Elképesztő dolgot tett a brazil pár

Elképesztő dolgot tett a brazil pár


A Földön évente mintegy 18 millió hektár erdőt irtanak ki az erdőtüzek, természeti katasztrófák, vagy az emberek. A környezet változásai nemcsak az embert érintik, hanem számtalan állatfaj is veszélybe kerül, hiszen el kell hagyniuk természetes élőhelyüket és máshol kell otthonra lelniük. Kétségtelen, hogy a mai világban közös feladatunk az, hogy minden lehetséges eszközzel megfékezzük bolygónk pusztulását. Egy brazil házaspár, Sebastião és Lélia Salgado amikor látta, hogy mekkora a baj, azonnal a tettek mezejére lépett, és bebizonyították, hogy bárki képes arra, hogy jobbá tegye ezt a világot.

Ez a csodálatos, elhivatott pár nagyszerű eredményt ért el azzal, hogy kiragadta a vadvilág egy darabját, és a vadon élő állatok paradicsomává változtatta. Ismerjük meg az ő történetüket.

                                                             

Az egész egy egyszerű álommal kezdődött a békés életről

A fotó forrása: Sebastião Salgado / facebook

 

Sebastião Salgado brazil fotóriporter 1994-ben Kelet-Afrikába utazott, ahol a ruandai népirtás borzalmait dokumentálta. Amikor hazatért, békére vágyott a traumatikus élmény után, és úgy gondolta, erre a legalkalmasabb hely szülőföldjének buja zöld erdeje, ami Brazíliában, Minas Gerais környékén található. Amit azonban ott látott, az még pusztítóbb volt a ruandai élményeknél is – a gyönyörű erdő szinte teljesen megsemmisült. Poros tájjá változott, a folyók kiszáradtak, vadon élő állatoknak nyoma sem volt. A földet csak 0,5%-ban borították fák. Salgado összetört.

 

A fotó forrása: Sebastião Salgado / facebook

 

Ekkor feleségének, Lélia-nak furcsa ötlete támadt. A nő azt gondolta, hogy az erdőt megmenthetik, ha minden erejüket beleadják. Habár a javaslat lehetetlennek tűnt elsőre, Sebastião mégis támogatta Lélia-t, és a brazil pár neki is látott a munkának. Úgy döntöttek, olyan fákkal ültetik be az erdőt, ami egykor az erdőben honos volt. Azóta csodálatos átalakulás ment végbe.


Az erdőmentés ötletét megosztották másokkal

A fotó forrása: sandrateodoro9 / instagram, mariiariscado / instagram

 

Az első mag 1998-ban került a földbe, de nyilvánvalóan két ember nem volt elég ahhoz, hogy ilyen hatalmas munkát elvégezzen. Az elhagyatott, 1754 hektáros erdőterület helyreállítása érdekében a házaspár 24 embert vett fel, akik éjjel-nappal dolgoztak a tulajdonosokkal, kiirtották a gyomokat, új palántákat ültettek el, és öntözték a növényeket. Hozzájuk csatlakozott néhány lelkes önkéntes. Ezzel egy időben Sebastião partnereket keresett, akik finanszírozták a hatalmas projektet. Hogy megismertessék másokkal is a küldetésüket, a pár létrehozta az Instituto Terra nevű környezetvédelmi non-profit szervezetet.

 

A fotó forrása: Instituto Terra / Facebook

 

Az Instituto Terra fő célja a lerombolt atlanti erdőterületek helyreállítása és a vízforrások visszanyerése volt. Emellett elindítottak egy oktatási kampányt is, amelynek kiszemelt célközössége az iskolás gyerekek, tanárok, gazdálkodók és helyi tisztviselők. Azért, hogy a problémát minél többen megismerjék és tehessenek ellene, a szervezet tanácsokkal látja el a gazdálkodókat, a bányászokat és az erdei vidékeken dolgozókat.

 

A fotó forrása: isasalton / instagram

 

A kemény munka meghozta gyümölcsét – a régióban őshonos trópusi fák gyorsan növekedésnek indultak. Az, hogy ez a terület évtizedekig súlyos erdőirtástól szenvedett, már nem látszik. Mostanra gyönyörű zöld erdő lett belőle, teljesen újjászületett a terület.


Az eredmények igazán lenyűgözőek

1998 óta a házaspár és csapata több mint 4 millió facsemetét ültetett el, összesen 293 különböző fafaj lelt otthonra, több mint 1500 hektáros területen. Az egykor sivár tér ismét virágzik. A semmiből új erdő született, ismét van csapadék, és vízzel teli patakok.

 

A fotó forrása: jaque_borchat / instagram, wandersoncosta_22 / instagram

 

Az új erdő a vadon élő állatokat is arra ösztönözte, hogy visszatérjenek a területre. Ez pedig egyértelműen a legnagyobb siker. Amióta van elég élelem és védelem az állatvilág számára, azóta ismét ott él több mint 172 madárfaj, 33 emlősfaj, valamint 15 kétéltű- és hüllőfaj. Ráadásul sokan közülük veszélyeztetett kategóriába vannak sorolva.

 

A fotó forrása: wandersoncosta_22 / instagram

 

A Salgado házaspár elszántsága a bizonyíték arra, hogy a legnagyobb eredményeket a legkisebb lépésekkel tudjuk elérni, és ahogy ők tették, úgy bármelyikünk képes lehet arra, hogy hozzájáruljunk bolygónk védelméhez – a magunk személyes módján.

 

 

Forrás:

brightside.me

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »