Ide menekülj a világháború elől

Ide menekülj a világháború elől


Bolygónkra sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy BIZTONSÁGOS. Ha csak egy jelzővel szeretném a 2023-as évet jellemezni, akkor nekem a VÉRES jutna eszembe. Egy olyan világ arca mutatkozott meg az elmúlt években, ahol az emberek az egymás közti konfliktusukat már nem egy kellemes vitatkozással „beszélik meg”, hanem gyakran egymásra való támadással, késeléssel, verekedéssel oldják meg feszültségeiket. Ráadásul egyre több országvezető is úgy gondolja, hogy a problémákra a legjobb megoldás az erőszak, a háború, ezért mostanra a legtöbb kontinensen veszélyben élnek az emberek. S a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy az egész világot hangos fegyverek, félelmetes bombák, és rettegő emberek lepjék el.

De ha valóban kitör a sokat emlegetett harmadik világháború, akkor hova meneküljenek azok, akik biztonságra, szeretetre, békére vágynak? A Földön van-e olyan hely, ahol nagyobb valószínűséggel élnék túl azok, akik nyugalmat szeretnének? Mai írásomban ilyen kontinenseket, országokat, helyeket mutatok meg. A lenti térképen jelölve vannak azok a területek, amik a szakértők szerint biztonságosabbak a többinél, ezek valamelyikére menekülj a világháború elől.

 

A fotó forrása: dailymail.co.uk

 

1. Antarktika

A Transantarktisz-hegységen található Fryxell-tavat borító kék jég. A fotó forrása: Joe Mastroianni, National Science Foundation

 

A lista egy olyan helyszínnel indul, amely nem egy ország, hanem egy nagy kontinens. Nem, ez nem elírás, a földrész neve valóban Antarktika, ami nem más, mint az Antarktisz egy kis darabja; az Antarktisz a déli szélesség 60. fokától délre fekvő térség neve, amely magába foglalja az Antarktikát és a körülötte fekvő szigeteket és óceánt. Az Antarktisz híres extrém turizmusáról, gyönyörű tájairól és jégtakarójáról. E jégtakarónak az átlagos vastagsága meghaladja a 2000 métert, s ennek eredményeképpen Antarktika Földünk legmagasabb földrésze. Elhelyezkedése miatt tehát nem valószínű, hogy sokaknak eszébe jut oda látogatni a harmadik világháborúban. Bár az is igaz, hogy a hideg miatt talán nekünk, magyaroknak nem annyira előnyös.

 

2. Argentína           

Aconcagua-hegység. A fotó forrása: Beatriz Moisset

 

Azt hiszem, akik tanultak történelmet, most azt gondolhatják, hogy Argentína tévedésből került fel a listára, mivel ebben az országban nagyon sok konfliktus volt már, nem egyszer akadt nézeteltérésük a vezetőknek más országok vezetőivel, ha finoman akarok fogalmazni. Mégis, ha egy atomháborút követően túl akarunk élni, akkor Argentína a legmegfelelőbb hely lehet erre, állítják a szakértők, hiszen a háborúval együtt jár az éhezés is. Argentínában pedig több esélyünk lehet arra, hogy táplálékot találjunk, mivel ott olyan növények nőnek, amelyek ellenállóbbak, például a füsttel szemben, ilyen növény lehet a búza.

 

3. Bhután

A Haa-völgy Nyugat-Bhutánban. A fotó forrása: Greenmnm69

 

Miután 1971-ben Bhután tagja lett az Egyesült Nemzetek Szervezetének, elhatárolódott minden konfliktustól, és a békére törekszik. Ez azt jelenti, hogy amikor a békés országokról esik szó, Bhután előkelő helyen szerepel, legalábbis a Globális Békeindex ezt mutatja. Más országokkal összevetve a kormány kevésbé összpontosít a gazdasági növekedésre, inkább a klíma- és természetvédelemre vagy a hagyományos kultúra védelmére törekszik. Részben ennek eredményeként 2023-ban Bhután volt az egyetlen ország a Földön, amely több szén-dioxidot nyelt el, mint amennyit kibocsátott. Ráadásul Bhutánnak van még egy előnye: nem rendelkezik tengerparttal, viszont rengeteg hegyi régiója van, ennek köszönhetően pedig biztonságosnak bizonyul, ha kitör a világháború.

(Megjegyzés: A globális békeindex, angolul: Global Peace Index, rövidítve: GPI, a nemzeteket és régiókat békességük és közbiztonságuk relatív helyzete alapján rangsoroló globális lista.)

 

4. Chile

A Torres del Paine Nemzeti Park. A fotó forrása: Miguel Vieira

 

Az ország egész területe a Csendes-óceán keskeny partvonala az Andok nyugati oldalán helyezkedik el. Chilét nyugatról végig az óceán határolja. Chile fejlődő ország, magas jövedelmű gazdasággal. Dél-Amerika gazdaságilag és társadalmilag legstabilabb nemzetei közé tartozik, és Latin-Amerikában élen jár a versenyképesség, az egy főre jutó jövedelem, a globalizáció, a gazdasági szabadság rangsorában. A szomszédos Argentínához hasonlóan Chile is különféle terményekkel és természeti erőforrásokkal rendelkezik. Latin-Amerika egyik legfejlettebb és legdemokratikusabb országa, ami azt jelenti, hogy a harmadik világháború kitörésekor könnyebb lehet ott az élet, mint más országokban.

 

5. Fidzsi-szigetek

Partszakasz a Fidzsi-szigeteken. A fotó forrása: Jon-Eric Melsæter

 

Mindenki számára, aki egy távoli országban szeretne lenni a háború kitörésekor, a Fidzsi-szigetek tökéletes választás lehet. A szigetország – amely a Csendes-óceán délnyugati részén található – mintegy 2000 km-re északra fekszik Új-Zélandtól. Szárazföldi határa nincs, legközelebbi szomszédai nyugatról Vanuatu, keletről Tonga, északról pedig Wallis és Futuna. Ez, valamint az, hogy nem katonai központ, hiszen mindössze csak 6000 tagja van a hadseregének, nagyszerű előny az ott élőknek, hiszen a Fidzsi-szigetek is békés hely, ezt bizonyítja, hogy előkelő helyen szerepel a Globális Békeindex listáján. Mivel a terület nagy részét sűrű erdők alkotják, valamint rengeteg ásvány- és halkészlet is megtalálható ott, ezért a Fidzsi-szigetek a legjobb hely lehet a harmadik világháború idején.

 

6. Grönland

Nuuk. A fotó forrása: Oliver Schauf

 

Grönland a Föld legnagyobb szigete, földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik, bár Európától, illetve Izlandtól csak a Dánia-szoros választja el. 1973 és 1984 között része volt az Európai Közösségnek, de egy 1982-es népszavazás után 1985. január 1-jén kilépett. A grönlandiak ennek ellenére továbbra is európai állampolgároknak minősülnek, azonban az európai választásokon nincs szavazati joguk. Grönland egy távolban lévő hegyvidéki sziget, s mivel politikailag teljesen semleges, ezért menedékhely lehet vészhelyzet esetén. A becslések szerint 56 ezer lakó él a szigeten, így tehát egyáltalán nem valószínű, hogy bármely nagyhatalom célpontjává válik.

 

7. Izland

Tájkép a főváros közelében, Hvalfjörður. A fotó forrása: Ane Cecilie Blichfeldt

 

Izland a Föld tizennyolcadik, Európa második legnagyobb szigete; az Észak-Atlanti-óceán középső részén található. Grönlanddal ellentétben Izlandot Európa, és nem Észak-Amerika részeként kezeljük. Kulturális, gazdasági és nyelvi szempontból is Skandináviához tartozik. Vulkáni sziget, a szigeten 140 vulkán van, de a kráterek száma meghaladja az ezret. 26 vulkán – némelyik időszakosan – jelenleg is működik. Legismertebb vulkánja az 1491 méter magas Hekla. Izland nem támaszkodik más országok erőforrásaira, köszönhetően az édesvízkészletüknek, a tengeri erőforrásaiknak és a megújuló erőforrásaiknak, hiszen Izlandon rengeteg gejzír található, ezért a geotermikus energia könnyen hozzáférhető. A belőle termelt meleg víz, távfűtés és villamosenergia rendkívül olcsó. Ráadásul – bár más szigetek, országok is törekszenek a békére – de Izland vezeti a Globális Békeindexet, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is a világ legbékésebb országaként tartják számon.

 

8. Indonézia

Surabaya, az ország második legnagyobb városa. A fotó forrása: Davidelit

 

Indonézia regionális hatalom, illetve a globális ügyekben középhatalom. Tagja több nemzetközi szervezetnek, köztük az ENSZ-nek, a Kereskedelmi Világszervezetnek, a G20-nak, valamint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének és az Iszlám Együttműködési Szervezetnek. Ha van olyan ország a világon, ahol a világbéke megteremtése az elsődleges cél, akkor az nem más, mint Indonézia. Itt ugyanis, már a legelső elnök, az 1948-ban megválasztott Achmed Sukarno is a békére törekedett, ezért egy „szabad és aktív” Indonéziát teremtett, és a mai napig ez jellemzi az ország külpolitikáját. Ez azt jelenti, hogy nemzetközi ügyekben függetlenül járnak el, és általában teljesen semleges álláspontot képviselnek a politikai kérdésekben. Így aztán próbálnak kimaradni a viszályokból, nincs is sok nézeteltérésük másokkal, ennek köszönhetően pedig valószínűleg egy világháború kitörése esetén nem Indonézia lesz az elsődleges célpont.

 

9. Új-Zéland

Auckland. A fotó forrása: Francisco Anzola

 

Új-Zéland földrajzi értelemben a világ leginkább elszigetelt országa. A legközelebbi nagyobb szárazföld Ausztrália, amelynek keleti partja Új-Zélandtól 2000 km távolságra északnyugatra található. Déli irányban az Antarktisz, északra Fidzsi-szigetek, Tonga és Új-Kaledónia a legközelebbi szárazföld. Mivel igen távol esik minden földrésztől, Új-Zéland a legutolsó nagyobb, emberi letelepedésre alkalmas terület. Már az 1930-as évektől jóléti társadalmat hoztak ott létre. Az 1950-es években Új-Zélandon volt a világon a legjobb az életminőség, azonban 20 évvel később a gazdasága kissé lelassult, többek között az Egyesült Királyságnak az Európai Gazdasági Közösségbe való belépése eredményeképpen. Új-Zéland hadereje három haderőnemből, a Szárazföldi Erőből, Királyi Légierőből és az Királyi Haditengerészetből áll. Új-Zéland elhelyezkedése miatt egy közvetlen katonai támadásnak vagy megszállásnak kicsi az esélye, így az országnak nem kell jelentős méretű haderőt fenntartania. Mindazonáltal az új-zélandi hadsereg számos nemzetközi konfliktusban és katonai misszióban vett és vesz részt. Új-Zéland harcolt az első és második világháborúban, előbbiben az antanthatalmak, utóbbiban a szövetségesek oldalán. Küzdött még a vietnámi háborúban, a második búr háborúban, a koreai háborúban, az öbölháborúban és az afganisztáni háborúban. Új-Zéland részese volt továbbá a ciprusi, szomáliai, Bosznia-hercegovinai, angolai, kambodzsai, kelet-timori és Salamon-szigeteki békefenntartó erőknek. Jelenleg Új-Zéland – Izland után – a második helyen áll a Globális Békeindex listáján, és régóta pártatlan álláspontot képvisel egyes országok konfliktusaival szemben. Ha mégis valakinek eszébe jutna megtámadni az országot, akkor hegyvidéki területe tökéletes védelmet nyújthat az ott élők számára.

 

10. Dél-Afrika

Fokváros. A fotó forrása: Iwoelbern

 

Nagyon érdekes a listán szereplő országok között Dél-Afrika, mégis úgy vélik a szakértők, hogy kiérdemelte az ország a helyet, mivel számos élelmiszer, rengeteg termékeny föld és édesvíz otthona. A Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens déli szegletében található. Északon Botswana és Zimbabwe, északnyugaton Namíbia, északkeleten Mozambik és Szváziföld határolják, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Egy önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho. A Dél-afrikai Köztársaság abban a különleges helyzetben van, hogy három fővárosa is van: Pretoria, a közigazgatási főváros, Bloemfontein, az igazságszolgáltatás központja és Fokváros, a politikai főváros; legnépesebb városa pedig Johannesburg. Az ország azon kevesek közé tartozik Afrikában, ahol soha nem volt államcsíny; a feketék túlnyomó többsége azonban csak 1994-ben kapott választójogot. Az apartheid vége óta az életminőség jelentősen javult, de a bűnözés, a szegénység és az egyenlőtlenség továbbra is kirívó. Viszont amiért mégis érdemes lehet odaköltözni világháború idején az az, hogy Afrika egyik legfejlettebb állama, ráadásul folyamatosan fejlődik is, amivel nőhet a túlélési esélyünk, állítják a szakértők.

 

11. Svájc

Zürich. A fotó forrása: Thomas Wolf

 

Svájcot külpolitikai semlegességéről ismerjük. Ezt az is mutatja, hogy egyik világháborúban sem vett részt; ebben egyébként egyedülálló. Svájc sem az európai politikai szövetséghez (EU), sem az európai-amerikai katonai szövetséghez (NATO) nem csatlakozott, tagja viszont 2002 óta az ENSZ-nek. Svájc két szövetség, ország közötti vitában egyiket sem támogatja, és nem is kötelezi el magát a hadviselő vagy vitázó felek egyikéhez való csatlakozáshoz sem. Háború idején egyetlen hadviselő félhez sem csatlakozik, azaz egyiket sem támogatja. S a legjobb az egészben, hogy semlegessége miatt Svájc nem támadható. Svájc gazdasága a világon a legstabilabb. Folyamatosan virágzik, és ráadásul a legfejlettebb is, ennek köszönhetően pedig a legversenyképesebb ország.

 

12. Tuvalu

Tuvalu. A fotó forrása: Stefan Lins

 

Tuvalu egy óceániai állam, szigetország, a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között, a Csendes-óceánban fekszik. Tuvalu négy szigetből és öt valódi atollból áll. Kicsi, elszórt atolljain rossz a talaj. Ha csak a szárazföldet számoljuk, akkor a világ legkisebb országai közé tartozik. A szigetcsoportot alkotó korallzátonyok alig emelkednek ki a tengerből. A legmagasabb pont is csak mintegy 5 méter magas. Emiatt az államot létében fenyegeti a tengerszint esetleges megemelkedése. Az ENSZ második legkisebb népességű tagállama, mindössze 11 000 lakosú ország. Gazdaságilag nem fejlett, el van maradva a nyugati országokhoz képest, a rendelkezésre álló természeti erőforrások alacsonyak, mindezek miatt a harmadik világháború kitörése esetén valószínűleg nem Tuvalu lesz a célpont.

 

 

Forrás:

dailymail.co.uk

wikipedia

Felső kép: Sion külvárosa, Rhone-völgy, Svájc, a fotó forrása: Londo Mollari / flickr / wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »