Furcsa szokás Kelet-Ázsiában


Sok ázsiai ország átvéve a nyugati országoktól a szokást, a Valentin-napot a szerelem, a szeretet és a romantikus kapcsolatok nemzetközi napjaként ünnepli. Vannak azonban olyan ázsiai országok, amelyek Valentin-napi szokásai kissé eltérnek a nyugati felfogástól. Amíg a Valentin-nap Európában és az Egyesült Államokban a kölcsönös ajándékozásról szól, addig Kelet-Ázsiában a nők ajándékozzák meg a férfiakat. Japánban, Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon ugyanis változtattak a népi hagyományokon.

 

 

Az ázsiai nők csokoládét és más ajándékot adnak a szeretett férfinak, de az ajándékozásból nem maradnak ki más férfi ismerőseik sem, így tehát a munkatársaik és a szomszédaik is számíthatnak egy másfajta csokitípusra. Japánban ugyanis létrehozták az úgynevezett „giri choco” nevű csokoládét, aminek a jelentése az, hogy „udvariassági csokoládé”. Ezeket a szomszédnak és kollégának szánt olcsó csokikat nem díszítik szívecskével, mert a szeretet helyett az elismerés kimutatása a céljuk.

 

Digitális Valentin-napi dekoráció a Taipei 101-en, Tajvan fővárosának egyik legmagasabb épületén. A fotó forrása: wikipedia (Jnlin)

 

Amit a szerelmüknek vásárolnak az ázsiai nők, azt a csokit „honmei-choco” néven ismerik, vagyis az „csokoládé szerelem”. Ez a csokoládé jóval drágább az előzőnél, mivel a szeretet kifejezésére szolgál, s célja az, hogy romantikus üzeneteket közvetítsenek. Bonyolult mintákkal elkészített remekmű az ilyen típusú csokoládé. Dél-Koreában ezeket a gondosan kidolgozott csokoládékat általában ugyanolyan gondossággal elkészített nyalókákkal helyettesítik.

 

Valentin-napi "honmei" csokoládé. A fotó forrása: wikipedia (Kousuke Sekidou)

 

Pontosan egy hónappal a hivatalos Valentin-nap után, a férfiak válaszolnak a nőktől kapott romantikus üzenetekre, és viszonozzák a korábbi kedves gesztust. Március 14-e a „Fehér nap”, vagyis a férfiak Valentin-napja. A férfiaktól elvárják, hogy háromszor annyi „ajándékot” adjanak vissza, mint amit ők kaptak. Erre külön szabály vonatkozik, az úgynevezett „sanbaei gaeshi”, amelyben ismertetve van a fenti elvárás.

 

Egy doboz drága "honmei" csokoládé. A fotó forrása: wikipedia (Akira Yamada)

 

A férfiak ajándékai között olyan „apróságok” szerepelnek, mint a már említett szerelmeseknek szánt csokoládé, ékszerek, kiegészítők, fehér színű fehérneműk, ruhák Fehér Napi torták és mályvacukrok is. A tehetősebb férfiak még ennél is tovább mennek, ők az ajándékozást egyúttal gazdagságuk megmutatására is használják, extravagáns és értékes ajándékokkal halmozzák el az általuk szeretett hölgyeket, mint például autókkal, drága divattermékekkel, vagy akár házakkal.

 

Japán Fehér Napi torta. A fotó forrása: wikipedia (Masashi Yanagiya)

 

A Fehér Napot 1978-ban ünnepelték először Japánban. „Válasznapként” indult, miszerint a Valentin-napon kapott édességeket és egyéb ajándékokat viszonozzák a férfiak azoknak a nőknek, akik gondoltak rájuk. 1977-ben, a fukuokai édességgyártó cég, az Isimuramanseido, forgalomba hozta a mályvacukrot a férfiaknak március 14-ére, mint tökéletes romantikus ajándékot. Eredetileg a Fehér Napot Mályvacukor-napnak nevezték, és azonnal népszerűvé vált a fehér mályvacukorral együtt, amely ma már a hagyomány létfontosságú része.

A szokást Japán alakította ki, végül elterjedt a szomszédos kelet-ázsiai országokban, Dél-Koreában, Kínában és Tajvanon is. Ezekben a kultúrákban a fehér napot azonos módon ünneplik.

 

Ez az írás eredetileg az Ünnepek Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi ünnepről is olvashatsz. 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »