Európai hangulatú amerikai városok

Európai hangulatú amerikai városok


10 amerikai város, amelyben olyan érzésed lesz, mintha Európában járnál

A 2000-es évek elején egy hirtelen döntésnek köszönhetően egy évet eltöltöttem Amerikában. S bár nem vagyok nagy utazós –, ha tehetem inkább otthon maradok –, az egyetlen ország, ahova bármikor visszamennék, ha lenne rá lehetőségem, az az Egyesült Államok. Az emberek türelme, kedvessége és nyugodtsága, a segítőkészség és az az elképesztő szabadság, amiről mi már itt Európában álmodni sem merünk, teljesen lenyűgözött. Ezért mostani képes írásomban elutazunk egy kicsit Amerikába. Olyan városokkal ismerkedünk meg, ahol sétálgatva, és amelyeket látva úgy érezhetjük magunkat, mintha Európában lennénk.

 

Vail, Colorado

Amíg ezt a coloradoi várost nem jegyezték be az 1960-as évekig, addig is nagyon sok minden történt azon a területen. Az UTE őslakos indiánok éltek ott, és a helyet Ragyogó Hegységnek nevezték el, de aztán elűzték őket onnan. Később a Gore völgybe költöző telepesek foglalták el a földet bányászati célokra. Évek múlva a völgyben építettek meg egy autópályát, s ennek mérnöke Charlie Vail volt. Vail az autópályát az Eagle-völgyön keresztül vezette.

Pete Seibert és egy helyi állattenyésztő, Earl Eaton alapította meg a gyorsan népszerűvé váló síparadicsomot 1962-ben. Seibert az Egyesült Államok hadseregében szolgált a második világháború alatt. Olaszországban a Riva Ridge csatában megsebesült, de gyógyulása után visszatért Coloradoba és hivatásos síelővé vált.

A mérnökről elnevezett  Vail Síközpont megnyitása csak növelte annak a városnak a népszerűségét, amely a svájci Zermattre emlékeztet.

 

Vail, CO.

 

Solvang, California

A kaliforniai Solvangot az Egyesült Államok dán fővárosának is tekintik. 1911-ben egy dán telepesekből álló csoport körbeutazta az országot Iowából, és egyszer csak Solvangban voltak. Közösséget akartak létrehozni, és ez sikerült is, a dánoknak oktatási- és erős vallási befolyásuk is lett. Számos pékség, étterem és kereskedelmi egység nyílt, ahol a vendégek Dánia ízvilágát ismerhetik meg. Sok épület a hagyományos dán stílust tükrözi. A koppenhágai híres kis hableány szobor másolata, valamint Hans Christian Andersen híres dán meseíró mellszobra is megtalálható itt.

Maga a hely a 2004-es Oscar díjas Sideways (magyarul megjelent: Kerülőutak) című filmben is fellelhető. Láthatóak benne a szélmalmok, épületek nádtetőkkel.

 

Solvang, CA. Fotó forrása: Mickey Løgitmark

 

St. Augustine, Florida

Amerika legrégibb városát a spanyolok alapították.

Az 1515-1559 közötti időszakban Spanyolország megpróbált letelepedni a Napsütéses Államba, nem számolva a kellemetlen következményekkel. Az őslakos amerikaiak és a spanyolok közötti kapcsolatok rendkívül ellenségesek voltak. A híres felfedezőt, Ponce de Leónt állítólag mérgezett nyillal ölték meg. A spanyol gyarmatosítók 1565-ben Floridának ezt a részét úgy lakták be, mintha a sajátjuk lenne.

A St. Augustine megalapítása Pedro Menéndez de Avilés spanyol admirális nevéhez fűződik, aki Florida első kormányzója is volt. Azért nevezte el St. Augustine-nek a települést, mert a telepeseket, csapatokat és Spanyolországból hozott készleteket szállító hajói Szent Ágoston ünnepe napján érkeztek Floridába.

St. Augustine hosszú évekkel ezelőtt kézről-kézre "vándorolt", volt a spanyoloké, a briteké, majd ismét a spanyoloké, míg aztán Spanyolország átengedte Floridát az Egyesült Államoknak 1819-ben.

A turistákat több dolog vonzza ebbe az egyedülálló amerikai városba, ilyen például a gyarmati építészet, vagy St. Augustine sajátos történelmi jellege.

 

 

St. Augustine, FL.

 

Leavenworth, Washington

A kezdetekben Jégcsapnak is ismert települést a Chelan megyei Washingtonban keltették életre.

Az 1800-as évek végén az őslakos amerikai törzsek, mint például a Wenatchi az Icicle Flats nevű helyen vadászott, amikor telepesek érkeztek. Eredetileg kis fakitermelő város volt, de aztán a Tumwater Canyonon keresztül elindított Nagy Északi Vasút bevezetésekor rátaláltak. Leavenworth városát hivatalosan 1906. szeptember 5-én jegyezték be, így történt, hogy az egykori kis faközösség a Nagy Északi Vasút regionális irodájává vált. Később a vasúti síneket más irányba helyezték, a fűrészáru-malmok pedig bezártak, így csökkent Leavenworth népessége.

Egy 1960-as években kezdődő civil kezdeményezésnek köszönhetően azonban új terveket készítettek, és az egész város központját egy bajor faluról modellezték. Az első bajor stílusban felújított épület a Chikamin Hotel volt, de ezt átnevezték Edelweissnek, ami Bajorország állami virágának a neve. Leavenworth teljesen magán viseli Bajorország szellemét, mára már az egyik fő turisztikai célponttá vált, szinte minden hónapban fesztiválokkal, rengeteg rendezvénnyel várja a látogatókat.

 

 

Leavenworth, WA. Fotó forrása: Sam DeLong CC by 2.0


Hermann, Missouri

A Philadelphiai Német Települési Társaság itt telepedett le 1837-ben. George Bayer vezette a telepesek korai csoportját, és a társaság nevében vásárolta meg a földet. Bayer azonban betegség miatt kénytelen volt Pittsburghben maradni és végül 1838-ban érkezett Hermannbe egy másik csoportot vezetve. A cél az volt, hogy fennmaradjon a hagyományos német kultúra, és megalakuljon egy önellátó kolónia, amely a gazdálkodás, a kereskedelem és az ipar köré épül.

A várost Hermann der Cheruskerről, a germán vezetőről nevezték el, aki a 9. században legyőzött három római légiót a Teutoburgi-erdő csatájában. 2009-ben Hermann a csata 2000. évfordulóját ünnepelte.

Hermann a szőlőültetvényeiről is ismert. Manapság a szőlőültetvények és a pincészetek hozzájárulnak a turizmushoz, borászatokkal és borkóstolásokkal. A városban található a Stone Hill Pincészet és a Hermannhof Pincészet.

 

 

Concert hall in Hermann, Missouri. Fotó forrása: JERRYE & ROY KLOTZ MD

 

Pella, Iowa

1847-ben nyolcszáz holland bevándorló Hendrik "Henry", P. Scholte Dominee miniszter vezetésével letelepedett a később Pella néven ismertté vált településen. A Pella szent név, a Dekapolisz Pellájára utal, ahol a jeruzsálemi keresztények menedéket találtak a 70-es évekbeli római-zsidó háború alatt. Pella volt Wyatt Earp gyermekkori otthona, akinek apja, Nicholas Porter Earp Pella közelében lévő gazdaságban telepedett le. Testvérei, Warren és Morgan Pellában születtek. Amint a hollandok letelepedtek, egy árvíz elsodorta az elsőként felállított faszerkezetet. Nem is történhetett ennél bibliaibb eset. Örökségük a város hangulatában és épületeiben maradt fent és él tovább. Van itt egy nagy szélmalom is, amit a látogatók megcsodálhatnak.

 

 

Vermeer Mill in Pella, Iowa. Fotó forrása: Tony Webster CC by 2.0

 

Helen, Georgia

White megyében, Georgiában található Helen. A város a nevét egy favágó ember lányáról kapta, és a térképen a 20. század eleje óta szerepel.

Érdekes módon Helen csak később lett európaivá átalakítva. Az 1960-as évek végén John Kollock művész azt a feladatot kapta, hogy a fakitermelő városba új életet leheljen. Mivel a terület Kollockot egy Németországban töltött időszakára emlékeztette, ezért bajor stílusra helyezte a hangsúlyt és alpesi hangulatot, érzést adott a városnak.

 

 

Városi pláza, Helen, Georgia

 

Fredericksburg, Texas

Mélyen Texas szívében – pontosabban a Gillespie megyében – nemcsak cowboyokat találhatunk és rodeókat láthatunk. 1846-ban német telepesek érkeztek az államokba. Új otthonukat Friedrichsburgnak nevezték el, Poroszország hercege, Frederic után. A német bevándorlók védelme érdekében megalakult egy társaság, amely egyesítette mindkét nemzet legjobbjait.

A történelmi helyek, mint például a Nimitz Hotel továbbra is állnak. A kolónia első néhány évében épült, azóta átalakult a Csendes-óceáni háború lenyűgöző Nemzeti Múzeumává.

 

 

Fredericksburg, TX. Fotó forrása: Larry D. Moore, CC BY-SA 3.0

 

Holland, Michigan

Ottawa megyét eredetileg ottawa indiánok lakták. 1846-ban George Smith tiszteletes létrehozta az Old Wing Missziót az őslakosok számára. Hollandiát 1847-ben holland református szeparatisták uralták, Dr. Albertus van Raalte vezetése alatt. Hollandia rossz gazdasági körülményei arra kényszerítették őket, hogy kivándoroljanak, míg vallási szabadság iránti vágyuk arra késztette őket, hogy egyesüljenek és csoportosan letelepedjenek. Van Raalte és kolóniája kezdetben Wisconsinba akart menni, de a tél korai kezdete és más gondok rákényszerítették őket, hogy megváltoztassák terveiket. Így a holland telepesek az Ottawa (Odawa) népi Old Wing Mission kolónia közepén telepedtek le a Fekete folyó közelében, ami a Fekete-tóhoz (ma Matatawa-tó) áramlott, ez pedig a Michigan-tóhoz vezette őket. A két közösség egymáshoz való csatlakozása nem olyan volt, mint a mennyben kötött házasság. Végül a holland telepesek megvásárolták a földet az őslakosoktól, akik elköltöztek Északra, hogy életmódjukat és kultúrájukat meg tudják őrizni.

Akik szeretnének látni egy valódi holland látványosságot, nézzék meg a híres De Zwaan szélmalmot. Ez az egyetlen ilyen az Egyesült Államokban.

 

Holland tulipánok…Michigan. Fotó forrása: BazookaJoe/en.wikipedia

 

Frankenmuth, Michigan

Saginaw megyében található ez a kisváros, amelyet Michigan Kis Bajorországának is neveznek. Az evangélikusok hozták létre 1845-ben, s eredetileg bajor missziótelepnek szánták.

A város neve két szó kombinációja. A "Franken" a Bajorországban található Franconia megyét képviseli, ahonnan az eredeti telepesek származtak, a német "Mut" szó pedig bátorságot jelent.

Frankenmuth a szomjúság megszüntetésére szolgáló hely. Éppen ezért nem meglepő, hogy ez ad otthont a Frankenmuth Octoberfestnek és a Sör Világkiállítása is itt zajlik.

 

Frankenmuth, MI. Fotó forrása: Crisco 1492 CC by 4.0

 


Forrás: 

thevintagenews.com (Steve Palace)

wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »