Frizuradivat az előző két évszázadban

Frizuradivat az előző két évszázadban


Minden korszakban újabb és újabb frizurák teremtik meg a divatot, és ember legyen a talpán, aki követni tudja a legújabb trendeket. A frizuradivat gyorsan változik, és mire hozzászokunk az aktuálishoz, addigra már jön a következő népszerűvé váló hajforma. A The Vintage News összegyűjtötte az elmúlt két évszázad divatossá vált, csodálatos, de néha kissé furcsa frizuráit.

 

1800-as évek

A tizenkilencedik század kezdetén a nők hajukat rövid, úgynevezett pixie vágásban hordták. Természetesen voltak olyan nők is, akik nem szerették volna levágatni a hajukat, ők feltekerték úgy, hogy keretezte az arcukat. Ettől a hajuk rövidebbnek tűnt, mint amilyen valójában volt. Ez a hajstílus egyébként Marie Antoinette-nek köszönhetően alakult ki, amikor a kivégzésén rosszul nyírt hajjal jelent meg. Ezzel pedig megteremtette az 1800-as évek frizuradivatját.


 

Fotó: Rijksmuseum/ Wikimedia Commons

 

1810-es évek

Az 1810-es években a divatos frizura a konty volt. A hajat a nők vagy kontyba, vagy a fej hátsó részén felfelé fonott formába alakították és valamilyen kiegészítővel rögzítették, amely tovább hangsúlyozta a hajukat, ez lehetett: sál, kendő, turbán, vagy szalag. A munkásosztályhoz tartozó nők általában nem viseltek kiegészítőket.

 

 

Fotó: Henry Moses/ Wikimedia Commons

 

1820-as évek

A gondosan kidolgozott frizurák igazából az 1820-as években váltak a társadalmi osztály jelképévé. Ebben az időben a felsőbb osztályokba tartozó nők gyakran bonyolult hurkokba, fürtökbe, loknikba és háromszögletű formákba rendezték hajukat, ezzel is mutatva státuszukat és jólétüket.

 

 

Fotó: Alexander Brullov/ Wikimedia Commons

 

1830-as évek

Az 1830-as években a nyugati nők olyan frizurát kezdtek el viselni, amely a viktoriánus korszak uralkodó hajviselete volt. A hajat középen elválasztották, és a fej oldalához simították. A fülek előtti hajrészeket befonták, hurkokban, vagy fürtökben lógni hagyták, míg hátul sima, vagy fonott kontyba rendezték.


 

Fotó: New York Public Library Digital Collections/Public Domain

 

1840-es évek

Amikor Viktória királynő 1837-ben hatalomra került, támogatta az 1830-as években divatba jött frizurát. Az 1830-as és 1840-es években a szabadon hagyott hajat botrányosnak tartották. Az 1840-es években is azok a frizurák voltak a népszerűek, amelyek az előző években. Talán csak az volt változás, hogy oldalt egy kicsit hosszabban le volt engedve.

 

Fotó: Bettmann/ Getty Images

 

1850-es évek

Az 1850-es években a haj szétválasztása középen továbbra is népszerű volt, csakúgy, mint a hátsó konty. Ebben az időben azonban szalagokkal, vagy más kiegészítőkkel „díszítették” a frizurát. Egy bonyolultabb fonási stílus is népszerűvé vált (amint az a képen is látható), amely a viktoriánus korszak frizurájának ezt a változatát kicsit bonyolultabbá tette.


 

Fotó: Heritage Images/ Getty Images

 

1860-as évek

Az 1860-as években népszerű frizurák voltak az elsők, amelyek lehetővé tették a nők számára, hogy különböző fonásokat, fürtöket készítsenek, bonyolultabb frizurák jelentek meg, mint például az Y-stílusban készült, vagy az oldalt elválasztott haj.


 

Fotó: Hulton Archive/ Getty Images

 

1870-es évek

Az 1870-es években a nők fürtökben, loknikban viselték hajukat, leengedve. Voltak azonban sokan ebben az évtizedben, akik továbbra sem a hátukon szabadon hagyva viselték frizurájukat, hanem felkötötték, mint a korábbi években.


 

Fotó: G. Fath/ New York Public Library Digital Collections/ Public Domain

 

1880-as évek

Az 1880-as években a fejtetőre építették fel a frizurát. Gyakori volt a rövid, göndör frufru a homlokon, ezzel lágyítva az új stílus megjelenését.


 

Fotó: Library of Congress

  

1890-es évek

A nők általában göndör hajjal és bolyhos frufruval hódítottak az 1890-es években, amint az a képen is látható.


 

Fotó: Hulton Archive/ Getty Images

 

1900-as évek

A huszadik században Charles Dana Gibson, vagyis a Gibson-lány teremtette a frizuradivatot. Őt tekintették az 1900-as évek modern nőjének. Akkoriban hatalmas frizurákkal ábrázolták a hölgyeket, akik a saját hajuk mellett póthajat is használtak, hogy elérjék a kívánt és elvárt stílust.


 

Fotó: George C. Beresford/ Stringer/ Getty Images

                                                                                               

1910-es évek

A női frizurák már a huszadik század első évtizedében drasztikus változáson mentek keresztül. Amint közeledett a fiatalosabb korszak, a nők eltávolodtak az 1900-as évek elejének hatalmas, Gibson-lány frizuráitól és nyitottabbak lettek a rövidebb hajviseletek iránt. A nők úgy formálták a hajukat, hogy az rövidebbnek tűnjön, sok fürttel és hullámokkal lágyítva az arc körül.


 

Fotó: Imagno/ Getty Images

 

1920-as évek

Az 1920-as években a nők úgy döntöttek, hogy rövidre vágatják a hajukat, és ezt úgynevezett bob-stílusnak hívták. Ebben a korszakban ugyanis a bob-stílusba rendezett frizura volt a divat, a nők egyenesen és hullámosan hordták a bob-frizurákat.


 

Fotó: Sasha/ Stringer/ Getty Images and Warner Bros. Pictures/ MovieStills DB

 

1930-as évek

Az 1930-as évek hölgyei úgy döntöttek, hogy rövidre vágják a hajukat, és a fejük tetején kevesebb hullám volt. Az ebben a korban bekövetkező nagy gazdasági világválság miatt az 1930-as években sok nő lemondott a díszekről, kiegészítőkről, de a divatot próbálták a körülményekhez képest követni.


 

Fotó: Michael Ochs Archives/ Getty Images

 

1940-es évek

A terjedelmes frizurákat az 1940-es években olyan sztárok tették népszerűvé, mint a képen látható Betty Grable. A lökhárító frufru, az s-hullám voltak a csúcson ezekben az időkben.


 

Fotó: Silver Screen Collection/ Getty Images

 

1950-es évek

A képen, baloldalon látható Marilyn Monroe, rövidebb frizurájával teremtett divatot az 1950-es években. Míg korábban a rövid hajat fiatalos stílusnak tekintették, addig mostanra már nőies és felnőtt hajviseletként volt jelen. Ráadásul az elfoglalt nők számára praktikusabb is volt, mert könnyebben el tudták készíteni és divatosnak is tartották.


 

Fotó: Bettmann/ Chaloner Woods/ Getty Images

  

1960-as évek

Ami a frizuradivatot illeti, az 1960-as évek drasztikus változásokat hozott. Ebben az időben kétfajta népszerű frizura volt a hölgyek számára. A rövidebb hajat is terjedelmes stílus jellemezte, a fej tetején legömbölyítették a frizurát és ezt úgy érték el, hogy hátrafésülték és hajlakkot használtak. (A bal képen látható ez a hajviselet.) Az évtized végére azonban utat tört magának a hippi-mozgalom és a nők megnövesztett hajukat egyenes formában viselték.


 

Fotó: Archive Photos/ Michael Ochs Archives/ Getty Images

 

1970-es évek

Az 1970-es évek elején továbbra is a hosszú, egyenes, középen elválasztott haj volt a menő. A hetvenes évek végére azonban olyan sztárok, mint például Farah Fawcett (a képen ikonikus frizurájával) átrendezték a divatot és kissé kócos, tépett frizurájukkal nagy népszerűségre tettek szert.


 

 Fotó: Hulton Archive/ Getty Images

  

1980-as évek

Az 1980-as években a hatalmas terjedelmű frizura vált divattá, minél nagyobb volt a haj, annál jobb volt. A göndör haj, a frufru, a fejtetőn lévő hajvágás, tupírozás a nyolcvanas évek védjegye volt. Érdekesség az is, hogy a hullámos, szőkített haj divatját valójában a heavy metal zenekarok népszerűsítették, és a nyolcvanas években a fiatal lányok is követték ezt a divatot.


 

Fotó: Deborah Thomas / States Archives of Florida 

 

1990-es évek

A kilencvenes évek legnépszerűbb frizurája a Friends című sitcom Rachel-jének köszönhető (Magyarországon a sorozat Jóbarátok címmel lett népszerű.) A Jennifer Aniston által megformált Rachel haja egyenes volt, a haj vége enyhén göndörödött az arc felé. Látszólag a kilencvenes évek Rachel stílusa utat tör magának napjainkban is, mert úgy tűnik, ismét kezd elterjedni.


 

Getty Images/ Handout

 

2000-es évek

A 2000-es évek frizuradivatja az egyenes haj volt, nem pedig a fürtök és a különböző formázások.


 

Fotó: ullstein bild/ Getty Images

 

2010-es évek

A 2010-es éveket szintén a kiengedett haj jellemezte, de a frufrut kicsit megnövesztették a hölgyek, és oldalra fésülték. Ez a divathullám egészen a 2020-as évekig elhúzódott, és bár mostanra kicsit lecsillapodott, a hajdivat-jósok szerint visszatérhet ez a frizuradivat.


 

Fotó: Mike Marsland/ Getty Images

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »