Isten éltesse David Attenborough-t!

Isten éltesse David Attenborough-t!


1926. május 8-án született David Attenborough – a néhai II. Erzsébet királynővel egy évben –, így tehát ma ünnepli 97. születésnapját. Mint az emberek többsége –, főként a természetet kedvelő emberek többsége –, én is nagy rajongója vagyok a híres természettudósnak, aki 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a BBC közönsége számára, így a televízión keresztül viszi el a nézőt az óceánok mélyére, mutatja meg az afrikai síkságot, vagy éppen kalauzol minket az Amazonas esőerdejében.

David Attenborough-t már gyermekként érdekelte a természet, az állatok csodálatos világa, gyermekkorát kövületek, ásványok és állatok gyűjtésével töltötte. Hétévesen komoly motivációként értékelte, amikor a fiatal régész, a később ismertté vált Jacquetta Hawkes megcsodálta a gyűjteményét.

Attenborough a mai napig képes arra, hogy emberek millióit, időseket és fiatalokat inspiráljon arra a világ minden tájáról, hogy érdeklődjenek a természeti világ csodái iránt. Ennek érdekében dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő televízió műsorokat készít, de azt nehéz pontosan meghatározni, hogy filmjeivel és könyveivel milyen befolyással bír. Hihetetlen karrierjének útja viszont arról tanúskodik, hogy egész életét annak szentelte, hogy többet megtudjon bolygónkról és annak vad lényeiről, és ezt meg is mutassa a nagyvilágnak.

Sir David Attenborough-nak összesen 32 egyetemi végzettsége van; a diplomák többségét Egyesült Királyságbeli egyetemek ajándékozták neki, ezzel elismerve óriási erőfeszítéseit, hozzájárulását a tudomány és az oktatás elősegítéséért. Munkáinak köszönhetően nagyon kevés olyan ismeret van, amit még nem tudunk a népszerű természettudósról, de azért próbáltam olyan tényeket, érdekességeket keresni róla, amik talán nem annyira ismertek.

 

Isten éltesse a világ egyik legnagyobb természettudósát. Tizenkét érdekesség következik, amit talán te sem tudtál a 97. születésnapját ünneplő Sir David Attenborough-ról.

 

1. Kedvenc állata a gazos tengeri sárkány

A fotó forrása: Richard Ling / wikipedia

 

Egy interjú során említette meg azt a kevésbé ismert információt, hogy melyik a kedvenc állata. Valójában gyakran változtatja kedvenc állatai megnevezését, ezért nem jelent meg még pontosan ez az érdekesség róla. Az interjú idején a gazos tengeri sárkányt nevezte meg, aminek külseje rendkívül érdekes, de szórakoztató is: úgy néz ki, mintha gaz lenne, és egész nap táncol. A tengeri sárkány egyébként Dél-Ausztrália emblematikus tengeri hala és megóvására a helyi tengeri természetvédelem is nagy hangsúlyt fektet. Attenborough azt is elárulta, hogy egyetlen olyan állat van, amit nem szeret, ez pedig nem más, mint a patkány.

 

2. Ha egy teljes napra lehetősége lenne bármely más fajhoz tartozni, akkor paradicsommadár szeretne lenni

A fotó forrása: Andrea Lawardi / wikipedia

 

Egyszer egy kérdezz-felelek során a közönség soraiban ülőknek válaszolta azt, hogy: „Természetesen paradicsommadár lennék, mert akkor egész nap táncolhatnék és megnézhetném, mennyi madarat tudok magamhoz vonzani.” David Attenborough olyannyira rajong a paradicsommadarakért, hogy ő volt az első, aki filmet is készített róluk, amikor Indonézia dzsungelében a nyomukba eredt. A paradicsommadár rikácsolásával és különleges, kirívó táncmozdulataival mindig képes arra, hogy az angol természettudós napját feldobja.

 

3. Az állatok iránti szeretetét egy könyvnek köszönheti

A fotó forrása: ebay.co.uk

 

Egy 1898-ban megjelent könyv: Wild Animals I Have Known (írta: Ernest Thompson Seton), amelyet Attenborough gyermekként olvasott, akkora hatással volt rá, hogy a természettudós úgy véli, ez a könyv lobbantotta fel benne a szenvedélyt az állatok és a természet világa iránt. A BBC is készített ebből a könyvből egy filmet, „Lobo, a farkas, ami megváltoztatta Amerikát” címmel, amely a hírhedt farkas, Lobo levadászásáról szól. Miközben Ernest Thompson Seton a marha-gyilkos farkasra vadászik, tisztelet ébred benne az állat személyisége iránt, és ez arra ösztönzi, hogy hátat fordítson a farkasvadászatnak. Sir Attenborough véleménye szerint az állatok iránti szeretete és az, hogy mindig meglátja az egyéni személyiségüket annak köszönhető, hogy ez a könyv a polcán volt gyermekkorában.


4. Jó üzleti érzékkel rendelkezik

A fotó forrása: dfat.gov.au (Department of Foreign Affairs and Trade website)


Tizenegy évesen üzleti érzéke is megmutatkozott, amikor Leicesterben gőtéket adott el az egyik egyetemnek (University College). Darabját 3 pennyért adta, a gőték egyébként az egyetem állattani tanszékétől mindössze öt méterre található tóból származtak.

 

5. Egyszer lefülelt egy zsebtolvajt, de elengedte

A fotó forrása: GENTCREATE / pexels

 

Egy ifjú természettudós történetei című könyvében mesélte el ezt a sztorit. Amikor David Attenborough Jakartába utazott, az inge mellzsebébe tette az összes pénzét, töltőtollát, útlevelét és a jegyét is. Egyszer csak odanyúlt, hogy megnézze, mindent rendben talál-e, de a zsebén egy idegen kéz matatott. Megmarkolta, ahogy csak tudta, eltávolította a pénztárcát az ujjak közül, majd a kezet hátrahajította. Tulajdonosa egy izzadt, félmeztelen férfi volt, akinek homlokára piszkos ruha volt kötve, vadul nézett a természettudósra, aki mindössze egyetlen szót tudott kinyögni abban a pillanatban: „NEM!”

 

6. Bizonyos mértékig egyetért az állatok klónozásával

A fotó forrása: pixabay.com

 

David Attenborough csak abban az esetben ért egyet a klónozással, ha ez az egyetlen esélye annak, hogy megmentsenek egy fajt. Ellenkező esetben nem támogatja ezt a döntést, hiszen a klónállatok szaladgálása az senkinek nem lenne jó. Ha viszont ez az egyetlen esély, hogy tovább köztünk lehessen egy állatfaj, akkor kiváló megoldás egy nőstény és egy hím állat klónozása.

 

7. Látta a legritkább állat egyetlen élő példányát

A fotó forrása: CC BY-SA 3.0 / wikipedia

 

A Pinta-szigeten élő óriásteknős annyira ritka, hogy száz évig kihaltnak hitték. A vadászok, a halászok és a tengerészek a Pinta-sziget élővilágát teljesen tönkretették, a teknősöket kiirtották, de 1971-ben egy magyar tudós, Vágvölgyi József éppen a sziget csigáit tanulmányozta, amikor felfigyelt egy óriásteknősre. A kikötőbe visszatérve pedig beszámolt megfigyeléséről. A tudósokat rendkívül meglepte a felfedezés, hiszen a Pinta teknőst már kihaltnak vélték. Az egész világon ez az egy Pinta teknős maradt életben, így kétségtelenül ez a legritkább faj, ami csak létezett az elmúlt évtizedekben. Sir Attenborough 2015-ben beszélt arról egy előadáson, hogy a Galápagos-szigeteken találkozott az óriásteknőssel. A hím óriásteknős, aki „Lonesome George” (Magányos György) néven vált híressé, sajnos 2012. június 24-én elhunyt.

 

8. Rajong a csecsemőkért

A fotó forrása: pixabay.com

 

A RadioTimes-nak adott 2014-es interjújában megkérdezték tőle, hogy melyik az a lény, akinek a leginkább a megszállottja, és akiért mindennél jobban rajong. Válaszával meglepte az olvasókat, mert David Attenborough nem valami különleges fajt nevezett meg, hanem a csecsemőket említette. Szerinte egy 18 hónapos kisgyerek csodálatos, a legnagyszerűbb a világon, hiszen olyan reakciót vált ki az emberekből, amit csak kevesen: gondoskodást és védelmet.

 

9. Nevet ad a feketerigóknak, akik a kertjébe látogatnak

A fotó forrása: pixabay.com

 

Saját bevallása szerint kissé fantáziátlan neveket ad azoknak a madaraknak, akik a kertjét látogatják. Erről 2011-ben a Rádió 4-nek adott interjú során beszélt. Akkoriban egy hím feketerigó élt a kertjében, akinek a bal szárnyán volt egy fehér toll is, erről nevezte el Whitey-nek (az angol white szó jelentése fehér). David Attenborough-nak a kertjében lehetősége volt megfigyelni a madarakat, a csatározásaikat, és észrevette, hogy gyakran térnek vissza ugyanazok a madarak, miközben érkeznek újak is. Lakomázni, vagy énekelni, esetleg egymással ismerkedni jönnek, és a természettudósnak ilyenkor alkalma nyílik arra is, hogy megnézze, milyen a madarak kapcsolata az egyes fajtákkal.

 

10. Otthonát is a természet csodái díszítik


A fotó forrása: Dilara Aksoy / pexels.com

 

A „Great Wildlife Moments” című filmjében betekintést engedett az otthonába, és az egyik szobában megfigyelhette a szemfüles néző, hogy a szoba pontosan úgy néz ki, mint a természet. "Pávák" voltak a kandallóban, levelek és növények a tapétákon, természeti képek a falon, de még egy kis tégelyben is madártollak voltak elrejtve. Pontosan ez az, ami várható egy természettudóstól.

 

11. Meglátogatta Elzát, a Szabadnak született film oroszlán hősnőjét

Joy Adamson és Elza. A fotó forrása: wikipedia

 

Joy és George Adamson a kenyai Nemzeti Parkban fogadta 1960-ban az angol természettudóst, aki találkozhatott Elzával is. Elza akkor már anyaként éldegélt a parkban, kölyke Jespah pedig rendkívül játékos kis oroszlánkölyök volt. Sir Attenborough lábát is megcsapkodta a kölyök. Látszólag az oroszlánok nem voltak tisztában a saját erejükkel. Alapvetően játékosak voltak, Jespah pedig különösen szeretett játszani, a kedvenc trükkje az volt, hogy elbújt egy bokor mögé, majd amikor elhaladtak az emberek a bokor mellett, akkor rohanni kezdett és ezzel jól megijesztette őket.

 

12. Növényt és állatot is neveztek el róla     

Sitana attenboroughii. A fotó forrása: David Raju / wikipedia

 

Napjainkig legalább 18 növényt és állatot neveztek el róla, közöttük megtalálható a röpképtelen zsizsik, egy kihalt törpe sáska, egy apró kis „goblin”-nak nevezett pókfaj, de egy vadvirág is ide sorolható, ez nem más, mint a Hieracium Attenboroughianum, vagyis az Attenborough-féle sólyomfű, amely csak a dél-walesi Brecon Beaconsban található meg. De róla kapta nevét a Nepenthes attenboroughii, azaz az Attenborough-féle kancsó növény, ami egy óriás húsevő növény, és akkora állatot is képes felfalni, mint egy patkány. A természettudományok széles körű ismertetésében végzett nagy formátumú munkásságának elismeréseképpen pedig egy 1998-ban felfedezett új hangyászsün fajt is róla neveztek el, ez az Attenborough-hangyászsün. Azért ez nagyon menő, nem?


 

Forrás:

wikipedia

kateonconversation.com

Felső kép: dfat.gov.au (Department of Foreign Affairs and Trade website)

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

Ha a növény beszélni tudna…
Növényvilág, Egyéb növényi
Honnan tudhatod, hogy valami nincs rendben a növénnyel? Így változtass a növényed gondozásán.
Így éltek a macskák az Instagram előtt
Állatvilág, Érdekességek az állatokról
Az első háziasított macskák még valamikor az ókori Egyiptomban jelentek meg, kb. 4000 évvel ezelőtt.
Ma van az év legszomorúbb napja
Érdekes, Egyéb
Minden évben január harmadik hétfőjén tartják az év legszomorúbb napját, így 2024-ben január 15-ére esik a dátum.
A fáknál is idősebb állatok
Állatvilág, Érdekességek az állatokról
Kiderült, hogy létezik négy olyan állat, amelyek még az eddig legidősebbnek hitt fáknál is idősebbek.
Ahol a pincérek szándékosan bunkók
Hírek, Nagyvilágban történt
Március 10-én nyitja meg kapuit London első olyan étterme, ahol a személyzet direkt gorombán bánik vendégeivel.
A múlt lányai megjósolták a jövőt
Hihetetlen, Elképesztő
Pontosan 100 évvel ezelőtt képzelték el a londoni iskolás lányok az emberiség sorsát ... és igazuk lett.
Egy kis kedveskedés a Mikulásnak
Nagyvilág, Érdekességek
Több országban is ma, vagyis december 25-én jön a Mikulás. Sokan tejjel és keksszel várják.
Vízesések Törökországban
Nagyvilág, Szép világunk
Hét csodálatos vízesés Törökországban, amit minden utazónak látnia kell.
Luca napi érdekességek
Érdekes, Jó, ha tudod
Luca napi népszokások, és néhány érdekesség az ünnepről.

További cikkek »