Ha a növény beszélni tudna…

Ha a növény beszélni tudna…


Egy otthont, vagy egy munkahelyet nagyon feldob egy csodálatos szobanövény, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy népszerűek és az emberek szívesen tartanak beltéri területeken néhányat. Habár úgy tűnik, a gondozásuk könnyű, de ez nem minden esetben igaz. Vannak olyan növények, amik igénytelenek, de vannak, amiknél azt is fontos figyelembe venni, hogy a szoba mely részén tartsuk. Ha a lehető legjobban akarunk gondoskodni lakásunk ékességeiről, akkor ahhoz a legfontosabb, hogy megértsük, mit akar üzenni növényünk, amikor foltokat és betegségre utaló jeleket hagy a levelein. Honnan tudhatod, hogy valami nincs rendben a növénnyel?      

Mutatok nyolc olyan jelet, ami egyértelműen azt jelzi, hogy változtatnod kell a szobanövény gondozásán. Derítsd ki, hogy tudsz segíteni rajta, hogy újra virágokat hozzon, vagy tündököljön.

 

1. Teljesen barna levelek        

A fotó forrása: wonderingturtose1 / reddit

 

A teljesen barna levelek általában a növény öregedési folyamatának egyik jele, ami természetes, így nem függ össze a növény rossz gondozásával. Ha viszont először a levél hegye, teteje kezdett el barnulni, akkor az valószínűleg az alulöntözés jele. Erről részletesebben a következő pontban lesz szó.

 

 

Mi a teendő: Ha a levelek teljesen barnák, az azt jelenti, hogy elhaltak, és már nem lehet megmenteni őket. Ennek ellenére sok energiát használnak fel, amit a többi levéltől vesznek el. Ezért az elhalt leveleket mindenképpen el kell távolítani. Ez sokszor a kezünkkel is lehetséges, de ollóval is levághatjuk.

 

2. Barnuló levélvégek   

A fotó forrása: ismeretlen / reddit

 

Ez általában annak a jele, hogy a növény nem kapott elég vizet, aminek több oka is lehet:

  • Nem öntözzük a növényeket rendszeresen.
  • A talaj rossz minőségű, ezért nem jut el a gyökérhez a víz megfelelően.
  • A gyökerek megsérültek, mert korábban túlöntöztük a növényt.
  • Túl kicsi a cserép.

 

 

Mi a teendő: Ha nem mindig tartózkodsz otthon, vagy többnyire házon kívül vagy, de szeretnéd, ha a növényed elég vizet kapna, akkor van néhány trükk, aminek segítségével a növény folyamatosan juthat vízhez, amikor szüksége van arra.

Tegyél egy nedves szivacsot (mosogatószivacs is jó) az edény aljára (cserép alatti edény): ez felszívja a felesleges vizet, viszont ha a növénynek szüksége van vízre, akkor kiengedi azt. Van egy másik egyszerű trükk is: áss el egy kis lyukakat tartalmazó kulacsot a talajba a növény mellé, amit tölts fel vízzel. Ezt nevezik víztárolónak. A növény pedig felveszi a vizet, amikor épp szüksége van rá.

 

3. Barna foltok a levelek közepén    

A fotó forrása: ismeretlen / reddit

 

Barnulás, vagy barna foltok a levél közepén általában a túlöntözés jele. Mint ahogy a száraz talaj sem jó, a folyamatosan nedves talaj sem kedvező a növénynek, mivel a nedvesség tökéletes környezet a gombás kórokozók elszaporodásához. Ez a betegség a levelek közepén, barna foltokban jelenik meg, a későbbi szakaszokban pedig még nagyobb területeken válik láthatóvá.

 

 

Mi a teendő: Béleld ki kávéfilterrel a cserepet, majd abban helyezd el a földet a növénnyel. A kávéfilter ugyanis segíti a felesleges víz kifolyását úgy, hogy a talaj közben a helyén marad, így megőrzi a növény egészségét, és megfelelő környezetét.

 

4. Az alsó levelek sárgulnak

A fotó forrása: nickru09 / reddit

 

Amikor a növény érett korba lép, akkor néhány levél megsárgulhat, ez teljesen normális állapot. Baj ezzel akkor van, ha nagy számban sárgulnak meg a levelek. Érdemes utánajárni, mi okozhatja a problémát, mivel számos tényező állhat az állapot hátterében. Valószínűleg a környezet nem megfelelő: túl árnyékos a hely, túl hideg a hőmérséklet, hirtelen hőmérséklet-csökkenés lép fel, vagy esetleg szárazság. Ellenőrizd a növény jelenlegi helyét, és próbáld megtalálni számára a megfelelő helyet.

 

 

Mit a teendő: A növények meglehetősen lassan szoknak hozzá a környezetükhöz. Ezért ne mozgasd túl sokat őket. A legtöbb szobanövény szereti az állandó, megszokott környezetet, ezért csak akkor költöztesd máshova, ha a levelein látod, hogy nem érzi ott jól magát. Az új helyre úgy költöztesd át, hogy apránként hozzászoktatod. Vidd át napi egy órára az új területre. Ezt a napi 1 órát lassan növeljed egészen addig, amíg a növény meg nem szokja az új területet.

 

5. Sötét foltok, sárga szegélyek a leveleken

A fotó forrása: kwest32 / reddit

 

Általában ez azt jelenti, hogy a növényen gombás fertőzés jelent meg, a foltok sárga szegélyekkel ezt jelzik. Ha a foltok halványszínűek, akkor utalhatnak arra is, hogy a növényt túl sok napfény éri.

 

 

Mi a teendő: Ha látod a foltok megjelenését a leveleken, azonnal különítsd el a növényt a többitől, mert a gomba átterjedhet a többi növényre is. Távolíts el minden érintett levelet, és hagyd, hogy a növény felépüljön.

 

6. A levelek hegye színtelen

A fotó forrása: RHDcarpenter / reddit

 

A halványzöld vagy akár sárga levelek, és a növény gyenge növekedése tápanyaghiányra utal. A legtöbb tápanyag a műtrágyákban megtalálható, így ez az állapot viszonylag könnyen orvosolható.

 

 

Mi a teendő: Nemcsak a műtrágya lehet megoldás a problémára, van egy sokkal egyszerűbb trükk is, amit könnyen alkalmazhatunk. A földbe tegyél tojáshéjat, vagy főzz tojást, majd az abból megmaradt vízzel öntözd meg a talajt. A főtt tojásból származó víz ugyanis rengeteg kalciumot tartalmaz, és ezzel növelheted a növényed kalciumszintjét. Így megkapja a számára szükséges tápanyagot.

 

7. Nagyon kicsi levelek

A fotó forrása: splashyMcGee / reddit, Amazon.com

 

A nagyon kicsi levelek azt jelezhetik, hogy a növénynek több napfényre van szüksége. Természetesen először ellenőrizni kell, hogy a növény valóban sötét helyen van-e az otthonunkban. Ha ez a helyzet, próbáld meg közelebb vinni az ablakhoz vagy a szoba egyik világosabb területén helyezd el.

 

 

Mi a teendő: Ha a növény napos helyen van, ennek ellenére a levelei nagyon kicsik, előfordulhat, hogy a növény levelein elhelyezkedő porréteg az oka a kis leveleknek. A sok por ugyanis akadályozza azt, hogy a növényt napfény érje. Ezért szabadítsd meg a portól egy bolyhos kesztyű segítségével. A bolyhos kesztyű azért javasolt, mert anélkül tudod megszabadítani a kosztól a növényt, hogy ártanál neki.


8. A levelek hullámossá válnak

A fotó forrása: ConciousCamel / reddit

 

A legnépszerűbb szobanövények némelyike eredetileg trópusi vagy szubtrópusi régiókból származik, ahol egy nagyobb erdő nedves aljnövényzetében élnek és növekednek. Túl alacsony páratartalmú környezetben a növények gyakran a levelek felkunkorodásának jeleit mutatják.

 

 

Mi a teendő: Vidd távolabb a növényeket a szellőzőnyílásoktól. Még ha az általános páratartalom megfelelő is (körülbelül 50%), a növény akkor is szenvedni fog, ha túl közel helyezed a fűtőtesthez vagy egy szellőzőhöz.

 

BÓNUSZ

Végezetül mutatok olyan növényeket, amik minimális gondozást igényelnek.

 

Zöldike, vagy Póknövény                                                                                            

A fotó forrása: depositphotos.com

 

Szobafikusz

A fotó forrása: bagabooo / reddit

 

Zamiopálma, vagy Agglegénypálma

A fotó forrása: depositphotos.com

 

Aloe Vera

A fotó forrása: depositphotos.com

 

Szobai tigrislevél, vagy Anyósnyelv

A fotó forrása: mbutler82 / reddit

 

 

 

Forrás:

brightside.me

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »