Különös szilveszter

Különös szilveszter


A szilveszter univerzális ünnep, amelyet gyakran tűzijátékokkal és partikkal ünnepelnek, számítva egy boldog és egészséges új esztendőre. De a világ különböző országai egyedi kulturális hagyományokkal is rendelkeznek. Hogyan ünneplik az emberek a szilvesztert a világ 21 országában? Most ezeket az érdekességeket gyűjtöttem össze.

 

1. Skócia

Skót nyelven Hogmanay-nek hívják az év utolsó napját, s ezen a napon Skóciában tűzfesztiválokat tartanak. Mind közül a leghíresebb Stonehaven-ben van, ahol közvetlenül éjfél előtt egy képzett szakember felügyelete mellett az emberek lángoló, éghető anyagokkal megtelített kasokat lengetnek a fejük felett, majd a tengerbe dobják őket. A hagyomány több mint 100 éves múltra tekint vissza, és sokak szerint egy kereszténység előtti rituálén kezdődött, amelynek célja a gonosz szellemek elégetése és elhárítása volt, hogy az új év szellemei tisztán érkezhessenek. Egyesek úgy vélik, hogy a téli napfordulóval való időzítése azt jelzi, hogy a tűzgolyó valójában a napot szimbolizálja.

 

 

Ilyen egy szilveszteri tűzfesztivál a skótoknál. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

  

2. Spanyolország

Spanyolországban 12 szőlőt esznek éjfélkor, hogy megakadályozzák az újévi balszerencsét. Szilveszter éjjelén gyakorlatilag minden spanyol megtölti a száját 12 szőlőszemmel – pontban éjfélkor másodpercenként, minden harangütésnél 1-1 darabot kell a szájba venni addig, amíg tizenkettőt üt az óra – és így biztos, hogy szerencsés évre számíthatnak. A szőlőszemeket el kell rágni és le kell nyelni, és ha ez nem sikerül, akkor balszerencsés év áll előttük. Minden szőlő az év egy hónapját jelenti egyébként. Nagyobb városokban, például Madridban és Barcelonában az emberek a főtereken gyülekeznek, hogy együtt egyék meg a szőlőjüket.

                                

12 szőlőszem 12 másodperc alatt és így garantált a jószerencse. Fotó: phatymakstudio / Shutterstock

  

3. Egyesült Államok és Kanada

Az Egyesült Államokban és Kanadában egy szilveszter éjféli csók pecsételi meg az elkövetkező év sorsát.

Sok nyugati kultúrában, különösen Észak-Amerikában, egy különleges ember megcsókolása éjfélkor a középkori babonákig nyúlik vissza, amelyek szerint az újév éjféljén látott első ember adja meg a következő év hangulatát.

 

 

Az éjféli csók fontos az USA-ban. Fotó: Unsplash

 

4. Kolumbia és Ecuador

Ez egy igen érdekes, és egyedi hagyomány, mert hogy Kolumbiában és Ecuador-ban az emberek üres bőröndökkel szaladgálnak a háztömbjük körül. Miért is teszik? Azt remélik, hogy a következő évük utazásokkal fog telni. Egy ecuadori kiadvány, a Gringo Tree szerint, ha valaki nem akar üres bőröndökkel a háztömbje körül rohangálni, akkor annak elég az is, ha 12 alkalommal ki-, és becipeli a bejárati ajtón az üres bőröndöt.

 

 

Aki sokat szeretne jövőre utazni, ne felejtsen el a bőröndjével sétálni, vagy futni. Fotó: Pavel Ilyukhin / Shutterstock


Szintén Kolumbiában és Ecuadorban az emberek újévre nagy bábukat, vagy madárijesztőket készítenek, amelyek embereknek tűnnek – általában olyanokról "mintázzák", akiket nem szeretnek, vagy akik az elmúlt évben haltak meg. Hát most durva lesz, de ezeket az embernek látszó madárijesztőket és bábukat felgyújtják, hogy maguk mögött hagyják a rosszat.

 

 

Kigyulladt bábu a kolumbiai Pasto-ban. Fotó: Atienne le cocq / Wikimedia Commons

 

5. Dánia

A dánok úgy fogadják az újévet, hogy régi tányérokat és poharakat törnek szét, mert a törött üveg a szerencse jele náluk. Ezért a helyiek összetörik használatlan porcelánjukat és egy barátjuk, vagy családtagjuk lépcsőjére, vagy ajtaja elé dobják, hogy szerencsét hozzanak számukra az újévben és elűzzék a rosszkedvet. Minél nagyobb egy ember otthona előtt a törött üvegkupac, az illető annál népszerűbb. Emellett székekre állnak és éjfélkor együtt ugrálnak le róluk, hogy a jó szerencse reményében "átugorjanak" januárba.

 

 

A törött üvegtányér a szerencse jele. Fotó: Wemimages / Shutterstock

 

6. Finnország

A finnek megjósolják a következő évüket, és ezt úgy teszik, hogy egy tartályban lévő vízbe olvadt ónt öntenek, majd megnézik a fém alakját, amely különböző formákban rajzolódik ki a vízben. Ezek alapján megállapítható, hogy milyen évre lehet számítani. A szív, vagy a gyűrű esküvőt jelent, míg a hajó megjósolja az utazást, a disznó pedig jelzi, hogy rengeteg étel lesz az asztalon.

 

 

A finnek jósolnak. Fotó: Pinterest

 

7. Panama

Panamában elég érdekes módját választották az újév köszöntésére. Ismert emberek képeit, mint például televíziós szereplők és politikai alakok képmásait égetik el, ezzel űzik el a gonosz szellemeket. A képek a régi évet hivatottak reprezentálni.

 

 

Panamában ismert emberek képeit égetik el. Fotó: facebook.com

 

8. Brazília

Brazíliában, valamint más közép- és dél-amerikai országokban, mint Ecuador, Bolívia és Venezuela, szerencsés szilveszterkor különleges fehérneműt viselni. A legnépszerűbb színek: a vörös, amelyről azt gondolják, hogy szerelmet hoz az újévben, és a sárga, amely viszont pénzt hoz. A brazil emberek másik szokása újév hajnalán, hogy fehér virágot dobálnak bele az óceánba a tenger istennőjének. Ha az óceán visszajuttatja valahogy a felajánlott virágokat, akkor az istennő elutasította azokat, de nincs büntetés. A tenger istennőjét ezekkel a virágokkal szeretnék a brazilok megnyugtatni, mert ő az, aki édesanyákat és gyerekeket áld meg. A felajánlások is jólétet hoznak az újesztendőre.

 

 

Egy imádó fehér virágokat dob az óceánba a brazíliai Rió de Janeiróban. Fotó: Mario Tama / Getty Images

 

9. Görögország     

Görögország kissé "szagos" módját választotta az ünneplésnek. A házak bejárati ajtajára hagymát akasztanak az újév megszületésének szimbólumaként. Ez a szokatlan hagyomány a tökre (tengeri hagyma) utal, ami egy Krétán növekvő mérgező növény; hasonlít egy nagy hagymához. A squill akkor is új leveleket és virágokat növeszt, ha kitépik. Görögország lakossága úgy gondolja, hogyha valaki szilveszter éjjelén hagymát helyez el a bejárati ajtón, akkor szerencsés év elé néz. Újév napján a szülők a gyerekeket úgy ébresztik, hogy a hagymával a fejükre koppintanak.

 

 

Hagyma lóg a jó szerencséért. Fotó: Naeblys / Shutterstock

 

10. Szibéria

Szibériában fákat ültetnek a befagyott tavak és folyók alá újévkor, az újrakezdés szimbólumaként. Ezt a munkát bátor búvárok végzik el. Hasonlóan a karácsonyfához, a szibériai újévi fa (vagy yolka) állítólag a Télapó eljövetelét jelenti, de ültetése az újrakezdést is szimbolizálja. Az év végi ünnepségnek kiegészítő része egy kihívás is, ez pedig nem más, mint a befagyott tóba ugrás.

 

 

Fákat ültetnek a jég alá. Fotó: Vyacheslav Shausmanov / Shutterstock

  

11. Kína

Kínában a piros szín a legboldogabb és legszerencsésebb szín, így talán nem véletlen, hogy ezt a színt alkalmazzák akkor, amikor az újévet ünneplik. Ugyanis a kínai emberek a bejárati ajtajaikat pirosra festik a jó szerencséért. Kínában amúgy is gyakran megjelenik a piros szín, esküvők alkalmával is ezt viselik.

 

 

Egy piros ajtó a kínai Yunnan-ban. Fotó: Peter Morgan / Flickr

 

12. Olaszország

Több országban is előfordul, így ez alól Olaszország sem kivétel, hogy az emberek azért, hogy szerencsés évük legyen, piros fehérneműt viselnek szilveszter éjjelén. A piros a termékenység és a szerelem színe, így a fiatal fiúk és a lányok ezt a hagyományt nem hagyják ki.

 

 

A vörös fehérnemű Olaszország újévi hagyományainak egyike. Fotó: REUTERS / Eric Gaillard

 

13. Argentína

Argentínában a romantika színe viszont a rózsaszín, így szilveszter éjjele előtt rendkívül kelendő a rózsaszín fehérnemű, amelyet azoknak ajánlott viselni, akik szerelmet keresnek. Nemcsak nők, de férfiak is rózsaszín fehérneműt viselnek Argentínában, hogy megtalálják a szerelmet.

 

 

Szerelmet keresel? Akkor viselj rózsaszínt. Fotó: Flickr / Antii T. Nissinen

 

14. Japán

Japánban 108-szor harangoznak éjfélkor. Ennek a szertartásnak a neve a Joya no kane, amit minden szilveszterkor megtartanak. A harangozás egy adott vallás világi vágyait és bűneit képviseli, és az ünnepségeket általában buddhista templomban tartják meg.

 

 

Harang a tokiói Zojoji buddhista templomban, újév előestéjén. Fotó: Itsuo Inouye / AP Images

 

15. Németország

A németek szilveszterkor fánkot esznek simán, vagy töltve, mivel az ünnepségnek a fánk fontos kiegészítője. Általában gyümölcslekvárral, vagy csokoládéval töltik meg, de néha csak úgy tréfából készítenek mustárral töltött fánkot is, hogy megvicceljék a haverokat. A németek korábban csak olyan különleges alkalmakkor ettek fánkot, mint például a szilveszter, mivel régen az édesség ritka és drága volt, ezért csak kevesen engedhették meg maguknak.

 

 

Fánk Köln-ben, Németországban. Fotó: Marco Verch / Flickr

 

16. Johannesburg, Dél-Afrika    

Jó sok pénzük lehet az afrikaiaknak, mert ők nem mástól, mint a bútoraiktól szabadulnak meg az újév kedvéért. Az emberek a bútoraikat kidobják az ablakon szilveszter estéjén. Így ha bárkinek is arra támad kedve, hogy az év utolsó napját Johannesburg-ban töltse el, vigyázzon, el ne találja egy repülő bútor. Egyébként ezt a hagyományt az elmúlt években veszélyesnek ítélték meg, ezért már nem annyira megszokott, mint korábban. Az emberek a szilvesztert megelőző hetekben régi hűtőszekrényeket, heverőket és egyebeket raktároznak. A régi bútorok kidobása az ablakokból állítólag a régi problémák elhárítását és az újrakezdést jelképezi.

 

 

Egy kanapé, amelyet kidobtak egy ablakból. Fotó: aswphotos134 / Shutterstock

 

17. Chile

Chilében az emberek a temetőkben töltik az éjszakát, és így együtt vannak meghalt szeretteikkel. A chilei Talca régióban egész családok gyülekeznek a temetőkben.

 

 

Temető a chilei Punta Arenasban. Fotó: luciezr / Shutterstock

 

18. Törökország és Örményország

Törökországban és Örményországban a gránátalma hozza meg a szerencsét a következő évre. Míg Törökországban kinyitják a gránátalmát, ami gazdagságot és jólétet jelent a következő évben, addig Örményországban a földre dobják. Úgy hiszik, minél több darab és mag terül el a földön, annál sikeresebb lesz az új év. A gránátalma színe és alakja állítólag hasonlít az emberi szívre, és az életet, a termékenységet és az egészséget szimbolizálja.

 

 

Egy törött gránátalma. Fotó: Lentilka / Shutterstock

 

19. Románia

Az emberek medvének öltöznek be és táncolnak a romániai újévkor, hogy megakadályozzák a rosszkedvet. Ez a hagyomány pogány szertartásként kezdődött, a rossz szellemek elhárítására alkalmazták, és mára Romániában egyedülálló szilveszteri hagyománnyá vált. A "medve tánca" során a táncosok a román erdőkben őshonos medvéknek és a medvét láncon tartó romáknak öltözködnek, hogy mind az óév halálát, mind az új eljövetelét ünnepeljék.

 

 

Állati prémeket viselő román emberek. Fotó: Vadam Ghirda / AP

 

20. Észtország

Az észtek szilveszterkor 7, 9 vagy 12 alkalommal étkeznek, hogy az elkövetkező évben biztosítsák az ételbőséget. Észtországban a hét, a kilenc és a tizenkettő számok szerencsések, és ha egy férfi (vagy nő) annyiszor ünnepel szilveszterkor, akkor jóléte lesz és hét, kilenc vagy tizenkét ember ereje lesz benne a következő évben. Ennek a hagyománynak a modern értelmezése lehetővé teszi, hogy az emberek hétfogásos lakomákba kezdhessenek.

 

 

Egy észt heringszendvics. Fotó: Maksimillian / Shutterstock

 

21. Svájc

Svájcban szilveszterkor tejszínhabot esznek, illetve öntenek is belőle valamennyit a padlóra, mert ez az, ami biztosítja a bőséget és a jólétet az újesztendőben. Az édes krémnek olyan sokáig kell a padlón maradnia, amennyi ideig csak lehetséges.

 

 

A tejszínhab jólétet biztosít. Fotó: io9.com

 

 

Forrás:

worldstrides.com

insider.com    

Felső kép: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »