Ma van HÁLAADÁS napja


Tudtad azt, hogy az első hálaadási ünnepségen nem pulykát szolgáltak fel, és hogy a zarándokok nem használtak villát, mert még nem találták fel? Minden évben november negyedik csütörtökén az Egyesült Államok családjai összegyűlnek, hogy "pulykaünnepet" tartsanak, focit nézzenek és készüljenek a  karácsonyra, de vajon elgondolkodtál már azon, hogy mihez köthetők ezek a hálaadási szertartások? A HÁLAADÁS, vagy angolul Thanksgiving, vagy Happy Thanksgiving Day Észak-Amerika ünnepe. A hagyomány szerint Istennek hálát adnak a termésért az őszi betakarítások után. Ma van hálaadás napja, ezért összeszedtem néhány érdekességet az ünnepről.

 

A Hálaadás kialakulása

Majdnem minden nemzet életében fellelhető olyan ünnep, amikor az emberek hálájukat fejezik ki a bőséges termés miatt. A hálaadási ünnepség kialakulását illetően viszont több történet is kering és még az amerikaiak véleménye is megoszlik arról, hogy melyik mende-monda valóságos. 

Az első hálaadási ünnepségre Amerikában 1541-ben kerítettek sort, amikor Francisco Vasquez de Coronado és expedíciója hálaadó ünnepséget tartott a texasi panhandle-i Palo Duro Canyonban

Az egyik legnépszerűbb verzió szerint viszont későbbre teszik az első hálaadási ünnepség időpontját. 1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba a Mayflowernek nevezett vitorlás, fedélzetén a Pilgrim (zarándok) nevű telepesekkel. Ők az anglikán egyháztól különvált csoporthoz tartoztak, mert szerintük az anyaország nem határolódott el eléggé a számukra hírhedt katolikus egyháztól, így kénytelenek voltak elmenekülni az európai vallásüldözések elől. A Mayflower december 21-én kötött ki a mai Massachusetts állam területén, és az első telepesek kolóniájukat Plymouth-nak nevezték el, kiinduló városuk után.

A telepesek igen nehéz körülmények között kezdték meg új életüket, hiszen rendkívül hideg volt a tél, kevés volt az élelmük, sokan meghaltak. Az utazástól, betegségtől, nélkülözéstől legyengült, és életben maradt telepeseket a wampanoag nevű indián törzs segítette az első időkben. (Összesen 51 telepes maradt életben 102-ből, a többi a mostoha környezet áldozata lett már az első télen.) A telepeseket az indián törzs megtanította halászni és vadászni, megmutatták, hogyan termesszék a kukoricát, és a juharszirup készítésének titkát is elárulták nekik.

A következő évben a telepeseknek bőséges termésük lett az őszi betakarítások után, így vezetőjük, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, amire az indiánok is meghívást kaptak. Így tehát sokak szerint az első hálaadás 1621 őszén került megrendezésre, amelyen 50 zarándok és 90 wampanoagi indián vett részt, és három napig tartott. Sok történész úgy véli, hogy az első hálaadáskor csak öt nő volt jelen, mivel sok telepes nő nem élte túl a nehéz első évet az Egyesült Államokban.

  

 

Az első hálaadás Jean Louis Gerome Ferris festményén.

 

Létezik azonban egy másik történet is, amely szerint – és sokak véleménye alapján ez áll közelebb az igazsághoz –, az első hálaadás napjának megtartása több millió indián lemészárlásának megünneplése volt. Eszerint az első hivatalos hálaadás nem egy ünnepélyes összejövetel volt, hanem a gyarmatosítók általi hódítások és a bennszülöttek felett aratott győzelmeik ünneplése, vagyis 700 pequot indián férfi, nő és gyermek lemészárlásának a megünneplése. 1637-ben angol és holland telepesek meglepték az éves betakarítást ünneplő indiánokat, lelőtték, vagy agyonverték őket, akik pedig a közösségi épületben kerestek menedéket, azokra tűzhalál várt. Másnap a kormányzó bejelentette a hálaadás napját, amit ebben az államban 100 éven keresztül meg is tartottak. Ezt követően a hódítók falu után falut romboltak le, a lakosokat megölték, vagy eladták rabszolgának. A bennszülöttek levágott fejét úgy rugdosták az utcákon, mint a futball-labdát.

Az őslakosokra emlékezve sok amerikai állampolgárnak ez a dátum a Nemzeti Gyásznap, amelyet minden évben Plymouth Rocknál tartanak meg, azon a helyen, ahova a Mayflower is megérkezett.

 

 

Az első hálaadás Plymouth-ban, Massachusetts;

Forrás: Jennie Augusta Brownscombe - Stedelijk Museum De Lakenhal

  

Hogy vált állandóvá a hálaadási ünnepség Amerikában?

Az Egyesült Államok függetlenségének 1776-os kinyilvánítása után a Kongresszus javaslatot tett egy évente tartandó hálaadási ünnepnapra, amelyet az első elnök, George Washington ki is hirdetett 1789-ben, de csak később, 1863-ban Abraham Lincoln miniszterelnöksége alatt vált rendszeres ünneppé, Sarah Josepha Hale-nek köszönhetően. Ő volt az a nő, aki a „Marynek volt egy kis báránya” klasszikus amerikai dalt írta, és 1863-ban meggyőzte Lincoln elnököt, hogy nemzeti hálaadási napnak nyilvánítsa november utolsó csütörtökét, miután 17 évig írt leveleket ennek érdekében. Napjainkban már minden évben van hálaadásés 1941 óta nemzeti ünnep lett.

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás a karácsony mellett a második legnagyobb családi ünnep, amelyet minden év novemberének negyedik csütörtökén tartanak. A hálaadó csütörtök hivatalosan is munkaszüneti nap, de sokan a pénteket is kiveszik, így a négynapos hétvégén érkeznek távolban élő családtagok is. A hálaadás elmaradhatatlan tartozéka a hálaadási vacsora, amelynek legfontosabb eleme kétségkívül a pulyka, de fontos szerephez jut még az ünnepi asztalon a pulykához felszolgált töltelék, az áfonyaszósz, a krumplipüré, a zöldbab és természetesen a sütőtöktorta.

Habár a történészek azt mondják, az első hálaadási menüben nem szolgáltak fel pulykát. Akkor mégis mi volt az étlapon? Szarvas, vagy őz, kacsa, liba, osztriga, homár, angolna és hal. Valószínűleg tököt ettek, de a mára már szokássá vált tökös pitét nem. Nem fogyasztottak krumplipürét sem. Az első hálaadáskor villa sem volt. Kanállal és késsel ettek, de a villát a zarándokoknak csak 10 évvel később mutatták meg, és csak a 18. századtól váltak népszerű evőeszközökké.

 

Kegyelem a pulykának

Szokássá vált, hogy az Egyesült Államok elnöke minden évben megkegyelmez egy pulykának, és megkíméli attól, hogy hálaadó vacsorára megegyék, illetve elnézést kér tőle, amiért legyilkolják társait. Hagyománya egészen Abraham Lincoln miniszterelnökig vezethető vissza, akihez hálaadás előtt egy évvel megérkezett a madár. Az ünnepi asztalra szánt pulyka azonban Lincoln fiának, Tad-nek köszönhetően megúszta a hálaadást, mert a fiatalember rendkívül jó szószólónak bizonyult, ezzel megmentve a madarat.

A hagyomány Harry Truman elnököt tartja a következő, pulykának kegyelmet adó államfőnek, aztán John F. Kennedy volt, aki 1963-ban futni hagyta az ünnepi asztalra szánt pulykát. Az első hivatalos pulyka-megkegyelmezési ceremóniát 1989-ben idősebb George Bush elnök tartotta, de kegyelmet kapott a pulyka az Egyesült Államokban mai napig népszerű Barack Obama elnöksége alatt is.

 

 

Egy pulyka minden évben kegyelmet kap az éppen hatalmon lévő elnöktől;

Forrás: Paul Morse (White House)

 

Napjainkban

A háziasszonyok általában korán kelnek, hogy minden  készen legyen ebédre annak ellenére, hogy az ételek nagy részét már előző napokon előkészítették, vagy amit lehetett elkészítették. Pulyka töltelékkel, vörös áfonya szósz, édesburgonya, zöldbab és különféle zöldségek, illetve ami nélkül nincs hálaadás, az elmaradhatatlan pite-különlegességek. Dél körül elkezdenek szállingózni a vendégek.

 

 

Hálaadási vacsora, Forrás: Ms Jones, California, USA

 

Az ebéd általában svédasztalos, ami azt jelenti, hogy mindenki saját magát szolgálja ki, nem terítik meg az asztalt, hanem miután a házigazda imával megáldotta az ételt, mindenki foghat egy tányért és bármit rápakolhat.

Sok helyen az is szokás, hogy mindenki elmondja, hogy miért hálás. 

Délután kezdődik az amerikai futballmeccs a tévében, amit a legtöbb családban együtt néznek.

Az év legrészegebb éjszakájának tartják a hálaadást megelőző estét. Ezen a napon még a Szent Patrik napi bulizásnál is több alkoholt fogyasztanak az amerikaiak.

Az egyik legnépszerűbb hálaadási program a Macy's áruház hálaadási felvonulása, amelyet 50 millió amerikai kísér figyelemmel a tévé képernyőjén keresztül.

A hálaadás ünnepe jelzi Amerikában a karácsonyi időszak kezdetét. Az ünnepet követő napon, pénteken van a Black Friday, ami Amerika legnagyobb vásárlós napja. Az üzletek óriási árengedményekkel buzdítják a lakosokat a vásárlásra. Állítólag az üzletek az éves bevételük 10 százalékára tesznek szert ezen a napon.

 

Hálásnak lenni jó

"A hála nemhogy csak a legnagyobb erény, de az összes többi tőle származik." Cicerótól származik az idézett gondolat, és igaza lehet, mert egyre gyakrabban olvasni arról, mennyire fontos hálásnak lenni. Azt mondják, a hálás ember boldogabb, elégedett az életével és jobbak az emberi kapcsolatai is. Sokan a hálát tartják az ember legerősebb karaktertulajdonságának. Ráadásul az utóbbi időben egyre többen hangoztatják, hogy a sikeres élethez elengedhetetlen a hála érzése.

 


Forrás:

en.wikipedia.org

idezet.wordpress.com

allparenting.com

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »