Egy fa 40 gyümölcs


A gyümölcsöket termelő fa ötlete és nemesítése az egyesült államokbeli New York-i Syracuse Egyetem egyik professzorának, Sam Van Aken-nek az érdeme. A professzor egy különleges gyümölcsfát hozott létre az oltás technikájának segítségével. A hosszú New York-i telek idején a fa pontosan úgy néz ki, mint a többi: ágai kopaszak, törzse vastag hótakaróba burkolózik. De tavasszal rózsaszín, fehér és piros virágok borítják. Nyáron pedig a fa 40 különböző gyümölcsöt terem, amelyek júliustól egészen októberig érnek.

 

A professzor         

Sam Van Aken a Syracuse Egyetem szobrászati szakának docense. Kortárs művész, aki kicsit túllépett a hagyományos művészeti alkotásokon, és újfajta projekteket dolgoz ki művészeti műfajok és tudományágak kereszteződésével olyan témákban, mint a kommunikáció, a botanika, a mezőgazdaság, a klimatológia és a techológia. Van Aken művészetét a természet metaforájának tekintik, amelyek sok esetben a tudományos kutatások alapjait képezik.
Van Aken az Amerikai Egyesült Államok Pennysylvania államában, Reading városában született. A családja pennsylvaniai holland, ennek köszönhetően ő maga is egy farmon nőtt fel, így a természet iránti rajongása már egész korán elindult. Művészet- és kommunikációelméletből szerezte meg alapképzését. Közvetlenül tanulmányait követően Lengyelországba költözött, és az egykori kommunista rezsim alatt disszidens művészekkel dolgozott az Andy Warhol Alapítvány és az Egyesült Államok Információs Ügynöksége égisze alatt. Van Aken a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetemen kapott MFA-t, azt követően több munkáját is kiállították, illetve munkásságát nemzetközi szinten is elismerték. Számos kitüntetésben részesült. Jelenleg New Yorkban él és dolgozik, a Syracuse Egyetem Művészeti Iskola docense. Ő biztos tudja: Ha a tudomány és a művészet összekapcsolódik, abból csakis tökéletes eredmény születhet.


 

Az ötlet

A professzor 2008-ban egy új projekt ötletén kezdett dolgozni, egy tarka virágfa létrehozásához telekre volt szüksége. New York városában anyagi források hiánya miatt, épp bezárni készültek a mezőgazdasági szervezet által működtetett három hektáron elterülő gyümölcsöskertet. Van Aken úgy döntött, megvásárolja a kertet, ez épp jónak bizonyult ötlete megvalósításához. A gyümölcsöskertben kb. 250 különböző fajta fa állt, amelyek közül több is egyedülálló volt a világon. Mivel a professzor nem akarta, hogy az ízletes termést adó gyümölcsfák odavesszenek, ezért eldöntötte, hogy egyetlen fába oltja az összeset. 2011-ben kezdte el a projektet, amelynek a TREE 75 nevet adta, és öt év kellett ahhoz, hogy munkája gyümölcse beérjen, akkor történt meg, hogy a fa minden ágán más és más termés jelent meg, többek között cseresznyét, őszibarackot, nektarint, szilvát és mandulát is szakíthattak a fáról.


                                  

A megvalósítás folytatódik

2014-ig Van Aken tizenhat 40 gyümölcsből álló fát hozott létre, amelyeket különféle magán- és nyilvános helyekre telepítettek, így megtalálhatók a közösségi kertekben, múzeumokban, de magánszemélyek tulajdonai között is. Olyan helyszíneken láthatunk már ilyen fákat, mint Newton – Massachusetts állam; Pound Ridge – New York állam; Short Hills – New Jersey állam; Bentonville – Arkansas állam; és San Jose – Kalifornia állam. De a cél ennél jóval nagyobb. Van Aken ugyanis egy egész várost be akar telepíteni ilyen különleges gyümölcsfákkal.

 

 

Forrás:

en.wikipedia.org

samvanaken.com

Képek forrása: Sam Van Aken courtesy Ronald Feldman Fine Art

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »