Óriás méretű pók Sydney-ben

Óriás méretű pók Sydney-ben


„Jól" kezdődött az év az ausztráloknak, január első napjaiban ugyanis egy óriási méretű pókot találtak, amelyet a világ leghalálosabb pókjának tartanak. Szúrásával akár az emberi körmöt is képes átütni. A „Herkules” névre keresztelt Sydney-tölcsérhálóspók Ausztrália keleti részén él, leginkább Sydney 100 km-es körzetében (nevét is innen kapta). Herkulest a Sydney-től mintegy 80 kilométerre északra fekvő Central Coast régióban találták. Az állatot az Ausztráliai Hüllőparkban helyezték el, ahol mérgét kivonják és ellenanyagot készítenek belőle harapása ellen.

A park pókszakértői azt mondták, hogy ez a legnagyobb hím példány, amelyet valaha is láttak. A Sydney-tölcsérhálóspók fajtáknál a hím 2 centiméter, a nőstény 3 centiméter hosszúra nő általában, tehát a nőstények nagyobbak a hímeknél. Herkules viszont 7,9 centiméteres hosszúságával megdöntötte a Colossus nevű hím pók 2018-as rekordját.

 

A fotó forrása: Caitlin Vine / Australian Reptile Park / AP

 

Általában a hímek marnak, mivel az esős évszak idején párt keresve kóborolnak, és ilyenkor betévedhetnek kertekbe, parkokba, lakásokba is. A mérge életveszélyes, de rossz híre ellenére csak védekezésképpen támad. Ilyenkor a négy elülső lábát felemeli, és csáprágóit lefelé mozgatva beledöf áldozatába, néha többször is egymás után. Mérge, az atracotoxin lebontja és elfolyósítja a szöveteket. Erős fájdalmat okoz, embernél és más főemlősöknél az idegrendszert is károsítja (más emlősöknél nem). Csípése halálos is lehet. Gyerekekre különösen veszélyes. Maráskor azonnali orvosi ellátás szükséges. A nőstények mérge jóval gyengébb hatású, mint a hímeké.

 

Sydney-tölcsérhálóspók támadóállásban. A fotó forrása: Tirin / wikipedia

 

A Sydney-tölcsérhálóspókok főleg erdős területeken és kertvárosokban találhatók meg. Herkules a hüllőpark ellenméreg-programjához járul hozzá. A lakosság által biztonságosan befogott pókokat lefejik az ellenszérum előállításához, hogy kivonják a mérget, ami szükséges az életmentő ellenszérum előállításához.

Emma Teni, a hüllőpark pókgondozója azt mondta, hogy: „Megszoktuk már, hogy elég nagy tölcsérhálós pókokat adományoznak a parknak, azonban ekkorát még nem láttunk. Olyan, mintha megnyertük volna a főnyereményt.”

A Sydney-tölcsérhálóspók mérgével több helyen kísérleteznek, hátha a méreg hasznos valamilyen betegség gyógyítására. Mérge ellen 1981 óta létezik ellenszérum, azóta nem jegyeztek fel halálos marást. Az Ausztrália keleti partvidékén a közelmúltban tapasztalt esős, párás időjárás  ideális feltételeket biztosított a tölcsérhálós pókok fejlődéséhez és elszaporodásához.

 

Forrás:

cbsnews.com

wikipedia

Felső kép: Caitlin Vine / Australian Reptile Park / AP

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »