Európa kulturális fővárosai 2024-ben

Európa kulturális fővárosai 2024-ben


Az Európa kulturális fővárosa programot Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1983-ban. Javaslatára az Európai Unió Tanácsa eredetileg Európa kulturális városa néven 1985-ben indította útjára a programot, és a görög főváros, Athén kezdte a sort. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált. A címet a városoknak az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ezidő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte. 1990-ben útjára indult az Európai Kulturális Hónap program is, ami hasonló a Kulturális Városhoz, de rövidebb ideig tart és kimondottan közép- és kelet-európai országok részére lett kitalálva. 1999-ben keresztelték át a programot az Európa kulturális fővárosa névre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először. 2000-ben kivételesen kilenc fővárost választottak. A 2005 és 2019 közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége volt arra, hogy egyik városa megkapja a címet. 2007-től kezdve évente két város osztozik a címen. Jóllehet csak a tagállamok városai kaphatják meg a címet, a Tanács évente még egy nem EU-tag városnak is odaítélheti, amennyiben ezt a javaslatot a Tanácsban egyhangúlag támogatják.

Északi fények, bájos középkori város, sörétterem – többek között ezeket a látnivalókat kínálja idén a három megválasztott város. Az észt Tartu, az ausztriai Bad Ischl és a norvég Bodø lettek 2024-ben Európa kulturális fővárosai, ezért egész évben különleges eseményekkel, fesztiválokkal, kiállításokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket, és látogatókat. Mai írásomban a három csodaszép várost mutatom be. Ismerkedjünk meg hát velük.

 

Tartu, Észtország

Feledkezz el a fővárosról, idén minden Tarturól szól. A fotó forrása: Getty

 

Tartu a főváros, Tallinn után Észtország második legnagyobb városa, egyben Dél-Észtország legnagyobb települése, Tartu megye (Tartumaa) székhelye. Tartu Észtország tudományos és kulturális központja. Tartuban van az ország legrégebbi egyeteme, a Tartui Egyetem, amit 1632-ben alapítottak. Szintén a városban található a három balti állam nemzetvédelmi egyeteme, a Balti Védelmi Főiskola, az Észt Élettudományi Egyetem (korábban Észt Mezőgazdasági Akadémia), az Észt Repülő Akadémia. Ezenkívül itt van az Észt Nemzeti Színház, a Vanemuine is, ami az ország legrégebbi színháza. Tartuban működik az észt Legfelsőbb Bíróság és 2001 óta az Észt Oktatási és Tudományügyi Minisztérium is. A város legjelentősebb sportegyesülete a Tartu Välk 494, ami jégkorong- és futballcsapatot is fenntart. A város volt a székhelye a 2006-2007 között a Lett jégkorong-bajnokságban szereplő Tartu Big Diamondsnak is. Profi kosárlabdacsapata is van a városnak, aminek Tartu Ülikool (sziklák) a neve. Ezenkívül a városban minden évben megrendezik a nemzetközi hírű tartui sífutó maratont. Ráadásul Tartuban található a híres Kissing Students nevű, esernyő alatti szobor is, amely már több mint hetven éve áll a város központi terén.

 

Tartu egy élénk irodalmi színtérré válik. A fotó forrása: Getty

 

A jelenlegi belvárosra klasszicista stílus a jellemző, mely az 1775-ös tűzvész után az 1800-as évek elején felújított épületek stílusában mutatkozik meg. A városon keresztülfolyik az Emajõgi folyó, ennek gyönyörű partján, vagy a közelben található festői szépségű parkokban varázslatos sétákra van lehetőség, miközben megcsodálhatjuk a neoklasszicista építészetet, vagy akár ebédelhetünk az éttermekben és bárokban, esetleg vásárolhatunk a barátságos kis butikokban. Az egyik népszerű hely a Lőporpince, amit még II. Katalin orosz cárnő parancsára építettek, s sörtárolóként szolgált, majd átalakították egyetemi előadóteremmé. Az 1990-es években aztán éttermet csináltak belőle, 2001-től pedig sörözőként és diszkóként üzemel. De érdemes ellátogatni Tartu legkisebb városnegyedébe, a Supilinn-be is, ami a tizenkilencedik században nyomornegyed volt, s az akkori egy-két emeletes faházakat máig megőrizték. Jelenleg többnyire művészek lakják ezt a területet. Az észt irodalomról, művészetről és színházról híressé vált Tartu szeretettel várja a látogatókat, 2024-ben a „Túlélés művészete” című kreatív témájú előadásával mutatja be szellemi örökségét.

 

Bad Ischl, Ausztria

Látkép a Bad Ischl-i Traun-hídról. A fotó forrása: Bohao Zhao

 

Bad Ischl Felső-Ausztria Traunviertel régiójában fekszik a Salzkammergut területén, az Ischl és a Traun folyók találkozásánál. Területének 71,9%-a erdő, 7,9% áll mezőgazdasági művelés alatt. A terület egész évben csodálatos, akár zöld növények, vagy éppen hó borítja. A festői környezet – amely csodás parkjairól és virágoskertjeiről is ismert – népszerű sétaút. A gyógyfürdőjéről is ismert üdülőváros Ferenc József kedvelt tartózkodási helye volt, ezért "Császárvárosként" (Kaiserstadt) is emlegetik. 1849-ben Ferenc József Ischlbe költöztette nyári rezidenciáját. A Seeauerhausban (ma városi múzeum) jegyezte el Wittelsbach Erzsébetet 1853-ban. Az udvarral számos híresség és művész is érkezett a mezővárosba, mint Anton Bruckner zeneszerző, aki előszeretettel hívta magát "a császárok orgonistájának"), de rendszeresen itt töltötte a nyarakat Johann Strauss, Johannes Brahms, Lehár Ferenc vagy más népszerű zenészek. A mezőváros 1906-ban felvette a Bad Ischl nevet. 1914. július 18-án a császár ischli villájában írta "Népeimhez!" c. kiáltáványát, amellyel hadat üzent Szerbiának és elkezdte az első világháborút.

 

Népszerű hely volt az osztrák királyi családok körében. A fotó forrása: Getty

 

Bad Ischl szépsége az évszázadok során számos művész múzsájaként szolgált, köztük Gustav Klimt, Johannes Brahms és Franz Schubert – és a mai napig vonzza a kreatív és a művész embereket. A 2024-es kulturális főváros hivatalos megnyitójára még ebben a hónapban sor kerül, koncertekkel, előadásokkal, operettel és kiállítások megnyitó ünnepségeivel várják a látogatókat – az év további részében hagyományokra és az osztrák kultúrára helyezve a hangsúlyt.

 

Bodø, Norvégia

Bodø látképe. A fotó forrása: Røed / wikipedia

 

Az idei előrejelzések azt mutatják, hogy 2024 kimondottan jó év lesz az északi fény teljes pompájának megtekintésére, éppen ezért talán ez a legjobb időszak, hogy ellátogassunk a norvégiai Bodø területére, ahol mindezt jól láthatjuk. Bodø város Norvégia Észak-Norvégia földrajzi régiójában helyezkedik el, az északi sarkkörnél valamivel északabbra található, ezért pedig az egyik legjobb hely az északi fény meglesésére. Ráadásul 2024-ben Bodø egyike Európa kulturális városainak, így látványos természeti élményekkel és nyüzsgő városi élettel várják a látogatókat.

 

Soha nem volt jobb alkalom arra, mint a mostani, hogy megnézd az északi fényt. A fotó forrása: Getty Images / 500px Prime

 

Bodø olyan hely, ahol az az érzésünk támad, mintha a természet megszólalna – lenyűgöző hegycsúcsokkal, fehér strandokkal, csodálatos gleccserekkel és a világ legerősebb árapályával hódít. Ráadásul az éjféli nap június 2-től július 10-ig látható. Bodø székesegyháza (norvégul Bodø Domkirke), valamint a Nordland és a Norvég Repülési Múzeum is megér egy látogatást – mindez hozzátesz a gazdag kulturális kínálathoz, amiben idén még inkább részük lesz a látogatóknak.

 

 

Forrás:

wikipedia

metro.co.uk

Felső kép: Bad Ischl városa is színes programokkal készül. A fotó forrása: eisland / wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »