, majd űrhajósa legyen. Mesélt arról, hogy kiskora óta érdeklik a természettudományok és a repülés, szülei biztatására tizenhárom évesen vett részt először űrhajóstáborban, ahol pilótákkal és űrhajósokkal találkozott. Ott hallott először a légierő akadémiájáról, és már akkor elhatározta, hogy bekerül oda. Alig volt tizenöt éves, amikor elkezdett repülőórákat venni, tizenhat évesen meg is szerezte pilótaengedélyét. Tizenhét éves volt, amikor édesanyja hasnyálmirigyrákban meghalt, azóta indít a halálos betegséggel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányokat, és egy alapítványt is létrehozott apjával és húgával, Whitney Marsh néven, hogy felhívja a figyelmet a hasnyálmirigyrák korai felismerésének fontosságára. Rajta kívül a legszebb öt közé került még Ellie Breaux (Miss Texas, első udvarhölgy), Cydney Bridges (Miss Indiana, második udvarhölgy), Mallory Hudson (Miss Kentucky, negyedik helyezett), Caroline Parente (Miss Rhode Island, ötödik helyezett).


Estélyiruhás felvonulás. A fotó forrása: news.sky.com


Madison tehát nemcsak szép, de okos is. Fiatal kora ellenére szép iskolai eredményeket ért már el. Miután 2019-ben befejezte a középiskolát, az Egyesült Államok Légierejének Akadémiájára (United States Air Force Academy – USAFA) felvételizett, pilóta tudásának köszönhetően pedig sikerrel vette az akadályokat. 2023-ban végzett az akadémián, ahol asztrofizikai diplomát szerzett. Így lett a légierő hivatásos tisztje, de a tanulást nem hagyta abba.


A légierő legszebb lánya. A fotó forrása: US Air Force / William R Lewis


Jelenleg a Harvard Kennedy Iskola kétéves posztgraduális képzésére jár, ahol tervei szerint Truman-ösztöndíjasként közpolitika szakon szerzi meg a tudományos fokozatot. Mindeközben a Harvard Egyetem orvostudományi iskolájában diplomás szakmai gyakorlaton a hasnyálmirigyrák mesterséges intelligencia segítségével történő korai diagnosztizálását kutatja.


A boldog királynő. A fotó forrása: news.sky.com


Szabadidejében szívesen olvas, tésztaételeket főz, vagy repülőgépet vezet. Fontosnak tartja az emberekkel kialakított jó kapcsolatot, azt, hogy szépen, érthetően beszéljen a nyilvánosság előtt, és a legjobb vezetővé váljon. A munkájáról szenvedéllyel beszél másoknak, különösen fiatal lányoknak, mivel célja, hogy a katonaságban élő, női szerepekkel kapcsolatos sztereotípiákat eloszlassa, és bebizonyítsa, hogy nem kell senkinek sem korlátok közé zárnia magát, nyugodtan válasszon magának bárki olyan foglalkozást, amit csak szeretne.

  

                                       

Forrás:

cnn.com

wikipedia.org

Felső kép: SWNS

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »