Az idegenek már rég köztünk élnek

Az idegenek már rég köztünk élnek


Nemrég felröppentek olyan hírek, hogy idegenek közelítenek Földünkhöz, majd utána az is „kiderült”, hogy valójában mi vagyunk az idegenek. Hogy mi igaz ebből, és mi nem, azt valószínűleg a kutatók hamarosan a nyilvánosság elé tárják, én most nem mennék bele nagy, tudományos értekezésekbe. Inkább beszéljünk arról, hogy létezik Földünkön 15 olyan különleges növény, amely bizonyítékul szolgálhat arra, hogy valóban idegen bolygón élhetünk, vagy netán az idegenek élnek már köztünk egy ideje? Mai írásomban ezekről a furcsa növényekről lesz szó.

A Természetvédelmi Világszövetség most hozta tudomásunkra egy friss tanulmányában, hogy közel 422 000 növényfaj él ezen a világon. Ez a szám nyilván megmagyarázza azt, hogy miért látunk olyan sokféle növényt és virágot különböző színekben, formákban és méretekben. Időnként pedig simán belefuthatunk szokatlan és furcsa növényekbe is, amik láttán olyan érzésünk lesz, mintha egy másik bolygóról csöppentek volna ide.

Megmondom őszintén, engem teljesen lenyűgöz világunk sokszínűsége, és egyedisége. Ezért most mutatok egy összeállítást a legfurcsább virágokról, amelyek itt a Földön élnek, de akár élhetnének a világűrben is.

 

1. Afrikai földikürt / Hydnora africana 

A fotó forrása: Ebony Black / Flickr, Lytton John Musselman / Wikipedia

 

Ez a növény Afrika déli részén honos, és többnyire a föld alatt nő. Levéltelen, virágzó növény, az egyetlen része, amely láthatóvá válik, a húsos virága. A kutyatejfélék családjába tartozó növények gyökerein élősködik. Átható, kellemetlen, rothadó illatával vonzza magához a rovarokat, melyekre a beporzáshoz van szüksége. Amikor a bogarak leszállnak a Hydnora africanára, átmenetileg beszorulnak a virágba, ami mint egy ketrec tartja fogva a rovarokat. Amikor kiengedi a növény a bogarakat, azok magukkal viszik a virágport, így gyakorlatilag lehetőséget teremtenek arra, hogy elszaporodjon a faj.


2. Fokföldi harmatfű / Drosera capensis 

A fotó forrása: Rosťa Kracík / Wikimedia Commons, Wikimedia Commons

 

Ez a növény nem olyan barátságos, mint a fenti társa, mivel ő meg is eszi az elkapott bogarakat. A dél-afrikai Fokföldön őshonos húsevő növény szőrszálai között található ragacsos nyálka segítségével cserkészi be áldozatát. Ezzel vonzza magához zsákmányát, amely főként légy. Amint a légy leszáll rá, azonnal bezárja szirmait, és foglyul ejti a rovart, majd elfogyasztja. Azt mondják, ez az egyik legfurcsább, legkülönösebb húsevő növény, amit az emberek ismernek, mivel szó szerint befogja a rovarokat, és nem ereszti őket.

  

3. Kavicsvirágok / Lithops, Living Stone

A fotó forrása: Averater / Wikimedia Commons, Averater / Wikimedia Commons

 

Első pillantásra köveknek tűnnek, de ne hagyd, hogy a szemed megtévesszen. A Lithops-fajok előfordulási területe a következő országokban van: Botswana, a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia. Az, hogy olyan a formájuk és a külsejük, mint egy kőé, lehetővé teszi számukra, hogy elrejtőzzenek az őket fogyasztó állatok elől. Hiszen beleolvadnak a környezetükbe. Minden fajnak más és más színe és virága van, amelyek hasadékban nőnek, leveleik között.

 

4. Óriás bűzvirág / Rafflesia arnoldii 

A fotó forrása: SofianRafflesia / Wikimedia Commons, SofianRafflesia / Wikimedia Commons

 

A Föld legnagyobb ismert virága. Tudományos nevét az egykori brit gyarmat, Szingapúr alapítójáról, Sir Stamford Rafflesről és az őt (és családját) Délkelet-Ázsiába elkísérő botanikus Joseph Arnoldiról kapta. A Maláj-félszigeten és a Szunda-szigeteken honos. Gyökere, szára, levele nincs. Nem fotoszintetizál; az összes, számára szükséges tápanyagot a gazdanövény szöveteiben fonalszerűen húzódó sejtsorok veszik fel és továbbítják a virágnak. Vegetatív ciklusában egyáltalán nem látható; a gazdanövény kérgét csak a fejlődni kezdő bimbó töri át. A káposztafejre emlékeztető bimbó tömege teljesen kifejlett, virágnyílás előtti állapotában eléri a 11 kg-ot. A kifejlett, barnásvörös–téglavörös, fehéren mintázott virág átmérője egy méternél is nagyobb lehet. Az öt, a föld felszínéhez közel szétterülő szirom között kialakuló kehely 6–8 liter esővíz tárolására alkalmas; ezzel tömege nem ritkán 15 kg-nál is több lehet. A porzók, illetve termők a tüskeszerű oszlopocskákként emelkednek ki a kehely közepéből. De korántsem egy romantikus virágról van szó, mivel szaga a rothadó húséra emlékeztet, ezzel vonzza magához a legyeket.

 

5. Sárkánykonytvirág / Dracunculus vulgaris

A fotó forrása: Pleinair / Wikimedia Commons, P.Pickaert / Wikipedia

 

A Földközi tenger környékén, sziklás hegyoldalakon honos, nagy termetű, gumós évelő, hatalmas szárú, hím és nőivarú virágokkal rendelkező, nagy, lila csíkkal „díszített” növény. Különböző neveken ismerik, mint sárkányvirág, sárkánykonytvirág, fekete sárkány, kígyóliliom, voodoo liliom. Akár 18°C hőmérsékleten is képes növekedni. Kellemetlen szagú, sokan rothadt húshoz hasonlítják a szagát, de van, aki szerint inkább a hagymához hasonló. Emiatt vázába nem ajánlott.

 

6. Jáde szőlő / Strongylodon macrobotrys

A fotó forrása: Alejandro Bayer Tamayo / Wikimedia Commons, Jonathan Wilkins / Wikimedia Commons

 

A Strongylodon macrobotrys eredeti előfordulási területe a Fülöp-szigetek trópusi esőerdeje. Évelő, elfásult liánszerű növényfaj, amely akár 18 méteresre is megnő. A halvány zöld színű levele három levélkéből tevődik össze. A karomalakú virágai fürtvirágzatokban nőnek. Egy virágzat akár 3 méteres is lehet, és 75 darab virágból állhat. A virágok türkiz színűek. A növény megporzását a madarak és a denevérek végzik. A négyzetszerű rövid, de húsos hüvelytermése 15 centiméteres és legfeljebb 12 darab magot tartalmaz.

  

7. Szokotrai sárkányfa / Dracaena cinnabari 

A fotó forrása:  Rod Waddington / Wikimedia Commons


Az Afrika keleti csúcsánál levő Szokotra szigeten növő szokotrai sárkányfa az egyik legismertebb faj. Ennek a nagyon különös fának az ágai kifelé nyúlnak, és félgömb alakú koronát alkotnak, ami úgy néz ki, mint egy nyitott esernyő. A fán termő gyümölcsök kis bogyókra hasonlítanak, amit legtöbbször a madarak megesznek. Neve az ógörög nőstény sárkány szóból származik, amit az egyes fajainak felsértett törzséből kifolyó, megszáradva vörös színű gyantáról (sárkányvér) kapott. Ezt a vörös gyantát egyébként ősidők óta használják festékként és természetes gyógymód kiegészítőjeként is javasolt.

 

8. Fekete denevérvirág / Tacca chantrieri 

A fotó forrása: Ronincmc / Wikimedia Commons


A virág fekete levelei miatt nevezik fekete denevérvirágnak ezt a növényt, amely emlékeztet a denevér szárnyainak színére és alakjára. Hosszú, fonalszerű külseje még egzotikusabb megjelenést kölcsönöz ennek a különös virágnak. Lehet, hogy ez az oka annak, hogy ezt a fajt „macskabajusznak” is nevezik. Délkelet-Ázsiában honos, leginkább Malajziában, Thaiföldön és Dél-Kínában található meg a vadonban.

 

9. Babaszem / Actaea pachypoda 

A fotó forrása: Robert E. Wright / Wikimedia Commons, Joshua Mayer / Flickr


A növény Észak-Amerika keleti részén, Kanada keleti részén, valamint az Egyesült Államok középnyugati és keleti részén honos. Legszembetűnőbb rajta a gyümölcse. Sűrű fürtjét mérgező, fehér bogyók lepik el. Ezek a bogyók körülbelül 1,27 cm nagyságúak, és furcsa módon méretük, alakjuk és fekete foltjaik a szemhez hasonlóak. Ezért nevezik ezt a növényt babaszemnek.

 

10. Darth Vader növény / Aristolochia salvadorensis

A fotó forrása: Hyo-tan / Wikimedia Commons


Az Aristolochia salvadorensis Brazíliában őshonos. Törzsének tövében, nagyon közel a talajhoz, szirmok nélküli virág nő, melynek belső színe világosabb, mint a külseje. Belül két fehér folt is van. Ezek az elemek együttesen tették nagyon népszerűvé a növényt, mert rendkívül hasonlít a Star Wars sorozat híres gonoszára, Darth Vaderre. A legtöbben ezt a növényt Darth Vader növényként ismerik.

 

11. Szemérmes mimóza / Mimosa pudica 

A fotó forrása: Emőke Dénes / Wikipedia


Eredetileg Dél-Amerikából, az amazonasi esőerdőből, valamint Közép-Amerikából és a Karib-térségből származik. Azonban manapság a Föld számos trópusi részén – és nemcsak ott – megtalálható; eme új helyein inváziós fajjá vált. Főleg az ázsiai kontinens déli, délkeleti és keleti részeit hódította meg sikeresen; többek között: Bangladest, Thaiföldet, Indiát, Indonéziát, Malajziát, a Fülöp-szigeteket, Vietnámot és Japánt. A zavartalan árnyékos élőhelyeket kedveli. Fák és cserjék alatt nő. Apró összetett levelei nagyon érzékenyek. Ha hozzájuk érnek, ráesik az eső vagy a szél megfújja őket, akkor összecsukódnak, de néhány perc múlva újból szétterülnek, az teszi a növényt különlegessé, hogy a legkisebb érintésre is összecsukódnak levelei. Este naplemente után összecsukódik, reggel napfelkeltekor újra kinyílik, de csak akkor, ha nem borús az idő. Ez az érintésre adott reakció védekező mechanizmusként szolgál a ragadozók ellen. Ennek az az oka, hogy amikor a levelei zárva vannak, a növény kiszáradtnak tűnik, és ezért kevésbé csábító. A melegebb évszakokban a vízveszteség csökkentésére és a szél elleni védekezésre is szolgál az összecsukódás.

 

12. Titánbuzogány / Amorphophallus titanum

A fotó forrása: US Botanic Garden / Wikimedia Commons, Lothar Grünz / Wikimedia Commons


Eredeti élőhelye Szumátra nyugati része, de mára a trópusokon többfelé ültetik. A virág erős bűzt, dögszagot áraszt, amivel egyrészt elriaszt sok kártevőt és embert, másrészt magához vonzza a virágot beporzó legyeket. Szumátrán a föld alatti gumóját élelmiszerként használják, a gumó tömege gyakran 50–75 kilogramm. Számos mérsékelt égövi botanikus kertben megtalálható a titánbuzogány. Virágzás után a gumóból kihajt egy új levél, amely egy kisebb fa magasságát éri el. Ez idővel elfásul, a teteje három részre oszlik, és belőle több kisebb levél nő ki. Az új lomb 6 méter magas és 5 méter széles lehet. Az elfásult levél minden évben elhal, és a következő évben új levél nő a helyébe — közben a gumó körülbelül 4 hónapig pihen.


13. Fán lakó, epifita kaktusz / Selenicereus grandiflorus

A fotó forrása: Richard C. Hoyer, WINGS / Wikimedia Commons


Ez a növényfaj a kaktusz család tagja, Latin-Amerikában és a karibi országokban őshonos. Különlegessége a csodaszép fehér virága, amely csak néhány óráig virágzik, majd lehullik, és nem nő vissza. Rövid élettartama és éjszakai megjelenése miatt az éjszaka királynőjeként is ismert.

 

14. Óriás majomkenyérfa / Adansonia grandidieri

A fotó forrása: Bernard Gagnon / Wikimedia Commons


Az Adansonia grandidieri Madagaszkár hat baobab faja közül a legnagyobb és leghíresebb. Néha Grandidier baobabjának vagy óriási baobabnak is nevezik. Sajnos ez a baobab veszélyeztetett faj. A törzsek magassága 24-29 méter, átmérője pedig 3 méter. Csak néhány ág van rajta. Október és május között nőnek a levelek.       

 

15. Kutyatej, Baseball növény / Euphorbia obesa

A fotó forrása: Frank Vincentz / Wikipedia, Frank Vincentz / Wikipedia


Ez a növény labda alakúra nő, s mivel nagyon hasonlít a baseballhoz, ezért gyakran nevezik baseball növénynek. Dél-Afrikában őshonos, átmérője 6-15 centiméter. Gyönyörű „hamis virágai” nagyon divatos, dekoratív megjelenést biztosítanak a növénynek. A vadonban már nem fogod megtalálni, mivel a kihalás veszélye fenyegeti, de otthonokban és botanikus kertekben nagyon gyakran termesztik.

  

 

Forrás:

brightside.me

wikipedia

Felső kép: Baobab-ok Madagaszkáron. Bernard Gagnon / Wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »