Az Oscar-gálák legjobb percei

Az Oscar-gálák legjobb percei


Amerikai idő szerint, ma este kiderül, kik lesznek idén Oscar-díjasok. Ezért úgy döntöttem, én is együtt ünneplek a filmesekkel, és március 10-13-áig a magazin oldalra emlékek, érdekességek, furcsa, de igaz történetek kerülnek fel az Oscar díjátadók múltjából.

1929. május 16-a nagy nap volt a filmkészítők életében, akkor rendezték meg az első Oscar-gálát. Azóta pedig sok vicces, megható, néha pedig kellemetlen percet szereztek nekünk kedvenceink. Ezekből az élményekből válogattam mai írásomhoz történeteket, 22 olyan pillanatról lesz szó, amely felejthetetlenné tette a korábbi Oscar díjátadókat.

Azt mondják, hogy az Oscar-díj a hollywood-i Super Bowl. Bár az éves televíziós show-műsor sokszor túlzottan önmutogatónak tűnik, mégis ez a legfontosabb este a filmesek életében. A műsor nem csak összehozza a világ minden tájáról az embereket, de van, akinek a karrierjét is beindította. (Gondoljunk csak Matt Damon-ra és Ben Affleck-re.) A nagy téttel bíró esemény olyan érzelmeket válthat ki, amelyek ritka őszinte pillanatokat mutatnak meg, sokszor olyan hírességektől, akik egyébként kerülik a nyilvánosságot, és igyekeznek megőrizni magánéletüket, amennyire csak lehetséges. Néha azonban a kulisszák mögött megtörtént esetek szaftosabbak, és izgalmasabb címlap-sztorit eredményeznek, mint ami a színpadon, a díj átadásakor történik. Az Oscar díjátadók legmegrázóbb, legbotrányosabb és legmegrendítőbb pillanatai mögött igaz történetek húzódnak meg.

 

 

Forrás: Design by Perri Tomkiewicz / Getty Images

 

Ebben az írásomban azok az emberek fognak szerepelni, akik az évtizedek során az Oscar-gálák történetében címlapra kerültek, és kiderül, hogy azok a felejthetetlen pillanatok, amiket a világnak okoztak, spontán vagy megjátszott esetek voltak-e. Emlékszel például Chris Rock monológjára? Sokan ünnepelték őt, míg mások égőnek találták a nyitóbeszédét. A műsor egyik producere viszont elárulta, hogy Rock felkészülten érkezett aznap este a gálára; terve az volt, hogy megteremtsen egy tökéletesen emlékezetes pillanatot, és erre hat teljes hétig készült, 17 író segítségével. Az ő történetén kívül itt van még 21 másik pillanat, amelyek mindegyike meghatározó esemény volt az Oscar-gálák történetében.

 

1940: Hattie McDaniel az első fekete Oscar-díjas

Amikor Hattie McDaniel elnyerte a legjobb női mellékszereplő szobrát Mammy – a georgiai Tara ültetvény rabszolgája – alakításáért az Elfújta a szélben, a szegregáció miatt kénytelen volt a helyszín hátsó részében ülni, és várni az eredményhirdetést. Az ő pillanata nemcsak azért maradt emlékezetes, mert afro-amerikai színésznőként nyerni tudott, hanem mert nem ülhetett a fehérek között, így a terem hátsó részéből kellett előre gyalogolnia, hogy átvegye a díját, amikor kimondták a nevét. Ezzel a leghosszabb sétát tette meg az Oscar-gálák történetében. McDaniel győzelme után 51 év telt el a következő női afroamerikai győzelemig, amikor Whoopi Goldberg vehette át az Oscar-díjat a Ghost mellékszerepéért.

 

Hattie McDaniel az első afroamerikai, aki Oscar-díjat nyert. A fotó forrása: Getty Images

  

1943: Greer Garson minden idők leghosszabb Oscar-beszédét mondta el

Greer Garsonnak köszönhető az, hogy csak 45 másodperc-1 perc közötti időtartamot hagynak arra, hogy valaki köszönetet mondjon az Oscar-gálán. Ezt a szabályt akkor vezették be, amikor a színésznő – aki elnyerte a Mrs. Miniver című filmért a legjobb színésznőnek járó szobrocskát – 5 és fél percig beszélt. Azokban az időkben a győztesek vagy egyáltalán nem mondtak beszédet, vagy csak nagyon röviden. Azon az estén Greer kapta az utolsó díjat, és már elmúlt éjfél, így gyors hírnévre tett szert hosszú beszédével, amelyről azóta is gyakran megemlékeznek.

 

Greer Garson. A fotó forrása: Pinterest

  

1964: Sidney Poitier az első fekete férfi, aki elnyerte a legjobb színész Oscar-díját

Ő az első fekete ember, aki elnyerte a legjobb férfi színész Oscar-díját, de a gálán való részvétele nemcsak ezért volt emlékezetes. Az, hogy Sidney Poitier játékát Oscarral jutalmazták az egy nagyon jelentős eredmény volt az 1960-as években, amikor a rasszizmus elburjánzott az Egyesült Államokban. Poitier Homer Smith afro-amerikai munkást játszotta el a filmvásznon a Nézzétek a mező liliomait című filmben. Amikor Poitier átvette a díjat, Anne Bancroft nemcsak gratulált neki, de puszit is adott az arcára. Ezt pedig a faji konzervatívok sértőnek találták, hiszen akkor még nem fogadták el a polgárjogi törvényt. Ráadásul a hatvanas években a fajok közötti házasság mind az ötven államban illegális volt. Poitier viszont különlegesnek élte meg az estét, úgy gondolta, hogy ez előrelépést jelenthet a feketék számára, és egyfajta változást hoz majd. Sajnos, nem így történt. A következő színesbőrű színész, akit Oscarral jutalmaztak, 38 év múlva Denzel Washington lett.

 

Sidney Poitier és Anne Bancroft, aki átadta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. A fotó forrása: Getty Images

 

1969: Holtverseny két színésznő között

Barbra Streisand a Funny Girl, és Katharine Hepburn Az oroszlán télen című filmért nyerte el az Oscar-díjat, mindkét színésznő 3030 szavazatot kapott. Streisand a gálán mindenképp ellopta a show-t kolléganője elől, hiszen Hepburn meg sem jelent a díjátadón. A színésznő ugyanis nem igazán szerette a felhajtást, és bár 12 alkalommal terjesztették fel az elismerésre, ebből négyszer meg is kapta a szobrot, személyesen egyik Oscar-díját sem vette át. Streisand viszont boldogan és lelkesen állt a színpadon – egyedül is, beszédét pedig úgy kezdte: "Szia, gyönyörűm!", ami az első mondata volt a Funny Girl-ben. Akkoriban ez volt egyébként a harmadik döntetlen az Oscar-díjak történetében, azóta volt még három.

 

1969-ben, Barbra Streisand és Katharine Hepburn a legjobb színésznőnek járó díjat kapták meg, de Hepburn nem vette át személyesen a szobrot. A fotó forrása: Getty Images

  

1972: Charlie Chaplin a leghosszabb tapsot kapta a gálán      

Charlie Chaplin sosem kapott Oscart karrierje során, bár egy különdíjjal jutalmazták még a legelső gálán, 1929-ben. 1972-ben aztán az Akadémia úgy döntött, hogy életműdíjjal ajándékozzák meg a 83 éves színészt. Chaplin akkoriban Svájcból tért vissza az Egyesült Államokba, ahol azért volt kénytelen élni, mert 20 évig száműzetésben volt politikai nézetei miatt, így nem térhetett vissza az USA-ba. Az Államokban nem szívesen nézték el neki baloldali és liberális nézeteit, kommunista szimpatizánsnak bélyegezték meg a színészt amiatt is, hogy nem fogadta el a neki többször felajánlott amerikai állampolgárságot, megvonták beutazási engedélyét, és mivel nemkívánatos személynek minősítették, így a vízumot is megtagadták tőle. Amikor az Oscar-gálán az idős Chaplin megjelent a színpadon, a közönség összesen 12 percig állva tapsolt neki. Nemcsak rekordot döntött ezzel, de a gála történetében az egyik legmeghatóbb és legszebb pillanat is ez volt.

 

Charlie Chaplin megtiszteltetésnek vette, hogy meghívást kapott a gálára. A fotó forrása: speakola.com

 

1973: Marlon Brando mást küldött maga helyett az Oscar-gálára

Marlon Brando volt az első színész, aki Hollywood legrangosabb díjátadóját használta politikai platformként, hiszen távolmaradásával politikai üzenetet közvetített. A Keresztapa című filmért a legjobb férfi főszereplő díját elnyerő színész nem vett részt a ceremónián. Oka az volt, hogy nem tetszett neki, ahogy az amerikai indiánokkal a filmipar bánt, hazugul ábrázolták és rossz fényben tüntették fel az indiánokat. Ezért úgy döntött, egy barátját, a színésznő indián aktivistát, Sacheen Littlefeathert küldi el maga helyett, aki hagyományos apacs ruhában ment fel a színpadra. Bár Brando egy 15 oldalas nyilatkozatot is megírt, ezt végül nem engedték felolvasni, így Sacheen-nek rögtönöznie kellett. Brando ezzel az ötletével azt szerette volna, ha végre egy indián is lehetőséget kapna arra, hogy 85 millió ember előtt elmondja a véleményét, és így kis elégtételt szerezhet azért, amiért Hollywood olyan sok éven keresztül befeketítette őket.

 

Sacheen Littlefeather apacs ruhában jelent meg Marlon Brando helyett. A fotó forrása: businessinsider.com

 

1974: Egy meztelen férfi lép színpadra

Különleges személyre van ahhoz szükség, hogy ellopja a show-t Elizabeth Taylortól, mégis az aktivista Robert Opel-nek ez sikerült. David Niven angol színész éppen felkonferálta Taylort, amikor egy meztelen férfi szaladt át a színpadon, békejelet felmutatva. Nivennek a szeme sem rebbent, azt mondta: „Nem elképesztő, hogy egy férfi talán az egyetlen vidám pillanatot életében azzal tudja kiérdemelni, hogy levetkőzik és megmutatja hiányosságait?” Utólag Opel maga is elismerte, hogy politikai indíttatású „műsorát” társadalomkritikának szánta. Érdekesség, hogy Opel-t nem tartóztatták le, és ki sem rúgták az eseményről. Ehelyett az Oscar-gála után egy sajtótájékoztatót tartott, akárcsak az esti nyertesek. A hírhedt jelenet után Opel nem élvezhette sokáig sikerét, 1979-ben meggyilkolták.

 

Robert Opel békejelet felmutatva. A fotó forrása: ew.com

 

1988: Cher nagy dobása

Két évvel az után, hogy megdöbbentő, középen teljesen kivágott ruhát viselt tollas fejdísszel az Oscar-gálán, Cher 1988-ban is sokkolta a világot. Ezúttal is egy Bob Mackie által kreált áttetsző, pókháló ihlette ruhát viselt, miközben átvette a legjobb színésznőnek járó díját a Holdkórosok című filmben nyújtott alakításáért. A színésznő győzelme után nem is nagyon értette, hogy miért tartották olyan furcsának a ruhát az emberek, szerinte ugyanis nagyon illett az estéhez.

 

Cher 1988-ban az Oscar-díjátadón. A fotó forrása: Getty Images

  

1991: Jack Palance egykezes fekvőtámaszt végez a színpadon

Amikor a 73 éves Jack Palance elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját az Irány Colorádó! című filmért, kihasználta az alkalmat arra, hogy bebizonyítsa, az idősebb színészek is alkalmasak egy-egy szerepre. A rendezők ugyanis szerinte az idősebb színészeket sokszor figyelmen kívül hagyják, mert azt gondolják, fizikailag már nem képesek elvégezni a feladatukat. Azzal bizonyította rátermettségét, hogy fekvőtámaszozni kezdett a színpadon.

 

"Ez tényleg semmiség" – mondta rögtönzött edzéséről Jack Palance. A fotó forrása: movifanatic.com

  

1994: Anna Paquin szóhoz sem jutott a győzelme miatt

A megdöbbenés és talán még a rémület is ott van néhány nyertes tekintetében, amikor kihirdetik az eredményt. De kétségtelenül a 11 éves Anna Paquin volt a legimádnivalóbb, amikor Gene Hackman az ő nevét mondta ki, hogy elnyerte a legjobb női mellékszereplő díját a Zongoralecke című filmben nyújtott alakításáért. Anna ugyanis annyira megdöbbent, hogy szóhoz sem jutott. 2000-ben aztán azt mondta, hogy ijesztő volt számára az élmény, és hogy attól aggódott, semmit nem fog tudni mondani. Egyébként nem ő a legfiatalabb Oscar-díjas. Tatum O'Neal még nála is fiatalabb volt, mindössze 10 évesen nyerte el a szobrocskát, a Papírhold című filmben nyújtott alakításáért.

 

Anna Paquin az Oscar-gálán. A fotó forrása: reddit.com

  

1997: Cuba Gooding Jr. a zenét próbálta túlkiabálni

A legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte el Cuba Gooding Jr, és beszéde úgy kezdődött, mint egy normális beszéd, de aztán a zenekar játszani kezdett. Valójában ez volt a jel, hogy fogja rövidebbre, de a színész nem hagyta abba. Próbálta túlkiabálni a zenét, és ez többé-kevésbé sikerült is neki. A nagy hátraarc – Jerry Maguire című filmben Tom Cruise oldalán egy másodosztályú futballistát, Rod Tidwell-t alakította, és ezért a szerepért jutalmazták. A színész azt nyilatkozta később, hogy ez a karakter közelebb állt hozzá, mint bárki más, akit korábban játszott. Említette azt is, hogy a színpadra lépve elment az esze, megfeledkezett arról, hogy ki ő és hol van. Olyan érzelmi reakciót keltett életre az Oscar-gálán, mint ahogy maga a karaktere viselkedett volna. Mindenesetre emlékezetes „alakítás” volt.

 

Zenével próbálták leállítani, de lehetetlen próbálkozás volt. A fotó forrása: chancetelevision.com

 

1999: Roberto Benigni izgatott lett

 

A színész-rendező hozta az Oscar-történetek egyik legszebb pillanatát. A fotó forrása: thewrap.com


A 71. Oscar-díjátadón Roberto Benigni olasz színész-rendező mindenki elől ellopta a show-t, az egész díjátadó róla szólt. Az élet szép című filmje azon az estén három díjat is megnyert, a legjobb színész, a legjobb idegen nyelvű film, és a legjobb eredeti film díját. Amikor Sophia Loren kimondta a nevét a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díj átadásakor, Benigni felállt a széktámla tetejére, és ujjongva integetett a levegőben. (Többek között Steven Spielberg segített neki abban, hogy valamennyire megőrizze az egyensúlyát.) Aztán fogta magát, és ugrabugrálva ment fel a színpadra. „Ez az öröm pillanata, és mindenkit meg akarok csókolni” – mondta.

Ezt a pillanatot annyira szeretem, hogy beteszem ide a videót is. ITT lehet megnézni.

 

2002: Halle Berry történelmet írt     

A színésznő teljesítménye a Szörnyek keringője című filmben rendkívüli volt, ugyanakkor beszédével is felejthetetlen élményeket okozott. A mai napig Halle Berry az egyetlen fekete színésznő, aki elnyerte a legjobb színésznő Oscar-díját. Korábban csak mellékszerepért vehetett át színes bőrű színésznő Oscar-díjat, így Berry mindenképpen történelmet írt. – "Ez a pillanat sokkal nagyobb, mint én" – mondta zokogva, majd így folytatta a beszédet: "Mostantól minden névtelen, arctalan színes bőrű nőnek van esélye, mert ez az ajtó ma este kinyílt." Sajnos, azonban rosszul gondolta. 2016-ban meg is jegyezte csalódottan, hogy nem nagyon nyílt ki az az ajtó. Azt mondta a Makers Conference nevet viselő rendezvényen a beszédében: „Majdnem 15 évvel később itt ülni, és tudni, hogy egy másik színes bőrű nő nem lépett be azon az ajtón, szívszorító. Szívszorító, mert azt hittem, hogy az a pillanat nagyobb, mint én. Szívszorító, hogy elkezdek arra gondolni, hogy talán nem is nagyobb nálam."

 

Halle Berry azt gondolta, egy ajtó kinyílt a színes bőrűek számára. A fotó forrása: nme.com

                                                                                                                                   

2003: Adrien Brody okozta a legnagyobb botrányt az Oscar-gálák történetében

Azt mondani, hogy a félig magyar származású Adrien Brody csupán izgatott volt a legjobb férfi főszereplő díj elnyerése miatt, A zongorista című filmben nyújtott alakításáért, alábecsülés. Valószínűleg a díjat átadó Halle Berry nemcsak színész kollégája izgatottságáról beszélne. Brody okozta minden idők egyik legnagyobb botrányát az Oscar-gálák során, amikor a színésznőt karjába vette, majd szájon csókolta. Természetesen a csók azonnal címlapokra került, és Brody még évekig magyarázkodhatott miatta. Az USA Today csak "kínosnak" nevezte az esetet, főként „a Hollywoodot felforgató szexuális zaklatásos vádak fényében”, viszont a Good Housekeeping amerikai női magazin az Oscar történetének legnagyobb botrányai között sorolta fel az incidenst. Amikor 2006-ban az Access Hollywood megkérdezte Halle Berry-t, hogy a színész jól csókol-e, a színésznő azt mondta: "Mivel nem igazán csókolóztunk, nem tudom elmondani, milyen jó volt, de azt elmondhatom, hogy nedves volt." Habár egy 2017-es interjúban Berry maga is megerősítette, hogy a csók nem volt betervezve és őt is váratlanul érte.

Christina Cauterucci, a Slate magazin egyik újságírója 2016-ban egy cikkben példának hozta fel ezt a pillanatot, és úgy tüntette fel – véleményem szerint jogosan –, hogy "a nemkívánatos csók a szexuális zaklatás egyik formája". Azt írta Berry-ről, és ide kapcsolta az Uma Thurman-t ért incidenst is, hogy: "A legelszomorítóbb ezekben az esetekben, hogy a nők nyugodtak és kedvesek maradnak, és továbbra is az eseményre összpontosítanak, még akkor is, ha testi mivoltukban megsértik őket.”

A maga részéről Berry azzal töltötte Brody beszédének nagy részét, hogy letörölte az arcát.

 

 

Adrien Brody megcsókolta Halle Berry-t örömében. A fotó forrása: mirror.co.uk

 

2006: Az Ütközések legyőzte a kritikusok kedvencét, a Túl a barátságon-t

Még a díjat átadó, Jack Nicholson is megdöbbent, amikor kinyitotta a borítékot, és meglátta, hogy kit szólíthat színpadra. Szinte mindenki a Túl a barátságon győzelmére számított, de nem így történt. Az Ütközések győzött. Ez azért volt különösen meglepő, mert az Ütközések a Los Angeles-i faji feszültségeket próbálta bemutatni, és feltárni egymásba összefonódó történeteken keresztül. A faji kapcsolatok bemutatása miatt pedig rendkívül nagy kritikákat kapott. Éppen ezért maga a rendező, Paul Haggis is meglepődött, amikor a nevét hallotta. Ő azt mondta erről 2017-ben: „Mi egy kis apró film voltunk, szóval igen, megdöbbentünk. Úgy gondoltuk, hogy versenyezhetünk a legjobb forgatókönyvért, de a legjobb filmért? Meg voltam döbbenve."

 

 

Paul Haggis, az Ütközések rendezője volt a legjobban meglepve, hogy a filmje lett a legjobb film. A fotó forrása: Getty Images

 

2009: Heath Ledger Posztumusz Oscar-díjat nyert

Nemcsak Hollywood-ot, de az egész világot megrázta Heath Ledger 2008-ban bekövetkezett halála. A színész egyik utolsó szerepe a Sötét lovag Joker-je volt, és zseniális teljesítményt nyújtott ebben az alakításban, de sajnos halála miatt rendes Oscar-díjjal nem tudták kitüntetni. Ezért Posztumusz díjat kapott, amelyet családja át is vett az akkor három éves kislánya, Matilda nevében (akinek egyébként Michelle Williams az édesanyja). „Heath, mindketten tudtuk, hogy amit a Jokerben alkottál, az rendkívül különleges, és még arról is beszéltünk, hogy ezen a napon itt leszünk” – kezdte a nővére, Kate Ledger, majd így folytatta: „Nagyon szeretnénk, ha itt lennél, de büszkén fogadjuk el ezt a díjat gyönyörű Matildád nevében.”

 

Heath Ledger Posztumusz Oscar-díjat kapott „A sötét lovagért”. A fotó forrása: Getty Images

 

2010: Roger Ross Williams történelmet írt, de félbeszakították

A rövidfilm-nyertesek 2010-es szegmensében a győztes Roger Ross Williamst a társa, Elinor Burkett szakította félbe, aki nem engedte, hogy szóhoz jusson. Williams – aki az első fekete rendező volt, aki Oscart nyert – éppen a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó beszéde kellős közepén tartott, amikor felszaladt a színpadra egy nő, megragadta a mikrofont, és azt mondta: „A férfi soha nem engedi, hogy a nő beszéljen. Csak nem ez a klasszikus dolog?” A passzív-agresszivitás akkoriban nagyon helytelennek tűnt, de több volt ebben a történetben, mint amilyennek elsőre látszott. Valójában az a nő beszélt, aki a rövidfilm producere volt, Elinor Burkett, az ő nevét szintén nyertesként olvasták fel. De míg Williams gyorsan felment a színpadra, hogy átvegye a díjat, kollégájának ez kicsit hosszabb ideig tartott. Vajon miért nem várt Williams a nőre? Nos, úgy tűnik, hogy a két díjazott között nézeteltérés támadt, és azt sem beszélték meg, mi lesz, ha ők győzedelmeskednek.

Williams mosolyogva kezelte a helyzetet, habár ez lett az éjszaka leghírhedtebb pillanata. Másnap megszólalt Williams telefonja, aki éppen találkozót tartott a szállodában. A portás mondta, hogy nem mehet ki, mert sok paparazzi vár rá.

Az eset után egyébként a két egykori rendező és producer nem beszéltek egymással, Williams az Oscar-díjas pillanatot mégis élete legjobbjának tartja. Ahogy ő mondta, ez feltette őt a térképre, megismerték, felfigyeltek rá.

Elinor Burkett nem járt ennyire jól. Az ő esete – az, hogy társát félbeszakította – ugyanis nagyon hasonlított egy korábbi esethez –, amelyben Kanye West nem hagyta Taylor Swift-et beszélni. Így pedig a nőt a férfihez hasonlították, ez pedig nem tetszett neki. Később persze próbált magyarázkodni, miért nem érdemli meg, hogy a rapperrel egy kategóriába sorolják, de ez nem annyira jött össze. Mindenesetre ő az alábbiakban fogalmazta meg a véleményét a témáról: "Nem tudom, miért csinál mindenki úgy, mintha nem lenne jogom ott lenni... Ez tényleg lealacsonyító és becsmérlő valakinek, aki elvégezte az összes munkát... Az a feltételezés, hogy Roger-nek nagyobb joga volt beszélni, mint nekem... Az ő Oscarja nem nagyobb, mint az én Oscarom."

 

Miközben Roger Ross Williams átveszi az Oscar-díjat a Prudence-ért, a film producere, Elinor Burkett felrohan a színpadra, és kikapja a férfi kezéből a mikrofont. A fotó forrása: Getty Images

  

2013: Jennifer Lawrence nagy zuhanása

Jennifer Lawrence a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat akarta átvenni a Napos oldal című filmben nyújtott alakításáért, amikor épp a "legjobb" pillanatban elhasalt. "Elborzadtam– emlékezett vissza a négyszeres Oscar-díjas produkciós tervező, Derek McLane, aki a közönség soraiban ült. – "Azt hittem, valaki kiöntött valamit, aztán rájöttem, hogy a ruhájában botlott meg". Szerencsére a színésznő nem drámázott az esés miatt, összekapta magát, folytatta útját, és a jelenlévők állótapssal jutalmazták.

 

Jennifer Lawrence nem csinált drámát az esésből. A fotó forrása: people.com

 

2014: Ellen DeGeneres elkészíti a történelem legjobb szelfijét         

Amikor Brad Pitt, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Jared Leto, Angelina Jolie, Julia Roberts és Channing Tatum mind egy képre kerülnek, az minden bizonnyal nagy feltűnést kelt. Feltehetően erre gondolt Ellen DeGeneres műsorvezető is, amikor az A-listás sztárokat egy helyre terelte, egy közös szelfi erejéig. Habár eredetileg DeGeneres csak Meryl Streep-pel akart fotózkodni, de ha már a többiek is ott voltak, hát miért is ne kerülhettek fel a szelfire. A Twitter számadatai szerint világszerte 37 millióan nézték meg a híres képet.

 

 

Liza Minelli lemaradt a képről. A fotó forrása: cosmopolitan.com

 

Liza Minelli mindent elkövetett annak érdekében, hogy felkerüljön a képre, de sajnos a mérete miatt nem látszott. Nem volt elég magas sarkú a cipője. "Ez a kép megmagyarázza, miért nem kosaraztam soha" – mondta Minnelli.

 

2016: Chris Rock zseniális és kényelmetlen nyitóbeszéde az #OscarSoWhite címet is viselhetné akár

2016-ban 20 fehér színészt és fehér színésznőt jelöltek a fő- és mellékszereplő kategóriákban, immár második éve. Ezzel azt érték el, hogy egyre többen lázadtak fel, még April Reign aktivista is létrehozott egy mozgalmat a közösségi médiában, ez pedig nem más, mint az: #OscarsSoWhite hashtag. Az Oscar, 2016-os díjátadót a színes bőrű Chris Rock vezényelte le, aki nyitó beszédével egyszerre nevettette meg a közönséget és borzolta fel a kedélyeket. „Itt vagyok az Akadémiai Díjak, más néven a Fehér Emberek Választása Díjak átadóján” – kezdte beszédét, majd így folytatta: „Azt felfogjátok, hogy ha jelölnék a házigazdákat, akkor meg sem kaptam volna ezt a munkát? Mind Neil Patrick Harrist néznétek ebben a pillanatban.” A műsorvezető nem hagyta abba itt mondandóját. „Ez a 88. gála, ami azt jelenti, hogy ez a 'nincs fekete jelölt'-dolog már legalább 71 másik alkalommal is megtörtént.” Rock elmondta, hogy színes bőrűek csak nagyon ritkán kerülnek be a főbb színészi kategóriákba. David Hill, a műsor producere később úgy nyilatkozott, hogy Rock-nak hat hétbe telt megírnia a kb. 11 perces monológot, amelynek elkészítésében 17 másik író is részt vett. "Hallottunk részleteket a próbák alatt, de nem hallottam a teljes beszédet" – mondta Hill 2017-ben. – "De természetesen nem aggódtam amiatt, hogy mit fog mondani. Profi."

 

 

Chris Rock kihasználta az alkalmat, és elmondta a saját monológját. A fotó forrása: deadline.com

 

2016: Leo végre nyer – és egy ügy érdekében szólal fel

Hat jelölés – köztük egy a Titanic szerepéért – és 27 Hollywoodban töltött év után felsóhajtott a világ: Leonardo DiCaprio végre megkapta az Oscar-díjat A visszatérő-ben nyújtott alakításáért. Habár a színész rajongói azt mondták, hogy egy kevésbé jó szerepe hozta el neki a szobrocskát, de a díjjal a lehetőséget is megkapta a filmsztár, hogy egy jó ügy érdekében szólaljon fel. S ezt meg is tette. Nem botrányt okozott, mint sokan, hanem a klímaváltozás ügyében szólt néhány szót. Elmondta, hogy ők délen forgatták le a filmet, mert csak ott találtak havat, és a globális felmelegedés problémáira és veszélyeire hívta fel a figyelmet. „A klímaváltozás valóságos, most zajlik. Ez a legnagyobb veszély fenyegeti egész fajunkat, közösen kell együttműködnünk, és fel kell hagynunk a halogatással… Ne vegyük természetesnek ezt a bolygót.”

 

Leonardo DiCaprio 27 éves hollywoodi karrier után nyerte el az Oscar-díjat. A fotó forrása: Getty Images

  

2017: A legjobb film eredményét kihirdető Faye Dunaway és Warren Beatty rossz borítékot kaptak, és a Holdfény helyett a Kaliforniai álom című filmet hirdették ki győztesnek

Ó, micsoda éjszaka. Talán az Oscar történetének legkínosabb jelenetét kellett átélnie mind a díjátadónak, mind a díjazottaknak, amikor a legjobb filmet hirdették ki. Hiba csúszott a gépezetbe, és amikor Faye Dunaway és Warren Beatty kibontották a kezükbe adott borítékot, csak Emma Stone nevét látták benne. Ugyan nem annyira értették, miért a színésznő neve szerepel az elvileg legjobb filmet tartalmazó borítékban, de ebből arra következtettek, hogy a Kaliforniai álom nyert. A film stábja, köztük Jordan Horowitz, Marc Platt és Fred Berger producerek neki is álltak a köszönőbeszédet elmondani, amikor 2 perc 23 másodperc után felment a színpadra a házigazda, Jimmy Kimmel, és közölte az egyik producerrel, hogy tévedés történt. Rossz győztest hirdettek. A közönséggel maga Horowitz közölte a tévedést, azt mondta, „amúgy mi vesztettünk”, és utána ő jelentette be a Holdfény győzelmét is. Szürreális, teljesen váratlan pillanat volt, és a tekintet a Holdfény szereplői és a stáb arcán, amikor a színpadra léptek, mindent elmondott. "Ez még álmomban sem lehet igaz" - mondta a Holdfény rendezője, Barry Jenkins a közönségnek. "De a pokolba az álmokkal, mert ez igaz."

 

 

A Kaliforniai álom producere mutatja, hogy a Holdfény nyert. A fotó forrása: hollywoodreporter.com

 

 

Forrás:

harpersbazaar.com

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »