Érdekességek Matt Damon-ról

Érdekességek Matt Damon-ról


Az idei (2024) Golden Globe díjátadáson –, amelyet néhány nappal ezelőtt, amerikai idő szerint január 7-én, magyar idő szerint január 8-án hajnalban rendeztek meg – Matt Damon hollywood-i színész is a jelöltek között volt. Annak ellenére, hogy sem az Oppenheimer-t (nem emiatt jelölték), sem az Air – Harc a legendáért (ezért a szerepért jelölték) című filmeket nem láttam, én mégis neki drukkoltam, mert egyszer már találkoztam vele, és szerintem az egyik legkedvesebb hollywood-i sztár. Kár, hogy a díjakat nem ezért osztogatják. Matt-et egyébként színészként is nagyon szeretem, de valamiért ez a két filmje eddig kimaradt (az Oppenheimer a hossza miatt, három órát nem tudok rászánni egy film megtekintésére). Matt Damon nem csak a filmekben, de a civil életben is rendkívül "színes" személyiség, ezért mai írásomban összeszedtem néhány érdekességet róla. Ha érdekel, olvass tovább!

1970. október 8-án született a színész, rengeteget jótékonykodik, ősei között svédek és finnek is vannak, s bár korábban rengeteg őrültséget csinált, egy ideje már normális életet él. Legjobb gyerekkori barátja Ben Affleck társaságában került a köztudatba, amikor 1998-ban Oscar díjat nyertek a Good Will Hunting című film forgatókönyvéért. Azóta Damon több mint 70 szereppel a háta mögött Hollywood egyik legnagyobb sztárja lett. Ő mégis szerényen egy átlagos srácnak tartja magát, aki úgy gondolja, mindent a szerencsének köszönhet, és mindent megtesz azért, hogy magánéletét óvja. Ennek ellenére néhány információ időről-időre kiszivárog, ebből válogattam most néhány gyöngyszemet.

Tudtad azt, hogy Matt Damon néhány évet egy bostoni lakóközösségben töltött? Tudtad, hogy az Egyesült Államok egyik legrangosabb iskolájába járt, és ahogy ő fogalmaz: „hamis diplomája van”? Tudtad, hogy Ben Affleck és Matt Damon nemcsak régi barátok, de más kapcsolat is van köztük?

 

Matt és Ben (távoli) rokonok    

A két színész már jóval a Good Will Hunting sikere előtt jó barátságban volt. Mindketten Massachusetts államból származnak, és közel laktak egymáshoz. Ben 8, Matt 10 éves volt, amikor Matt édesanyja bemutatta a fiúkat egymásnak. Azonnal jóban lettek, Ben már akkor színésznek készült, és ő „fertőzte” meg ezzel Matt-et. Olyannyira nagy barátság van köztük, hogy karrierjük elején közös bankszámlájuk is volt, ezzel próbálták támogatni egymást. A New England Genealogical Society azt is kiderítette, hogy távoli rokonok: Damon ugyanis Affleck tizedik unokatestvére, mivel mindketten egy William Knowlton Jr. nevű kőműves férfi leszármazottai, aki az 1630-as években érkezett Angliából az Egyesült Államokba.

 

Fotó: Miramax Films

 

Gyermekkorának egy részét egy lakóközösségben töltötte

Amikor Damon két éves volt, akkor szülei elváltak. A színészt és testvérét, Kyle-t az édesanyjuk nevelte, Nancy Carlsson-Paige, a Lesley College professzora. Amikor Matt 10 éves lett, családjával a bostoni Central Square-i lakóházba költözött, és ezt öt másik családdal osztották meg. Ez a tapasztalat befolyásolta későbbi politikai nézeteit.

 

Fotó: Kevin Winter / Getty Images

 

Saját szavaival élve "hamis diplomát" (Fake Graduated) szerzett a Harvardon

Damon elismerte, hogy a Harvardra járt egyetemre, de sosem diplomázott, mert filmes karrierje kezdett beindulni és nem volt számára kérdés, hogy melyik lehetőséget választja.

Még egyetemi végzettségem sincs. Mint hallhattad, jártam a Harvardra. Csak nem végeztem el az iskolát. Elég közel kerültem hozzá, de kaptam sorban a filmszerepeket, és nem fejeztem be minden tantárgyat, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy lediplomázzak. Felvettem a sapkát és a ruhát, és az osztályommal sétáltam a diplomaosztón; anyám és apám ott voltak és minden. Csak soha nem kaptam valódi diplomát. Mondhatni, hogy hamis diplomám van."

Damonnak mindössze 12 kredit hiányzott az egyetem elvégzéséhez. De pont akkor kapott egy szerepet a Geronimo-ban (1993), és így inkább azt választotta. Állítólag egy amerikai diplománál csak egy majdnem amerikai diploma értéktelenebb. Az egyetem azonban nem volt felesleges időpocsékolás, ugyanis Matt ott kezdte el írni a Good Will Hunting forgatókönyvét.

 

 

Fotó: Sam Jones / news.harvard.edu


Az első szerep

A színész első munkáját még gyerekként kapta meg, amikor szerepelhetett egy rövid TJ Maxx reklámban. Damon ezért a kis munkáért 200 dollárt kapott, amit egy New York-i kiruccanásra költött el, hogy találkozzon egy casting ügynökkel. Ben Affleck egyébként hamarabb kapott szerepet, és ezért Matt megsértődött, akkor fogadta meg, hogy egyszer ő is fog szerepelni filmekben. Hamarosan ez az álma is megvalósult; első filmjének bemutatója 18 éves korában volt, habár mindössze egyetlen mondata hangzott el a Mystic Pizza (1988) című filmben.

 

Fotó: youtube.com

 

Ügyes trükkel választották ki a filmstúdiót

Matt Damon és Ben Affleck rendkívül ügyes módot talált arra, hogy filmjük elkészítésére kiválasszák a megfelelő stúdiót. A forgatókönyv 60. oldalára írtak egy Will és Chuckie között létrejövő szexuális jelenetet. A forgatókönyvet ezután minden nagyobb stúdióba elvitték, de senki nem említette meg ezt a jelenetet. A Miramax stúdióban azonban Harvey Weinstein azt mondta nekik: "Csak egy nagy megjegyzésem lenne a forgatókönyvvel kapcsolatban. A két fő karakter heteroszexuális férfi, mégis van köztük egy szexjelenet a 60. oldalon. Mi a fene ez?" Damon és Affleck elmagyarázták, hogy ezt a jelenetet kifejezetten csak azért tették a forgatókönyvbe, hogy kiderüljön, ki olvasta valójában és ki nem. Mivel Weinstein volt az egyetlen személy, aki ezt megemlítette, ezért a Miramax volt az a stúdió, amelyet a film elkészítésére választottak. Itt érdekesség még, hogy Kevin Smith-szel ebben az időben lettek jó barátok, amikor odaadták neki a Good Will Hunting forgatókönyvét, hogy továbbítsa azt a jó helyre. Smith ekkor ugyanis a Miramaxnak dolgozott és így csak Harvey Weinstein kezébe kellett adnia.

 

Fotó: netflix.com 

 

Könnyek a forgatáson

A Good Will Hunting forgatásának első napján Matt Damon és Ben Affleck elsírták magukat a boldogságtól, amikor a legelső jelenetet Robin Williams és Stellan Skarsgård színészekkel felvették. Alig hitték el, hogy végre megvalósult az álmuk, amit annyira vártak: a forgatókönyvükből film készült valódi színészekkel. Bár később Ben Affleck ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy őt nem lepte meg az, hogy Matt elsírta magát, hiszen tudja, milyen érzékeny, de az hogy ő is, az meglepő volt még számára is.

 

Fotó: Miramax Films

 

Minnie Driver színésznővel Oprah műsorában szakított

Rendben, szóval Matt Damon sem tökéletes. A Good Will Hunting forgatása alatt kezdett randizni Matt a filmben szereplő Minnie Driverrel, aki a filmvásznon is a szerelme volt. Amikor a filmet több Oscar-díjra jelölték, Matt Damon bekerült a legjobb körökbe. Az Oprah Winfrey show-ban pedig tagadta, hogy lenne barátnője. Ez meglepetés volt Minnie Driver-nek, aki azt hitte, hogy ők még mindig egy pár. Egyébként a színésznő számára ez a mai napig fájdalmas emlék lehet, mert szinte minden nyilatkozatában megemlíti.

Matt, hát ez nem volt szép.      

 

Fotó: Miramax Films

 

Testvére, Kyle ihlette az egyik leghíresebb Good Will Hunting jelenetet

Matt bátyja, Kyle egy nap meglátogatott egy fizikust az M.I.T területén. Miközben az iskola folyosóján sétált, látta, hogy a folyosón végig táblák vannak kirakva. Ez nagyon megdöbbentette, felkapott egy krétát, és felírt rá egy hamis egyenletet. Az egyenletet hónapokig senki nem törölte le.

 

Fotó: Miramax Films

 

Gyors súlycsökkenése miatt másfél évig gyógyszereket kellett szednie

Matt A bátrak igazsága (1996) című filmben egy drogfüggő katonát alakított, de a szerep nem is volt annyira könnyű. Ahhoz ugyanis, hogy hitelesen tudja a karaktert megformálni, drasztikus fogyókúrába kezdett. Három hónap alatt összesen 20 kilót adott le. A fogyás érdekében csak csirkét, tojásfehérjét, párolt brokkolit és sült burgonyát evett, valamint naponta majdnem 20 km-t futott. A megterhelő diéta azonban mellékvese problémához vezetett, és az orvosok azt mondták neki, hogy csak a szerencsén múlott, hogy a szíve nem állt le. Matt mégis úgy gondolta, megérte, mivel a színészet iránti elkötelezettsége felkeltette Francis Ford Coppola rendező figyelmét, aki 1997-ben Az esőcsináló főszerepét bízta rá. A másik nagy rendező, Steven Spielberg pedig a Ryan közlegény megmentése című film címszerepével ajándékozta meg.

 

 

Fotó: imdb.com

 

Majdnem elbukta Ryan közlegény szerepét    

Bár Steven Spielberg az első perctől Matt Damont akarta Ryan közlegény szerepére, mégis csak a szerencsén múlott, hogy ő játszhatta el a fiatal katonát, mert a főszerepet alakító Tom Hanks másnak szánta a címszerepet. Damont túl vékonynak tartotta, és jobban örült volna, ha egy teljesen ismeretlen színészt szerződtetnek le. S mivel Damon pont az előző évben nyerte el az Oscar-t, ezért valóban úgy tűnt, hogy nem ő lesz Ryan közlegény, de szerencsére Hanks megváltoztatta a véleményét.

 

Fotó: CBS / Getty Images

 

Kihagyták a bakancsos táborból, hogy haragudni tudjanak rá

A Steven Spielberg rendezte Ryan közlegény megmentése című háborús dráma főszereplőinek részt kellett venniük egy hatnapos szigorú hadsereg-kiképző táborban. A filmben a háborús fiatalok neheztelnek Ryan közlegényre, mert megparancsolják nekik vezetőik, hogy menjenek az ellenséges vonalak mögé, hogy megmentsék a fiatal katonát. Így viszont saját életüket kockáztatják.

Hogy a harag valóságosnak látszódjon, Damon-t szándékosan hagyták ki a képzési rendszerből, tehát ő nem vonulhatott táborba a többi színésszel.

Engem nem hívtak meg a bakancsos táborba” – emlékezett vissza a színész, majd így folytatta: – „Nagyszerű trükk volt ez Steven részéről. A film nyolc srácról szól, akik egy pasit keresnek, az életüket kockáztatják ezért az egy srácért, és neheztelnek rá. A Boot Camp elősegítette azt, hogy nehezteljenek rám, mert miközben ők arccal lefelé aludtak az esőben, jól tudták, hogy én otthon vagyok az ágyban. Szóval, amikor megjelentem a forgatáson, és lazán megkérdeztem: Hé, srácok, milyen volt a tábor?, akkor a harag látszódott az arcokon. Ezt hozta létre az elválasztás.”

 

Fotó: imdb.com

 

Két sikertelen kapcsolat után nem volt hajlandó randizni senkivel, aki híres

Miután Minnie Driverrel és Winona Ryderrel sem működött a kapcsolata, Damon úgy döntött, hogy eztán csak "civilekkel" megy randizni. Damon szerint az érdeklődés megsokszorozódik, ha az ember partnere is színész, ezért egy idő után úgy döntött, máshol keresi a boldogságot.

"Azt gondolom, hogy ha nem randizol senkivel, aki a filmiparban dolgozik, akkor egy lépéssel előrébb jársz másoknál. És ha nem élsz botrányos életet, az emberek hajlamosak elveszíteni érdeklődésüket a magánéleted iránt. Ha nem jársz éjszakai klubokba és nem táncolsz az asztalon, akkor a paparazzik békén hagynak, és ha egyszer ők békén hagynak, akkor egyáltalán nem szerepelsz a magazinokban, mert akkor a magazinok is békén hagynak."

2003-ban meg is találta élete szerelmét, egy argentín származású barista személyében.

 

 

Fotó: brigthside.me

 

„Bőgött, mint egy csecsemő”

Az igazi kaland című filmben egy olyan férfit játszik, aki vesz egy állatkertet és azt felújítja. A forgatás során kígyókkal is dolgoztak, amit Matt Damon elég nehezen viselt. Fél ugyanis a kígyóktól. Filmbeli partnere Scarlett Johansson volt, aki a People magazinban így nyilatkozott: „Láttam, ahogy Matt Damon úgy bőg, mint egy csecsemő, és fel-alá járkál, amikor a forgatási helyszínen szétszórták a kígyókat. Meg volt rémülve. Az biztos, hogy beleizzadt a jelenetbe, és úgy láttam, hogy a szeme sarkából is csordogált valami. Mondtam neki, hogy Matt, szedd már össze magad!” Matt retteg a kígyóktól, de azért megcsinálta a jelenetet. „Félek a kígyóktól. De Scarlett és a srácok addig cukkoltak, amíg hajlandó voltam együtt dolgozni velük” – mondta a színész. Damon egyébként nemcsak a kígyóktól retteg, de a repüléstől és a magasságtól is.

 

Fotó: imdb com

 

Ben mindig magának adja a jobb szerepeket

Most, hogy Ben Affleck rendezőként is sikereket ér el, az emberek folyton kérdezik Matt-től, hogy szívesen szerepelne-e egy Affleck által rendezett filmben.

"Az emberek folyton azt kérdezik tőlem: 'Bennel fogsz mozifilmen dolgozni?' És azt mondom: 'Nos, ő egy zseniális rendező, és egy másodperc múlva együtt dolgoznék vele, de a nagy probléma az, hogy amikor egy filmet rendez, mindig a legjobb szerepet adja magának. Szóval, amíg meg nem szakítja ezt a szokását, senki sem tud dolgozni vele."

 

Fotó: Chris Pizzello/Invision/AP/Shutterstock

 

Eredetileg ő lett volna a Harcos

Matt Damon kapta eredetileg Dicky Eklund szerepét, A harcos című Oscar-díjas filmben. Amikor úgy döntött, mégsem vállalja el a filmet, akkor Christian Bale-t szerződtették le a szerepre, aki elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját. Damon azt mondta később, hogy egyáltalán nem bánta meg a döntését, és Bale helyesen tette, hogy elvállalta a szerepet.

 

Fotó: imdb.com

 

Soha nem a pénzért vállal el egy-egy munkát

Damon nagyon szép karriert futott be. Azt állítja, hogy soha nem vállalt munkát csak a fizetés miatt.

"Sok hatalmas pénzről mondtam le, mert a pénz nem befolyásolja a döntéshozatalt" – mondta a The Guardiannek adott interjújában. Aszerint dönt, hogy ki rendezi a filmet, mert szerinte egy középszerű rendező nagyon el tud rontani egy jó forgatókönyvet. Olyan nagy rendezőkkel dolgozhatott, mint Steven Spielberg, Martin Scorsese, Ridley Scott és Francis Ford Coppola.

 
 

Forrás:

ranker.com

imdb.com

en.wikipedia.org 

Felső kép: UIP (United International Pictures)

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »