Az Egyesült Királyság válasza Izlandra

Az Egyesült Királyság válasza Izlandra


A rengeteg látnivaló és természeti szépség miatt egyáltalán nem meglepő, hogy az izlandi Reykjavík még 2024-ben is sok utazni szerető bakancslistájának első helyei között szerepel. Izlandra látogatva számos élményben lehet részünk: bálnalesre mehetünk, a lenyűgöző vízeséseket csodálhatjuk meg, de akár a völgyeket is feltérképezhetjük.

 

Az izlandi Reykjavik számos utazó és turista bakancslistáján szerepel, forrás: Getty Images

 

Amikor szívesebben töltöd az idődet a szabadban, akkor Reykjavík kiváló választás lehet, de most van egy jó hírem. Van ugyanis egy sziget, ami ugyanazt az élményt nyújtja, mint Reykjavík, de nem kell annyira messzire utazni. Ha szép, zord tájakra, hosszú nyári napokra, vagy az északi fény megtekintésére vágysz, akkor mindezt megkapod a Skye-szigeten is, aminek láttán olyan érzésed támad majd, mintha egy tündérmesébe csöppentél volna. A skót térségben a mítoszok varázsa is körbeveszi a látogatót, amikor megérkezel oda olyan, mintha egy fantasy-történet szereplője lennél, a különbség csupán annyi, hogy ezt a helyet emberi lények népesítik be – helyiek mellett túrázni, kirándulni vágyó tömegek.

 

Északi fény a Skye-szigeten, forrás: Getty Images/iStockphoto

 

A Hebridák szigetcsoport egyik szigete, a Belső-Hebridák legnagyobb, legészakibb tagja, a Skye-sziget – melyet „kis Skóciának” is neveznek – Skócia északnyugati partjainál található. A Brit-szigettől a délkeleti oldalán húzódó, északi szakaszán alig pár kilométer széles tengerszoros, a Sound of Sleat és egy afelett átfutó közúti híd választja el.

 

A Skye híd köti össze a szigetet a Brit-szigettel, forrás: Albring-commonswiki / wikipedia

 

Az 1656 km²-es sziget középső részét a Cuillin-középhegység uralja, legmagasabb pontja a Sgurr Alasdair (992 méter). Ennek vonulatait követve nyúlik a Hebrida-tengerbe a sziget hat, nyúlványszerű félszigete (Trotternish, Waternish, Duirinish, Minginish, Strathaird, Sleat). A Cuillin-hegység északi pereme előtt látható a Skye-sziget egyik leglenyűgözőbb látnivalója, az Old Man of Storr sziklaalakzat, amelyről azt mondják, hogy egy elesett óriás sírját jelöli.

 

A Quiraing vidéke a Trotternish-félszigeten, Skye északnyugati részén, forrás: CC BY-SA 2.0, wikimedia commons

 

A középső kőkor óta lakott terület története során állt viking fennhatóság alatt, majd a MacLeod és a MacDonald klánok birtokolták. Népessége napjainkban 9200 fő, a lakosság egyharmadának anyanyelve gael. Jelentős részük mezőgazdaságból, halászatból és whiskylepárlásból él, de fontos bevételi forrás a turizmus is a kirándulók és természetjárók által kedvelt, festői Skye-szigetén.

 

Old Man of Storr sziklaalakzat, forrás: Cactus man

 

A sziget partvonala rendkívül tagolt és ezáltal igen változatos. Ez a Belső-Hebridia-i sziget dús völgyeivel és kísérteties csúcsaival túlvilági. Skye-szigetén magas hegycsúcsok tornyosulnak, mocsárvidékek, vadregényes völgyek terülnek el, és mélybe szakadó tengerparti sziklákban gyönyörködhetünk. A Skye-sziget legnagyobb települése a keleti partvidéken elhelyezkedő Portree (2491 fő, 2001), de egyik települése sincs nyolc kilométernél messzebb a tengertől. A kikötőt szegélyező épületek olyanok mint egy szép, pasztell árnyalatokban ragyogó szivárvány.

 

Gyönyörű otthonok díszítik a szigetet, forrás: Shuttertock

 

A legtöbb legenda a Glenbrittle szívében található Fairy Pools nevéhez fűződik. Állítólag tündérek repkednek a közelben, és fürdenek a kristálytiszta kék vízzel teli medencékben –, amelyek évente egyre több turistát vonzanak a világ minden tájáról. Sokak szerint különös mitológiai lények fóka alakjukat levetve emberré változnak, és így látogatják meg a helyieket.

 

Az emberek a világ minden tájáról elutaznak Glenbrittle-be, hogy megnézzék a „The Fairy Pools”-t, forrás: Getty Images/Westend61

 

A Skye-szigeten megterem a medvehagyma, de bőven van méz és a tizenhatodik századi vadászházban, vagyis az Edinbane Lodge-ben a legfrisebb kagylókat kínálják. Természetesen, ha vegetáriánus vagy, akkor tiszta növényi alapú ételek közül is válogathatsz. A Loch Harport szélén található Talisker Distillery a sziget legrégebbi működő whiskylepárlója, így akár a hamisítatlan skót whisky-t is megkóstolhatod. De aztán óvatosan a túrázással. Füves dombok, tavak, skandináv külsejű otthonok váltják egymást, így nem árt, ha kényelmes cipőben járod be a szigetet.

 

Portree, forrás: Florian Pépellin

 

A Skye-szigeten barangolva a Trotternish-gerincen található hatalmas hegyes szikláról az egész tájat megszemlélheted, csodálatos a kilátás. Ha pedig szeretnéd elkerülni a többi túrázót, akkor mássz fel a Ben Tianavaig-re, mert annak lábánál, az apró Camastianavaigban van egy kétszemélyes, önellátó házikó, hangulatos fehér falakkal, ami éjszakára száz fontért kibérelhető. Ez az álomszép hely a Crofter's House nevet viseli. Ha korán ébredsz, láthatod a napfelkeltét a Tianavaig-öböl felett, ha pedig sokáig ott maradsz, akkor a tintafekete égbolton felfedezheted a ragyogó csillagokat.

 

Ez a festői sziget lenyűgöző és varázslatos, forrás: Getty Images

 

A helyiek azt állítják, hogy a legjobb hely, ahonnan látható az északi fény, az nem más, mint Glendale. Ha pedig az időpontot is figyelembe vesszük, akkor a legelőnyösebb, ha márciusban, szeptemberben, vagy októberben utazik oda a látogató. Viszont Skócia nem olcsó, és aki nem ott él, annak számolnia kell azzal is, hogy hosszú autóút, buszút, esetleg vonatozás vár rá, amíg mindent meg tud nézni.

 

 

Forrás:

metro.co.uk

wikipedia

Felső kép: Shutterstock

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »