Így nevelj egy fát


Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint minden felnőtt embernek körülbelül 1,5-2,5 csésze gyümölcsöt kellene fogyasztani naponta. Bár manapság szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen minden termék – így a gyümölcs is – megvásárolható a közeli szupermarketben, mégis sokkal egészségesebb az, ha mi magunk termesztjük meg a növényeket.

Mai írásomban 8 olyan gyümölcsfáról esik szó, amelyeket könnyedén létrehozhatunk, ha félreteszünk valamennyit a gyümölcs magjából, és vagy az erkélyen cserepekbe, vagy a kertben elültetjük. 

 

1. Tangerin

A fotó forrása: depositphotos.com

 

A tangerin narancsszínű citrusféle, a mandarin egy fajtája. Az angol tangerine szót magyar szótárak rendszerint „mandarinnak” fordítják. Több országban a mandarin és a tangerin szavak szinonimák, azonban a jóval sötétebb narancssárga színű gyümölcsöt tangerinnek kellene nevezni. A Magyar Élelmiszerkönyv a tangerint a „citrusgyümölcsökön” belül a „mandarinfélék” közé sorolja.

A mandarinfák magról is szaporíthatóak, de ebben az esetben öt évbe is beletelhet, mire megérnek, és felnőnek, hogy enni tudjál ezekről a fákról. Ha a lakásban neveled a mandarinfát, akkor még ennél is hosszabb időre, 7-11 évre van szükség, hogy teremni kezdjen.

Első lépésben a magot egy kis cserépbe ültessük el, és tartsuk a lakásban. Öntözzük meg és tegyük egy napos ablakba. Néhány hét múlva kijön egy kis hajtás. Átültetni nagyobb cserépbe akkor érdemes, amikor már legalább két levele is kinőtt. A cserép akkor jó, ha az alján lyukas, mert akkor alul kifolyik a felesleges víz, így nem fog a palánta gyökere elrothadni. A friss mag előbb hajt ki, mint az idősebb. A megfelelő növekedéshez fontos, hogy melegen, nedvesen tartsuk, és akár bent a lakásban, akár kint a kertben neveljük palántánkat, tartsuk távol tőle a kártevőket.

A mandarinfa magassága elérheti a 4-4 és fél métert is, de ha cserepes növényként gondozzuk, akkor legfeljebb 1 és fél-2 méter magasra nő. A fa tavasszal virágzik, a gyümölcsöt nyáron hozza, kora ősszel pedig már fogyasztható.

Ha saját magad szeretnél mandarinfát termeszteni, érdemes megfogadni a következő tippeket, tanácsokat:

 • Helyezd a fákat jól megvilágított helyre, de ne tedd ki közvetlen napfénynek.
 • Gyakran öntözd meg, de ne áztasd el!
 • Érdemes friss gyümölcsben található magokat használni, mert azok életképesebbek, és több az esély arra, hogy sikeres lesz az elültetésük.
 • Tavasszal, vagy nyár elején ültessük el a magokat.
 • Amikor a cserépbe ültetett mag kinő, és elég nagy a palántánk, akkor ültessük át nagyobb edénybe, később pedig a kertbe, ha nem bent a lakásban szeretnénk gondozni.

 

2. Citrom

A fotó forrása: depositphotos.com

 

Nyáron a szabadban (kertben, teraszon, vagy erkélyen), télen bent a lakásban is nevelhető, de nagy türelem kell a gondozásához. A nyáron szabadban nevelt citromfát ősszel mindenképpen vigyük be a lakásba. A citrom könnyen termeszthető magról. Első lépésként fontos, hogy megmossuk a magot, ezzel megszabadulunk a nyálkás bevonattól, ezt a lépést mindenképpen végezzük el, amikor elültetjük, mivel a nyálkás bevonat cukrokat tartalmaz, és ettől elrohadhat a mag.

Könnyen termeszthetsz citromfát, ha a magot közvetlenül a talajba helyezed, és követed az alábbi szabályokat:

 • Egyszerre legalább 5-10 magot ültess el, hátha néhány nem kel ki.
 • Jobb, ha friss citromból választunk kövér, gömbölyű magokat.
 • Ne feledd, hogy a citromfák szeretik a vizet, ezért tartsd nedvesen a talajt úgy, hogy hetente 2-3 alkalommal megöntözöd, de ne áztasd el. Folyamatosan ellenőrizni kell a nedvességet.
 • A citrompalánták 10-14 óra napfényt igényelnek, míg a kifejlett fáknak legalább 8 órára van szükségük.
 • A bent nevelt citromfa igényli a világos, természetes fénnyel ellátott helyiséget, magas páratartalmat, és a 10-12 fokos hőmérsékletet. (Ha télen túl meleg van, száraz a levegő, vagy nincs elég fény, akkor lehullajtja a leveleit. A növényt egyenletes hőmérsékleten tartsuk, távol a fűtőtesttől. Akár párologtatóval is megfelelő párás környezetet teremthetünk számára.)
 • Ha a gyökerek kibújnak a cserepeken lévő lyukakon keresztül, akkor ideje átültetni a fát egy nagyobb cserépbe.

Körülbelül 5 évbe telhet, amíg a fa gyümölcsöt hoz, de bizonyos esetekben akár 15 évet is várnunk kell.

 

3. Avokádó

A fotó forrása: depositphotos.com

 

Az igénytelen avokádófa olyan területeken tenyészik, ahol a hőmérséklet átlagértéke meghaladja a 13°C-ot; a növény állítólag −6°C-ig fagytűrő. Sok fajtáját termesztik, ezeknek nemcsak ökológiai igényei különböznek egymástól, de a termések formája, színe és mérete is. Magról vagy dugványokkal szaporítják; oltása is megszokott eljárás. A fák 5-13 éves korukban fordulnak termőre; a virágzás után 6–9 hónappal szedik óvatosan, a nyomást és a sérüléseket kerülve az érett, de még szilárd terméseket. Fajtától függően évente 5–20 kg termést hozhat. A termések 7–19 °C hőmérsékleten legfeljebb 1 hónapig tarthatók el; erősebb hűtés károsítja őket.

 

A fotó forrása: depositphotos.com

 

Mielőtt az avokádómagot talajba tennénk, először el kell végezni a csíráztatást; ehhez a megtisztított avokádómagra, egy pohárra, 3-4 fogpiszkálóra és meleg vízre lesz szükségünk.

 • Az avokádómagba 3-4 fogpiszkálót szúrunk úgy, hogy a mag csúcsos része felfelé, míg a lapos része a pohár aljára nézzen. (Az alsó részen fognak növekedni a gyökerek, míg a tetején a csíra növekszik.)
 • A pohárba annyi meleg vizet töltünk, hogy a magot félig lepje el. (Végig ellenőrizzük, hogy ez a vízmennyiség megmaradjon a csíráztatás teljes ideje alatt.) Az alsó rész – ahol a gyökerek nőnek – lesz a vízben.
 • Tegyük a poharat, benne az avokádómaggal világos helyre, de kerüljük a közvetlen napfényt.
 • Addig hagyjuk ott, amíg a gyökerek meg nem jelennek, ez kb. 2-6 hét. A mag csúcsán ekkor hajtás, majd szár fejlődik.
 • Amikor az avokádó csírája kb. 15 cm hosszú, akkor vágjuk le kb. 8 cm-esre, mert így gyorsabban nő. Amikor ismét eléri a 15 cm-t, és elég fejlett gyökérzettel és szárral rendelkezik, akkor eljött az ültetés ideje. Legalább 25 cm-es cserépbe ültessük, lehetőleg humuszos, tápanyagban gazdag talajba.

Amikor jön a jó idő, akkor a kertünkben is nevelhetjük avokádófánkat, de arra figyeljünk, hogy a magot érje a levegő. A legjobb idő az ültetésre március-június közötti hónapok. Hetente 2-3 alkalommal kell öntözni. Ne álljon a növény a vízben, a túlöntözést és az alulöntözést sem bírja. A túlöntözést petyhüdt szár és összepöndörödött levelek, az alulöntözést elhervadt és száradt, lepotyogó levelek jelzik. 5-13 évbe is beletelhet, míg végre gyümölcsöt hoz a fa.

 

4. Alma

A fotó forrása: Depositphotos.com, irinacapel / Shutterstock.com

 

Ha gyümölcsfát szeretnél termeszteni magokból, akkor erre az almafa kiváló lehet. Bár az is igaz, mint a legtöbb esetben, a magról szaporított alma nem biztos, hogy ugyanazt a minőségű gyümölcsöt fogja hozni. Az almafa esetén viszont vigyázni kell arra is, hogy terebélyes lesz és magas, ezért mindenképpen olyan helyet válasszunk számára, ahol rendesen tud nőni.

Íme, néhány tipp az almafa ültetésére:

 • Az úgynevezett rétegezéssel kezdjük: Helyezz több magot zárható, műanyag zacskóba, amit előzőleg kibéleltél nedves papírtörlővel, majd kb. 70-80 napig tartsd a hűtőszekrényben. Fontos! Ne egyfajta almamagot használj, hanem legalább két különbözőt. Mivel a legtöbb almafajta önmagában terméketlen, ezért ha termést szeretnél, akkor a virágokat egy más fajta pollenjével kell megtermékenyíteni, a megfelelő beporzás érdekében.
 • A csírázási arány kb. 30%-os, ezért szükséges, hogy ne egy magot használjunk.
 • Ültessük el egy cserépbe a kicsírázott almamagot. Erre a legjobb idő a kora tavasz.
 • Az ablakpárkányon tartsd a cserepet, hogy elegendő napfényhez jusson.
 • Kezdetben 10-12 naponta kell öntözni, amíg az almafa kicsi, de amint nőni kezd, ritkábban.
 • A magról ültetett fák esetében 8-10 évig is eltarthat, mire gyümölcsöt hoznak.
 • Amikor az almafánk megerősödik, és a kertbe ültetjük, akkor napos, világos helyet válasszunk erre a célra.

Az almafa a mérsékelten hűvös, csapadékos, és nem túl hideg évszakokat kedveli, a forró nyarak és a kemény hideg telek megviselik.

 

5. Körte

A fotó forrása: DanielW / Shutterstock.com, Rock.N.Roll.Queen / Shutterstock.com,  Przemyslaw Reinfus / Shutterstock.com

 

A körte egy nagyon fontos gyümölcs, amelyet számos országban termesztenek világszerte. 2021-ben a körtét több mint 80 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 26 millió tonnát. A világ legnagyobb körte termelői közé tartozik Kína, Peru, az Egyesült Államok, Argentína és Törökország. Ezek az országok a 2021-es termelésük alapján az első öt helyen álltak. 2021-ben Kína az éves világ körte termésének a 71%-át adta.

Termesztése, megporzása, szaporítása az almáéhoz igen hasonló, ami nem véletlen, hiszen rokonok, éppen ezért hasonló módon nevelhető. Viszont az almafához képest a körtefa előnye, hogy a kártékony rovarok és betegségek jobban elkerülik, ezért viszonylag könnyebben gondozhatók.

A tippek a körtefa gondozására vonatkozóan a következők:

 • Szintén a rétegezéssel kezdünk, amit az almafa esetén már megismertünk: tegyük a magokat zárható, nedves tőzegmohát tartalmazó műanyag zacskóba, majd hűtőszekrényben pihentessük 60-90 napig.
 • Ezután két napra tedd a magokat egy pohár meleg vízbe.
 • Utána ültethető is a talajba.

A siker érdekében fontos az alábbiakat betartani:

 • A körtefának jól száradó talajra van szüksége, tehát olyan helyre ültessük, ahol nem áll meg a víz.
 • Legalább 6 óra napfényt igényel.
 • Hetente egyszer kell megöntözni, legjobb a reggeli, vagy az esti órák.
 • Legalább 3, de akár 10 évbe is beletelhet, míg gyümölcsöt hoz.

 

6. Szilva

A fotó forrása: depositphotos.com

 

A szilva rendkívül jól mutat a kertben, ráadásul egészséges és finom. Fontos, hogy kora tavasszal vagy nyár közepén ültessük ki, így elkerülhetjük a fertőzéseket. Ősszel nem tanácsos belekezdeni a termesztésükbe, mert előfordulhatnak téli sérülések és fertőzések, bár a hideget jól tűri.

A szilvafa termesztéséhez előzetes előkészületekre van szükség:

 • A szilvamagokat tedd az ablakpárkányba több napra, hogy kiszáradjon, majd egy diótörő segítségével törd fel őket.
 • Egy éjszakára tedd egy pohár vízbe a magokat.
 • Helyezd el őket egy komposztot tartalmazó konzervdobozba, vagy befőttes üvegbe, majd zárd le.
 • Rakd az edényt 6-8 hétre a hűtőszekrénybe, amíg a gyökerek megjelennek.
 • Ültesd el a csírákat egy cserépbe úgy, hogy annak tartalma két rész talaj és 2 rész komposzt keverékéből álljon.
 • Legalább 6 óra közvetlen napfényt kapjon a palántád.
 • A csírázási időszak alatt tartsd a talajt enyhén nedvesen, de ne legyen túl nedves, a túlöntözés nem javasolt. Figyelni kell arra is, hogy ne száradjon ki, az alacsonyra hatoló gyökerei miatt erre esélye van.
 • A szilvafa 3-5 éven belül fog szilvát teremni. Egy egészséges, megfelelően ápolt szilvafa évi 40-50 kilogramm termést is hozhat.

 

7. Cseresznye

A fotó forrása: depositphotos.com

 

A cseresznye egy nagyon népszerű és ízletes gyümölcs, amelyet számos országban termesztenek a világon. A cseresznyefa Olaszországtól Norvégiáig egyaránt jól termeszthető. Ennek ellenére az ökológiai adottságok apróbb eltérései döntően befolyásolhatják a termesztés sikerét. Kiemelkedő a gyökérzet levegőigénye, amelyet azok a mélyrétegű, közép kötött vályogtalajok elégítenek ki, ahol a vízzáró réteg legalább 2 méteres mélységben helyezkedik el. A világ legnagyobb cseresznye termelői közé tartozik Fehéroroszország, Törökország, az Egyesült Államok, Chile és Üzbegisztán. Ezek az országok a 2021-es termelésük alapján az első öt helyen álltak. 2021-ben Fehéroroszország, Törökország és az Egyesült Államok az éves termés több mint felét (51%) adták a világ cseresznye termelésének. A cseresznyefa az összes gyümölcsfaj közül legjobban szenved a talaj levegőtlenségétől. Nagyon alacsony humusztartalmú talajokra nem érdemes cseresznyét sem telepíteni.

Ahhoz, hogy a fánk gyümölcsöt termeljen, a cseresznyemagoknak is át kell menniük a rétegezési procedúrán. A cseresznyemagokat tedd egy száraz, légmentesen záródó műanyag dobozba és tárold a hűtőszekrényben 10 hétig. Amikor a hajtások készen állnak, ültesd őket a talajba, vagy cserépbe.

Amire szüksége van egy cseresznyefának:

 • Sok napfény, jó légáramlás.
 • A termékeny, homokos talajt kedvelik, aminek kiváló a vízelvezetése.
 • A talaj mindig legyen enyhén nedves, amikor szükséges, tehát például, ha túl száraz, akkor öntözzük meg.

Körülbelül 7-10 évet is várnunk kell, amíg végre megkóstolhatjuk saját termesztésű gyümölcsünket.

 

8. Őszibarack

A fotó forrása: depositphotos.com

 

Mint az előző gyümölcsfák esetén, itt is szükség van előkészítésre. Az őszibarackmagokat nedves papírtörlőbe kell csomagolni, és be kell tenni 8 hétre a hűtőszekrénybe. Érdemes a magokat külön zacskóba tenni, mert úgy sikeresebb lesz a művelet. (Célszerű időnként ellenőrizni a papírtörlőt, hogy nedves-e.) Ezután ültethetjük a talajba, ennél az eljárásnál viszont ne egy-egy magot ültessünk egy gödörbe, hanem többet, mivel valamelyik mag nem éli túl.

Amire fontos odafigyelni:

 • A talaj minden esetben mély és homokos legyen.
 • A talaj gyenge vízelvezetése megölheti a növekvő őszibarackfák gyökérrendszerét.
 • Tartsd a talajt nyirkosan, de ne legyen túl nedves, mert annak rothadás lehet az eredménye.
 • Az őszibarackfa igényli a sok napsütést.

Körülbelül 3-5 évbe is beletelhet, amíg a fa gyümölcsöt terem.

 

 

Forrás:

wikipedia

brightside.me

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »