Ma ünnepli III. Károly király a születésnapját

Ma ünnepli III. Károly király a születésnapját


2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet, aki összesen 70 évig és 214 napig volt az Egyesült Királyság királynője. Őt követően fia, Károly került trónra, aki 2022-es trónra lépéséig évtizedeken át trónörökösi pozíciót töltött be édesanyja mellett, és ebben az időszakban röviden csak „Károly herceg”, illetve „Károly walesi herceg” néven emlegették. III. Károly trónra lépése előtt a brit történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő trónörököse volt.

1948. november 14-én született Károly király Erzsébet yorki hercegnő és férje, Fülöp herceg első gyermekeként, tehát ma ünnepli 75. születésnapját. A királyi születésnapot az ünnepelt kifejezett kívánságára nem előzte meg és nem is kíséri országos ünnepségsorozat. Azonban a hagyományoknak megfelelően 21+62 ágyúlövéssel tisztelegnek az uralkodó előtt, amelyet a Buckingham palotához közeli Green parkból és a Tower közelében lőnek ki. Itt, az Érdekességek Világa magazinon mi is együtt ünneplünk a királlyal, akiről összeszedtem néhány érdekes információt.

 

Íme, 13 érdekesség, amit talán te sem tudtál III. Károlyról.

 

1. Nem kórházban, hanem a palotában született

Erzsébet királynő és a kis Károly 1948-ban. A fotó forrása: The Print Collector/Getty Images

 

Valószínűleg ő az utolsó király, aki nem kórházban született, hanem a Buckingham palotában látta meg a napvilágot. Két fia, Vilmos herceg és Harry herceg, illetve az unokái is a londoni Paddington kerületben található St Mary's Hospital-ban (Szent Mária kórház) születtek.

 

2. Hároméves kora óta trónörökös

II. Erzsébet megkoronázása. A fotó forrása: Universal History Archive/Universal Images Group/Getty Images

 

Erzsébet királynőt 1952. február 6-án koronázták meg, apja, VI. György király korai és váratlan halála után kezdte meg uralkodását, 25 évesen. Az újdonsült királynő legidősebb gyermeke, a hároméves Károly ekkor lett trónörökös, ám wales-i herceggé csak tizedik születésnapján nevezte ki édesanyja. Károly király több szempontból is rekordot döntött. Először azzal, hogy ő volt a brit történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő trónörököse, ezt a pozíciót hetven éven keresztül tudhatta magáénak, 2011. április 20-án meghaladta VII. Eduárd rekordját, aki 59 évig volt walesi herceg. Másodszor pedig ő a valaha élt legidősebb ember is, aki elfoglalhatta a brit trónt, hiszen majdnem 74 évesen vált uralkodóvá, megelőzve ezzel a korábbi rekorder IV. Vilmost, aki 1830-ban 64 évesen lett király. Károly király koronázását 2023 májusában tartották.

 

3. Nehéz iskolai évek

Itt még hercegként 1957-ben. A fotó forrása: Keystone-FranceGamma-Rapho/Getty Images

 

Azt gondolhatnánk, hogy a királynő fiaként minden szempontból kiváltságos helyzetben volt, de ez nem így van. Károly herceg volt az első trónörökös, aki nem a palotában tanult, hanem rendes iskolában, felmenőit még otthon tanították privát oktatók. A fiatal herceg a londoni Hill House iskolába járt, ahol más diákokkal tanult együtt. Később a hampshire-i Cheam iskolába íratták át, ami egy bentlakásos iskola volt, és korábban apja, Fülöp herceg is ott tanult. Károly herceget állandó honvágy gyötörte, hetente írt szüleinek az iskolai évek alatt. Állítólag társaival sem jött ki, gúnyolták a megjelenése miatt, különösen fülei és testalkata miatt bírálták, illetve többször is zaklatták az iskolában. 1962-től a skóciai Gordonstoun középiskola tanulója volt, majd egy évet egy ausztrál középiskolában töltött. Érettségi után a Cambridge-i Egyetemre járt a Trinity College-ba, ahol régészetet és antropológiát, majd történelmet hallgatott. A sportban nem volt tehetséges, viszont a festészetben és rajzolásban sikert ért el a herceg. 1970-ben végezte el az alapképzést, majd 1975-ben a mesterképzést, így ő lett az első trónörökös, aki érettségi után nem vonult be a hadseregbe, és az első, aki diplomát is szerzett.

 

4. Művészként is sikeres

Károly király Svájcban festeget. A fotó forrása: Julian Parker/UK Press/Getty Images

 

Ha a sportban nem is ért el kiváló eredményeket, úgy tartják, jelenleg Károly király az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb élő művésze. Ebben ük-ük-ük-nagyanyjára, Viktória királynőre hasonlít, aki szintén lelkes művész volt. Károly király az akvarellfestés híve, nagyon szeret természeti képeket, jeleneteket festeni, főként hegyeket és tavakat. Annak ellenére is csak egy „lelkes amatőrnek” tartja magát, hogy a Királyi Akadémia és a Királyi Akvarell Társaság tiszteletbeli tagja, festményei pedig több mint kétmillió dollárért keltek el.

 

5. Egyszerű ételeket szeret

Kemény tojás. A fotó forrása: Getty

 

Azt hihetnénk, hogy egy királynak királyhoz méltó kedvenc ételei vannak, de nem így III. Károlynak. Ő ugyanis az egyszerű ételekért lelkesedik. Kedvence a szilva, ami a királyi kertben is megtalálható, a főtt tojás és a bárányhús erdei gombás rizottóval.

 

6. Az esküvő előtt mindössze tizenháromszor találkozott Diana-val

Károly herceg és Lady Diana Spencer a Buckingham-palota előtt állnak, 1981. február 24-én, miután bejelentették eljegyzésüket. A fotó forrása: Ron Bell/AP

 

Károly herceg nagy nőcsábász hírében állt, de sokáig nem akart megházasodni. 1977-ben találkozott először Lady Diana Spencerrel, amikor otthonába, Althorpba látogatott. Ekkoriban Károly Diana nővérével Sarah-val alkotott egy párt. Károly és Diana kapcsolatában 1980-ban indult meg a romantikus szál. Júliusban egy közös barátjuk grillpartiján egy szénabálán ültek egymás mellett nem sokkal Károly nagybátyja, Lord Mountbatten temetése után, akkor Diana megemlítette, hogy a férfi elhagyatottnak és magányosnak látszik. Állítólag a herceg ekkortól tekintett úgy Diana-ra, mint lehetséges menyasszonyra. A kapcsolatot többnyire telefonon tartották, és mindössze tizenhárom személyes találkozás után, 1981. február 24-én bejelentették az eljegyzésüket. Még abban az évben, július 29-én egy látványos, televízió által is közvetített szertartáson házasodtak össze a londoni Szent Pál-székesegyházban. Később az emberek "Az évszázad esküvőjének" nevezték az eseményt. A londoni utcákon 600 000 néző követte figyelemmel a szertartást, míg  televízión keresztül 74 országban legalább 750 millió ember nézte az esküvőről a közvetítést.

 

7. Jelen volt két gyermeke születésénél

A királyi család 1986 júliusában. A fotó forrása: Tim Graham Photo Library/Getty Images

 

Az esküvő után Károly herceg és Lady Diana a Kensington-palotába költözött, és később két gyermekük született: Vilmos herceg (1982. június 21) és Henrik herceg, ismertebb nevén Harry (1984. szeptember 15). Korábban az volt a szokás, hogy a királyi sarjaknak a Buckingham palotában kell megszületniük, Diana hercegnő volt az első, aki mindkét fiát kórházban hozta e világra. Károly precedenst teremtett azzal, hogy ő volt az első királyi apa, aki jelen volt gyermekei születésénél. A névválasztáson akadt egy kis nézeteltérés a házaspár között, Károly herceg eredetileg Vilmost Arthurnak akarta elnevezni.

 

8. Károly herceg 1970-ben találkozott először Kamillával

Károly herceg és Kamilla Parker Bowles A fotó forrása: Peter Macdiarmid/Getty

 

Kamilla és Károly walesi herceg, brit trónörökös kapcsolata 1970-ben kezdődött, amikor egy lovaspólómérkőzésen találkoztak. Kamilla egyike lett Károly számos barátnőjének és bár a hírek szerint Károly feleségül akarta venni Kamillát, az udvar és a királyi család tagjainak véleménye szerint Kamilla nem volt Károly számára megfelelő házastárs. Amikor Károlyt 1972-ben katonai szolgálatra a tengerentúlra vezényelték, nem kérte meg Kamillát, hogy várja meg. Később mindketten mással kötöttek házasságot, de az 1980-as években ismét találkozgatni kezdtek. 2005-ben Károly herceg és Kamilla cornwall-i hercegné összeházasodtak. Lassan húsz éves házassági évfordulójukat ünneplik, és a páros azóta is elválaszthatatlan.

 

9. Károly király a keresztapja Kamilla királyné fiának

Első kép: Károly herceg és Kamilla 1970 körül; második kép: Kamilla és Andrew Parker Bowles kapitány 1973-as esküvőjük napján. A fotó forrása: Serge Lemoine/Getty Images; Frank Barratt/Keystone/Getty Images

 

Amíg Károly herceg a Királyi Haditengerészetnél szolgált, Kamilla 1973. július 4-én feleségül ment Andrew Parker Bowles őrnagyhoz a londoni Wellington Barracks laktanya Guards Chapel nevű kápolnájában. A herceggel viszont jó barátságban maradt, annyira, hogy két gyermeke közül az egyiknek (Tomnak, 1974-ben) Károly herceg lett a keresztapja. Amikor a herceg a nyilvánosság előtt bevallotta, hogy kapcsolata nem szakadt meg Kamillával, az őrnagy beadta a válókeresetet és 1995. március 3-án el is váltak. Károly herceg és Kamilla végül összeházasodtak. Károly volt a királyi család egyetlen tagja, akinek polgári, nem pedig egyházi esküvője volt Angliában. A házasságot a Windsori kastélyban polgári ceremónia keretében, majd a Szent György-kápolnában tartották egyházi áldással. Az esküvőt az eredetileg tervezett 2005. április 8-i időpontról a követő napra halasztották, hogy Károly és néhány meghívott méltóság részt vehessen II. János Pál pápa temetésén, aki néhány nappal korábban hunyt el.

 

10. Botrányos herceg

Kamilla királyné és Károly herceg házasságkötésük napján. A fotó forrása: ALASTAIR GRANT/AP

 

Károly király hercegként igen botrányos életet élt, elég ha csak a Kamillához fűződő újraindított kapcsolatát említem, hiszen akkoriban mindketten házasok voltak. Habár már 1986 novemberére Károly teljesen újrakezdte viszonyát Kamilla Parker Bowlesszal, az újságok címlapjára viszont csak hat évvel később kerültek. 1992 decemberében John Major miniszterelnök a parlamentben bejelentette a királyi házaspár különválását. Az év elején a brit sajtó közzétette Károly és Kamilla szenvedélyes telefonbeszélgetésének átiratát 1989-ből, amelyet a sajtó Camillagate-nek nevezett el. Károly egy 1994. június 29-ei televíziós műsorban, a Károly: Egy privát ember nyilvános szerepe című filmben próbálta a közvélemény szimpátiáját elnyerni, de ez nem sikerült neki. A filmben készült interjúban megerősítette saját házasságon kívüli kapcsolatát Kamillával, mondván, 1986-ban csak azután hívták életre a kapcsolatukat, hogy Dianával kötött házassága „visszavonhatatlanul megromlott”. Ezt követte Diana saját vallomása házassági gondjaikról, amiről a BBC Panoráma aktuális ügyekkel foglalkozó műsorában beszélt, és amelyet 1995. november 20-án sugároztak. Károly Kamillával való kapcsolatára utalva azt mondta: „Nos, hárman voltuk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt.”

 

11. Elutazott Párizsba Diana holttestéért

Virágok Diana hercegnő emlékére. A fotó forrása: Alastair Grant/AP

 

Diána 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma rakpart közúti aluljárójában, párjával, az egyiptomi Dodi al-Fajeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldöző paparazzók közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. Diana hercegnő halála után Károly herceg Diana nővéreivel Párizsba utazott, hogy visszakísérje a holttestet Nagy-Britanniába. Még azzal a tervével is felhagyott, hogy hivatalosan bejelentse kapcsolatát Kamillával.

 

12. Fontos számára a környezetvédelem

A felvétel 2022. szeptember 7-én készült. A fotó forrása: Andrew Milligan - WPA Pool/Getty Images

 

Károly király elkötelezett környezetvédő, és mindig örömmel beszél az interjúk során a kertészkedésről és a természet iránti szeretetéről. Saját bevallása szerint beszélgetni szokott a növényekkel, és úgy gondolja, ők válaszolnak is neki. Korábban kisebbik fia, Harry herceg erőfeszítéseit is dicsérte, amikor létrehozta az Archewell jótékonysági szervezetet, amely sokat tesz az éghajlatváltozás és a környezetvédelem ügyében. Károly király a Windsor Great Park „őre”, ami Anglia egyik legrégebbi birtoka.

 

13. Rengeteg címmel büszkélkedhetett már uralkodása előtt is

Az uralkodó a Royal Air Force marsalli egyenruháját viseli. A fotó forrása: Katie Chan / wikipedia

 

Károly király élete során számos címet viselt, kezdetben még csupán az Egyesült Királyság uralkodójának unokájaként. Mivel anyja, a leendő II. Erzsébet után nem örökölhetett címeket, csak az apja, Fülöp herceg után, ezért a nagyapja, VI. György még Károly születése előtt, 1948. október 22-én uralkodói pátensben szabályozta, hogy lányának a születendő gyermekei viselhetik a királyi herceg/hercegnő címet. 1952-től mint az uralkodó fia, újabb címeket kapott. Trónörökös korában, mivel a trónöröklési rangsorban az első helyen állt, megillette a Wales hercege és Chester grófja cím, amelyek a leggyakrabban említett címei voltak. Emellett az uralkodó legidősebb gyermekeként hagyományos, a mindenkori trónörököst megillető rangokat is kapott, úgymint: Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere.

 

 

Forrás:

insider.com

wikipedia

Felső kép: Hugo Burnand/Royal Household 2023/AP

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »