Az örök fagy világa

Az örök fagy világa


Éppen egy olyan könyvet olvasok (Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol trilógia), ami Izlandon játszódik, és a háromkötetes történetben eddig végig tél volt (a második résznél tartok éppen). De nemcsak egy sima tél, hanem hóvihar, erős széllökésekkel, pontosan olyan idő, ahova még a kutyáinkat sem szívesen engedjük ki. A regényben pedig többnyire vándorolnak (jelenleg éppen két férfi), s egyáltalán nem meglepő módon, többször is küzdenek az életben maradásért. Ez adta az ötletet, hogy nyomozni kezdjek, és kiderítsem, vajon mely országban található a világ leghidegebb városa, és hol van a világ leghidegebb falva. Nos, elárulom: nem Izlandon.


Izland. A fotó forrása: Ju Ta / wikipedia


Földünk néhány nagyon hideg helynek ad otthont, olyan területek ezek, amiken valószínűleg csak azok tudnak túlélni, akik odaszülettek. Azt mindannyian tudjuk, hogy az Antarktisz a legjegesebb kontinens, jelenlegi legnagyobb jégvastagsága 4775 méter. Ez a jégréteg a Föld jégkészletének 90%-át, azon belül az édesvízkészlet 70%-át tartalmazza. A kontinens 98–99%-a jéggel fedett. Belső területeinek átlaghőmérséklete télen –40 °C és –70 °C között alakul, míg nyáron –15 °C és –35 °C között mozog, tehát szélsőségesen hideg. A part mentén enyhébb a hőmérséklet, télen –15 °C és –32 °C, nyáron –5 °C és +5 °C közötti.


Terepmunka az Antarktiszon. A fotó forrása: wikipedia

 

De akkor mindezek ismeretében hol van a világ leghidegebb városa?

Nos, ehhez el kell utaznunk az oroszországi Szibériába, hogy megtaláljuk. Mivel olyan sokan beszélnek a szibériai télről, ezért talán nem lesz meglepő az az információ, hogy a világ leghidegebb városa ott, Szibériában található, és JAKUTSZK a neve.A fotó forrása: AFP News Agency


Jakutszk város Oroszország szibériai területén található, Jakutföld fővárosa. Távolsága Moszkvától 4900 km. A város a Léna jobb partján a jelenlegi várostól mintegy 70 km-re északra, 1632 szeptemberében épített cölöpvárból és a cölöpvár körül fa palánkkal megerősített lakóházakból alakult ki. 1643-ban költöztették át a települést a Léna bal partjára és ekkor, mint a Lénai körzet katonai és adminisztratív központja, azonnal városi jogokat is kapott. 1851-ben hozták létre a Jakutszki kormányzóságot ennek központja értelemszerűen Jakutszk lett. Az alapítását követő első évszázadban a településen szinte kizárólag orosz telepesek éltek. A jakutok letelepedése a városban csak a 18. század végén indult meg.


A fotó forrása: AFP News Agency


Napjainkban Jakutszkban hivatalos adatok szerint 70 nemzetiség képviselője él, a jakutok (25,1%) és oroszok (62,5%) mellett jelentős számban ukránok (4,4%), tatárok, burjátok, fehéroroszok. Lakossága: 269 601 fő (a 2010. évi népszámláláskor). Lakosainak száma 311 760 fő (2018. január 1-jei adatok szerint). Jelenleg már 355 000 ember él ott, ami majdnem annyi, mint az Egyesült Államokban található New Orleansé. 1891. február 5-én rekordalacsony hőmérsékletet mértek ott: –64,4°C. A januári és a februári átlaghőmérséklet egyébként –43,2 °C.


A fotó forrása: AFP News Agency


Amíg a tél rendkívül hideg, addig a júliusi középhőmérséklet 18,8 °C, csak 2 °C-kal marad el Budapest júliusi átlaghőmérsékletétől, ami 20,8 °. Ez a hőmérséklet még a londoni időnél is melegebb. Jakutszk hőmérséklete hónapokra lebontva így néz ki:

 

Hónap         Legmelegebb hőmérséklet            Leghidegebb hőmérséklet

Január                               –36°C                                                  –42°C

Február                              –29°C                                                  –39°C

Március                              –12°C                                                  –28°C

Április                                 +2°C                                                   –12°C

Május                                +13°C                                                    +1°C

Június                                +23°C                                                   +9°C

Július                                 +26°C                                                 +13°C

Augusztus                          +22°C                                                   +9°C

Szeptember                       +11°C                                                   +1°C

Október                               –3°C                                                  –12°C

November                          –24°C                                                  –31°C

December                          –35°C                                                  –41°C

 


A fotó forrása: AFP News Agency


Számos oka lehet annak, hogy Jakutszk a világ leghidegebb városa: például az elhelyezkedése. Jakutszk Kelet–Szibériában, a Tujmaada völgyben, a Léna folyó bal partján fekszik, tehát az örök fagy körzetében, ami miatt a talajt tartós fagyás jellemzi.


A fotó forrása: AFP News Agency


Az épületek alapjait, hogy a közel 100 méter vastagon állandóan fagyott talaj olvadásával járó stabilitási problémákat elkerüljék, speciális szigeteléssel kell ellátni. A téli hónapokban Jakutszk városát a nap is elkerüli, átlagosan mindössze napi négy órát éri napfény a települést.

 

A világ leghidegebb falva

A mindössze 500 lakost számláló, szintén oroszországi falu, OJMJAKON a Föld leghidegebb átlaghőmérsékletű lakott települése. Ez a kis falu kb. 21 órás autóútra található Jakutszktól. Azt mondják, Ojmjakonon olyan hideg van, hogy a kint hagyott autók motorját folyamatosan járatni kell, különben nem lehet őket beindítani.A fotó forrása: Ilya Varlamov / wikipedia


A fotó forrása: Ilya Varlamov / wikipedia


Nevét az Ojmjakon folyóról kapta, amelynek jelentése: „Ahol a víz nem fagy be”. Ez a településen található meleg vizű forrásra utal. A falu az 1930-as években vált állandóan lakottá, azelőtt átmeneti táborhely volt, ahol az utazók és a nomádok sátrat verhettek és kipihenhették magukat. A második világháború alatt repülőtér épült a város mellett, ez jelentette az akkor még csak néhány elszórt házból álló Ojmjakon falvacska felvirágzását.


Egy helyi lakos. A fotó forrása: Ilya Varlamov / wikipedia


Szubarktikus klíma uralkodik ott. A talaj egész évben fagyott. 1933. február 6-án –67,8 °C-ot mértek az akkor már meglévő meteorológiai állomáson. Itt valószínűsítették az északi félgömbön a legalacsonyabb hőfokot: a legalacsonyabb hőmérséklet 1926. január 26-án elérte a –71,2 °C-ot, bár ez az adat vitatható, mert a hőmérsékletet nem közvetlenül mérték, hanem extrapolációval számolták ki. Ezért a helység a Föld hidegpólusának is tekinthető. Az évi hőingás a legszélsőségesebb esetben elérte a 100 fokot, nyáron feljegyeztek 30 foknál magasabb hőmérsékletet, télen pedig mínusz 60 foknál hidegebbet is.


Ojmjakoni erdő, a fotó forrása: Maarten Takens / wikipedia

 

A fotó forrása: Ilya Varlamov / wikipedia

 

Éghajlati jellemzők:

  • A legalacsonyabb hőmérsékleti rekord: –67,7 °C (1933. február)
  • A legmagasabb hőmérsékleti rekord: 34,6 °C (2010. július)
  • A csapadékos napok száma, átlag: 54 nap/év
  • A zivataros napok száma, átlag: 10 nap/év
  • A hóviharos napok száma, átlag: 1 nap/év
  • A hótakaróval borított napok száma, átlag: 214 nap/évForrás:

wikipedia

sciencefocus.com

usatoday.com

Jakutszk képek forrása: AFP News Agency

Ojmjakon képek: Ilya Varlamov / wikipedia

Felső kép: Natxo Rodriguez, Vitoria-Gasteiz, Basque Country – flickr.com / wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »