Figyeld meg a két legfényesebb bolygót

Figyeld meg a két legfényesebb bolygót


Szeretnél valami nagyon érdekeset látni az égbolton? Akkor naplemente után tekints az égre, nézz nyugat felé, és figyeld meg, amint a Vénusz és a Jupiter szinte összeér. Az elmúlt hetekben az égbolt két legfényesebb bolygója, vagyis a Jupiter és a Vénusz egyre közelebb kerültek egymáshoz. Ennek tetőzése március 1-jén és március 2-án (szerdán és csütörtökön) következik be, napnyugta után. A két bolygó úgy tűnik, mintha összeérne – egy gyönyörűen fényes Jupiter-Vénusz együttállásnak lehetünk szemtanúi. Szeretnéd látni a Vénusz és a Jupiter összekapcsolódását, azt, hogy a két legfényesebb bolygó egy vonalba kerül az égen?

Akkor most itt az alkalom, mert ilyen látványosságban 13 havonta egyszer lehet részünk, tehát ha most elmulasztjuk, akkor idén már nem lesz esélyünk megfigyelni ezt a látványos eseményt.

Az AccuWeather meteorológusa, Brian Lada a Jupiter-Vénusz kapcsolódást "tavaszi csillagnak" nevezte el. A meteorológiai tavasz első napja március 1-je, amikor a hőmérséklet elkezd változni; ez az időjárási adatokat veszi alapul. Ez a dátum eltér a hivatalosan, csillagászati tavaszként számon tartott március 17-étől, amely viszont a Föld és a Nap helyzetén alapszik.

Ma és holnap este a Jupiternek és a Vénusznak szabad szemmel láthatónak kell lennie szinte bárhonnan a Földön, mindaddig, amíg az időjárás engedi, és a felhők nem akadályozzák a látványt. Valójában a Vénusz a harmadik legfényesebb objektum az égbolton, a Nap és a Hold után, míg a Jupiter a negyedik, s így a két legragyogóbb bolygó együttállása elképesztő élményt nyújt.

Nem akarod kihagyni te sem, ugye?

 

Hogyan lehet észrevenni a Jupitert és a Vénuszt az égen?     

Március 1-jén nézz nyugat felé. A horizont közelében, körülbelül egy órával napnyugta után, a Jupiter és a Vénusz körülbelül félfoknyi távolságra jelenik meg egymástól – ez a távolság azonos egy telihold szélességével, vagy a hüvelykujjunk szélességével, tehát kevesebb, mint egy karnyújtásnyi távolságra esik – írja az Adler Planetárium.

 

A Jupiter (balra) és a Vénusz (jobbra) az égbolt két legfényesebb bolygója. A kép forrása: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

 

Rendkívül közel kerülnek egymáshoz a bolygók. Olyan közel, hogy nehéz lesz megkülönböztetni egyiket a másiktól. De ha alaposan megnézzük, a Vénusz jobb oldalon lesz, és valamennyivel fényesebbnek látszik majd, mint a Jupiter.

Csak nézz fel az égre este 22:00 óra előtt, különben lemaradsz a látványról. Mindkét bolygó este 22.00 óra után a horizont mögé süllyed. A bolygók szerdán és csütörtökön kerülnek közel egymáshoz, az ezt követő napokban estéről-estére eltávolodnak a másiktól, a Vénusz felemelkedik, míg a Jupiter a horizont és a Nap felé süllyed.

 

 

Forrás:

insider.com

Felső kép: pexels.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »