A véres jelenetek az utcán zajlanak

A véres jelenetek az utcán zajlanak


Hollywood-i filmek és sorozatok otthona, mégsem biztonságos hely a Dél-Londonban található – egyébként gyönyörű – Croydon. 2014 óta dolgozom Anglia fővárosában, mint filmstatiszta – kezdetben a munkáim mellett, ma életem nagy részét ez tölti ki – és emlékszem egy csodálatosan szép helyre, ahol néhány évvel ezelőtt késő estig forgattam. A forgatási helyszín nagyjából 15-20 perc sétára volt a buszállomáshoz, ami nem egy nagy távolság, ha nem éppen Croydonban tartózkodtam volna. De ott voltam, azon a helyen, ahol fényes nappal is leszúrják az embert. Nekem szerencsém volt, mert jóval előttem két statiszta férfi haladt – az egyikük színes bőrű –, amikor (szintén) egy színes bőrű társaság megszólított. Szerencsére előttem felfigyeltek a „társalgásra”, és azonnal a segítségemre siettek. Sajnos, sokaknak ez nem adatik meg. Azóta egyébként nem vállalok forgatást Croydonban, hiszen a népszerű filmes helyszín a legveszélyesebb hely Londonban.


Croydon Palota 1785-ben. A fotó forrása: wikipedia


Hiába gyönyörű városrész, Croydon nappal is veszélyes. A fotó forrása: wikipedia


Annak ellenére, hogy a filmesek egyik kedvenc filmes helye a dél-londoni városrész, mégis a legtöbb bűntény is Croydon nevéhez fűződik. Amíg az A-listás filmsztárok boldogan végzik itt a munkájukat, addig az ott élők rettegnek az erőszakos – többnyire fiatal – emberektől. Croydon hírneve egyre nagyobb, hiszen ott forgatták a Batman, a Bourne és a Da Vinci-kód című filmeket. Az amerikai filmeseknek köszönhetően alakult át Croydon Berlinné, vagy Isztambullá, esetleg New Yorkká. Itt forgatták a hetvenes évek végén a Terry és June című szitkom komédiát, de nagy márkák reklámfilmjeinek is Croydon adott otthont. Mégis mindössze néhány lépésre attól a helytől, ahol korábban Matt Damon, Brad Pitt, vagy Tom Hanks felbukkant, valódi véres jelenetek zajlottak Croydon utcáin.

Itt találhatók azok a területek, ahol az egyes filmeket forgatták (pirossal írva), és néhány áldozat neve is látható (kékkel jelölve):


A fotó forrása: Darren Boyle (Mailonline)


2018 januárja óta több mint kilencszáz késelésről számoltak be a városrészben. Az egyik legszomorúbb eset egy tinédzser lány halála volt, aki éppen az iskolába sietett, amikor meggyilkolták. Egy olyan bevásárlóközpont (Fairfield Halls) előtt, ahol Tom Hanks a Da Vinci-kód egyik jelenetét forgatta korábban. Egyébként ennek a produkciónak köszönhetően nőtt meg a hollywood-i forgatások száma Croydonban.


A Fairfield Halls-ban forgatták a Da Vinci-kód egyik jelenetét, aminek köszönhetően megnőtt a hollywood-i produkciók száma Croydonban. A fotó forrása: Jim Linwood / Flickr / wikipedia


A 2017-es Amerikai bérgyilkos című film felvételei is Croydonban zajlottak. 200 török származású statisztát vettek fel a jelenetekre. A fotó forrása: croydonadvertiser.co.uk


Croydon Nagy-Britannia egyik legveszélyesebb területe, állítja a rendőrség egyik volt dolgozója, Norman Brennan. Sok banda alakult ott, így mindennaposak a bandaháborúk, ráadásul a bandák tagjai késsel járnak még iskolába is, már ha járnak egyáltalán iskolába. Általában nem ez a jellemző. Ezek a fiatalok ugyanis többnyire az utcán élnek, vagy ott tartózkodnak, nincsen semmi az életükben, amit értékesnek tartanának, ezért valószínűleg az élet értékéről sincs fogalmuk. Ez lehet az oka annak, hogy elveszik mások életét. Egy késsel könnyű gyilkolni, hiszen ha valaki eltalál egy olyan szervet, vagy éppen egy eret, akkor pár perc alatt életét veszti az áldozat.

2023. május 23-án Lucas Sutton egy kocsmába szaladt be, miután megkéselték. A tüdején sebezték meg, sajnos később életét vesztette.

2023. június 13-án Usmann Mahmoodot késelték meg, akit még kórházba tudtak szállítani, de később belehalt a súlyos sérülésekbe. A gyilkosság annak a helynek a közelében történt, ahol a Monty Python egykori sztárja, Terry Gilliam forgatta a Brazil című filmet, még 1985-ben.

2023. szeptember 12-én a 20 éves Bradley Hutchenst késelték meg, és sajnos ő sem élte túl a támadást. Nem messze volt attól a helytől, ahol 2017-ben Brad Pitt a War Machine című filmet forgatta.

2023. szeptember 27-én egy tizenöt éves lány, Elianne Andam leszállt a buszról Croydon központjában, amikor a Whitgift bevásárlóközpont előtt – ahol éppen a 4-es csatorna The IT Crowd című műsorának jeleneteit forgatták – megtámadták, és halálra késelték. Iskolába indult, de oda már nem érkezett meg.

A népszámlálási adatok statisztikái nem sok jóval kecsegtetnek. Állítólag 94 000 tizennyolc éven aluli él a kerületben, így ezzel Croydon került az első helyre. Ez azért nem jó, mert sajnos a bandatagok is többnyire fiatalok, problémás gyerekek. Ezért a városi önkormányzat vezetői drasztikus lépésekre szánták el magukat, hiszen a problémás gyerekek semmi támogatást nem kapnak, és előfordul, hogy az iskolákba sem kerülhetnek be. Ennek megoldása érdekében létrehoztak egy úgynevezett Ifjúsági Igazságügyi Tervezetet, amely elsődleges céljának tekinti, hogy együttműködve az iskolákkal segítsék a gyerekeket, és ne zárják ki őket az oktatási intézményekből.


A rendőrség sosem unatkozik Croydonban. Éppen a Whitgift bevásárlóközpontnál helyszínelnek, ahol egy 15 éves fiatal lányt késeltek meg. A fotó forrása: PA / dailymail.co.uk


A londoni Erőszakcsökkentési Egység Croydon és a környéken lévő más veszélyes városrészek között 140 000 dollárt osztott szét, hogy ezzel a támogatással segítse az olyan szervezeteket, amik az erőszakcsökkentés, megfékezés érdekében cselekszenek, és különböző ifjúsági programokat dolgoznak ki, hogy a fiatalokat elrettentsék a bűnözéstől. Az egyik megtámogatott jótékonysági szervezet, a Gloves not Gunz sportolásra próbálja rászoktatni a fiatalokat, elterelve így figyelmüket a bűnözésről. A szervezet egyik alapítója, Adam Ballard kifejtette, hogy céljuk a fiatalok lefoglalása értékes és hasznos tevékenységekkel, mielőtt még a bűn útjára lépnének. Mentorálni szeretnék a problémás gyerekeket, támogatni a képzésüket, hogy ne a bűnözésben, mások kizsákmányolásában és az erőszakban leljék örömüket. A croydoni önkormányzat szintén megerősítette, hogy elsődlegesen a fiatalok negatív viselkedésének megváltoztatására, bűnöző életük elkerülésére összpontosítanak, és megpróbálják eltéríteni a tinédzsereket a bandaélettől már a korai szakaszban. Egyre több szervezet küzd a késes bűnözések ellen – védik azokat a személyeket, akik veszélyeztetettek, és gondoskodnak arról, hogy mindenkit meghallgassanak, így a helyi közösségeket, a családokat és a fiatalokat is.


A kép illusztráció; a fotó forrása: Cottonbro Studio / pixabay


A polgármester, Janson Perry is úgy véli, hogy a kerület célja, hogy mindenki biztonságban élhessen ott, különösen a 94 000 gyerek és fiatal életminőségének javítása kulcsfontosságú feladat. Fontosnak tartják, hogy kezeljék azokat az okokat, amik a fiatalokból kiváltják az erőszakos viselkedést. Az Ifjúsági Igazságügyi Szolgálat a legkiszolgáltatottabb fiatalokkal dolgozik, együttműködve a helyi közösségekkel és más partnerekkel, hogy mindenki biztonságban, boldogan és egészségesen élhessen, mondta a polgármester.

A rendőrségi statisztikák azt mutatják, hogy Londonban a késes bűncselekményeket elkövetők körülbelül 49 százaléka tinédzser vagy még fiatalabb, így a fiatalok támogatására és segítésére még nagyobb szükség van, mint valaha. Sajnos nem könnyíti meg a helyzetet, hogy Croydon az oktatás és képzés területén London egyik legelmaradottabb kerülete, miközben a bűnözési ráta itt a legnagyobb. Ez egyáltalán nem meglepő, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezen a területen születik a legtöbb gyerek társadalmi és gazdasági szempontból is hátrányos helyzetbe, és már korai gyerekkorukban szembesülnek nehézségekkel. Ezért szükséges már kezdetben odafigyelni rájuk, időt szakítani ezekre a gyerekekre, megérteni a helyzetüket, és megteremteni számukra egy biztonságos környezetet, hiszen így segíthetünk nekik leküzdeni az életben rájuk váró akadályokat és hozzásegíthetjük őket a sikeres és teljes élet eléréséhez.


A kép illusztráció; a fotó forrása: pixabay.com


Az, ha megfékezik a bűnözést anyagi előnyökkel is jár, mivel egy 15-17 éves férfi fiatalkorúak börtönében való elhelyezése rendkívül költséges, akár évi 85 975 angol font is lehet, ezért ha megoldják ezt a problémát, akkor ezt az összeget másra tudják fordítani.

Egy másik fontos, még megoldásra váró probléma, hogy a fegyveres testületek, így például a rendőrség nem kapnak elég támogatást, és a dolgozók fizetése sem annyira kimagasló, ezért kénytelenek sokszor önkénteseket is alkalmazni kisegítőként.

Croydon filmes helyszínként régóta népszerű – London egyik legnagyobb városrésze, és nemcsak gyönyörű építészetéről híres, hanem 120 lenyűgöző parkjáról is. Azzal, hogy sokat forgatnak itt, fellendül a gazdaság, és lehetőség nyílik az összes korosztály számára, hogy dolgozhasson és hasznosan tölthesse idejét. Nemrég például egy Netflix-sorozatot forgattak ott, és statisztaként a Croydon College diákjait alkalmazták. Ráadásul ingyenes kurzusokat is tartanak olyan fiataloknak, akik szeretnék kipróbálni magukat és tapasztalatokat szerezni a médiaiparban.

 

 

Forrás:

dailymail.co.uk

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »