Január 1-jei érdekességek

Január 1-jei érdekességek


MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK, EGÉSZSÉGBEN, GAZDAGSÁGBAN, SIKEREKBEN ÉS BOLDOGSÁGBAN!

 

A nyugati világban szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót kitárják, hogy az óév kimehessen. Ugyanis, ha nem távozik, akkor az új év nem tud bejönni az ajtón. Mint minden neves eseményhez, január elsejéhez is számtalan hiedelem és babona tartozik. Miért eszünk lencsét és malacpecsenyét az új esztendő legelső napján? Miért nem ajánlott csirkét fogyasztani ezen a napon? Miért ne mossunk és teregessünk? Miért iszunk pezsgőt? Hogyan jósoljunk magunknak férjet? Többek között a fenti kérdésekről lesz szó az alábbiakban. Ismét eltelt egy év, ezért összeszedtem néhány érdekességet a szokásokról!

 

 

 

A megtisztulás kezdete

Az új esztendő első napja egy hosszú történeti fejleménynek az eredménye. Január a minden kezdetet és megtisztulást jelképezi, és a legendás római király, Numa Pompilius vezette be. Valójában az ókori Rómában március 1-jén kezdődött az új év, mivel a rómaiak a telet eredetileg hónap nélküli időszaknak tekintették. Január 1-je i.e. 153-tól vált évkezdő nappá, amit Janus tiszteletére ünnepeltek meg nagy lakomákkal, ünnepségekkel, és ajándékozással. (A január elnevezés a rómaiak Januarius nevű hónapjából ered, ezt a nevet pedig a rómaiak istenéről, Janusról kapta, aki nem más, mint a kapuk és a boltívek istene. A nevében található ianua jelentése ugyanis kapu, vagy ajtó. Janusról úgy vélik, ő minden kezdetnek az istene; a napok, a hónapok és az évek, de még az emberi élet kezdete is az ő műve. Egy jóságos teremtő, aki a múltat és a jövőt is ismeri. Úgy gondolták, ő Latium első királya, aki megtanította az embereket arra, hogyan építsenek hajót és hogyan műveljenek földet. Amikor Janust ábrázolják valamilyen formában, kezében mindig kulcsokat tart, ujjainak száma 365, tehát egy év, arca pedig két ellenkező irányba néz. Ezzel azt jelképezi, hogy egy ajtón befelé is lehet menni egy házba, de kifelé is.)

A keresztény egyház ezt a napot tette Krisztus körülmetélésének ünnepévé. Mózes öt könyvének első isteni parancsolata szerint ugyanis minden fiúgyermeket körül kellett metélni, amit általában a születés utáni nyolcadik napon hajtottak végre. A január 1-jei évkezdet a Gergely-féle naptárreform, vagyis 1582 óta vált általánossá, és néhány évvel később 1691-ben XI. Ince pápa véglegesen a polgári év kezdetévé tette ezt a napot.

 

 

 

Hiedelmek, babonák

Az év utolsó és első napjához is számtalan babona fűződik, és ebben az elsődleges az, hogy az, amit január 1-jén végzel, az kihatással lesz az egész évedre, vagyis amivel az első napon foglalkozol, azt fogod egész évben csinálni, olyan lesz az egész esztendő.

Vannak olyan feladatok, amiket január 1-jén NEM szabad végezni.

Ilyen hiedelem például az, hogy tilos mosni és teregetni, mert az valakinek a halálát okozhatja. A szemetet azért tilos levinni, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Orvost sem szabad hívni, és orvoshoz sem szabad menni, mert akkor betegséggel töltjük az előttünk álló évet. Ha szilveszter éjjelén fájdul meg a fogad, az valaminek a halogatását jelöli, és ezt nem szabad tovább vinni az új esztendőbe.

Az új év első napján nem árt, ha tartózkodunk a vitáktól és a veszekedésektől. Úgy tartották, akit január 1-jén megvernek, azt egész esztendőben verni fogják.

Aki korán kel, ha aranyat nem is lel, de egész biztosan friss lesz.

Azt mondják továbbá, hogy aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz, így ha esetleg azt fogadod meg, hogy 2024-ben egyáltalán nem fogyasztasz édességet, akkor azt javaslom, kezdd másodikán.

 

 

 

A tyúk elviszi, a disznó meghozza a szerencsét

Bár én vegetáriánus vagyok, így ezt biztosan kihagyom, de az újévkor elfogyasztott malac előtúrja a szerencsét. Ezzel ellentétben viszont baromfihús fogyasztása tilos január 1-jén, mert úgy tartják, a baromfi elkaparja, kikaparja a szerencsét.

A lencsét sosem hagyom ki, mert aki az év első napján lencsét eszik, annak sosem ürül ki a pénztárcája. A rizs, a köles és más szemes termények fogyasztása is jó, mert a sok apró mag pénzbőséget jelent. Amúgy az év első napján érdemes legalább egy bankkártyát – amin pénz is van – a pénztárcánkban tartani, hogy az új évben az alá sose menjen a vagyonunk. De ha van otthon, akkor készpénzt is ajánlatos a tárcánkban tartani.

A rétes sütése és fogyasztása január 1-jén a hosszú életet jelképezte. Mákos étel fogyasztása viszont tilos volt, mivel az sok bolhát hozna a házba.

 

 

 

Miért isznak pezsgőt?

A XVII.-XVIII. században gyakorlatilag csak a leggazdagabbak fogyasztottak pezsgőt, és egészen a XIX. század közepéig csak a legelőkelőbb nemesi családok asztalára kerülhetett a pezsgőből. 1850-től azonban sorozatos pezsgőgyártások kezdődtek meg, így a habzó italt sokkal olcsóbbá tudták tenni, ezzel pedig elérhetővé vált a szegényebb rétegek számára is az ital. Azért fogyasztják az emberek a pezsgőt, mert ez egy elegáns ital, és aki újévkor iszik belőle, arra egész évben jólét és gazdagság vár.

 

 

 

Időjárást, és férjet is jósolhatsz

Mint minden más ünnep, január 1-je is alkalmas arra, hogy időt jósoljunk vele. Ha újesztendő napján szép, napfényes idő van, az jó esztendőt jelent – vélték a bukovinai magyarok. Újév napján, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél; ha piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő – a jugoszláviai magyarok szerint. Ha süt a nap, sok hal kerül a hálóba – mondták a kopácsiak.
Újévkor a házaknál első látogatónak férfit vártak, mert szerencsét hoz. A férfilátogatónak más jelentősége is volt, és ez főleg állattartók körében terjedt el. Ugyanis férfilátogató esetén hím állatszaporulatra, nő esetén nőstény állatokra számítottak az évben. A nő látogatása viszont szerencsétlenséget okoz, vagy nőstény állatot jelez.

Az év első napja alkalmas a férjjóslásra is, így ez főként szingliknek kedvez. A bukovinai magyarok szerint újév reggelén amilyen nevű férfit látsz először, olyan nevű lesz a férjed. Ha tükröt teszel a fejed alá alvás előtt, akkor megálmodhatod a jövendőbelidet – a jászdózsaiak szerint.

De a házasságot a kocsonyából is meg tudod jövendölni. A kocsonya elfogyasztása után a lányok mindegyike kiválaszt egy csontot, amit kitesz az udvarra, és akinek a csontját a kutya elviszi éjszaka, az még abban az esztendőben férjhez megy – hitték a lónyaiak.

  

Új év született

Valahogy az új év mindig valaminek a születése is. Az új év kezdete mindig változással kecsegtet, amit magunkon szeretnénk megtapasztalni elsősorban azzal, hogy végérvényesen leszámolunk a rossz szokásainkkal, és jó szokásokat iktatunk be helyettük. Ezeket az új – életünkbe hívott – szokásokat fogadalmakként szoktuk megígérni magunknak. Nem eszem több édességet. Mostantól többet spórolok. Abbahagyom a dohányzást. 
Egy jó szokás lehet az is, hogy rendszeresen eljárunk az edzőterembe. Vagy futunk a szabadban.


 

 

"Ha mindig ugyanazt teszed, amit mindig is tettél, akkor mindig ugyanazt az eredményt kapod, amit mindig is kaptál" – mondta Henry Ford, és hát be kell látni, igaza van.

Akkor ne tedd ugyanazt! Változtass! Új év van, új lehetőségek!

Isten hozott a siker útján! Isten hozott 2024!

 

 

Forrás:

hiedelmek

wikipedia

Képek: pixabay, pexels

Felső kép: geralt / pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »