Érdekességek az egyiptomi piramisokról

Érdekességek az egyiptomi piramisokról


A piramisokat az ókori egyiptomiak építették fáraóik és királynőik sírjának. Az egyiptomi sivatagokban, a Nílus folyó nyugati partján épült piramisok gyönyörű, de összetett szerkezetek. Eddig körülbelül 100 piramist fedeztek fel. Az egyiptomi civilizáció a világ egyik legkorábbi ismert civilizációja volt. Az orvostudomány, a művészet és az építészet terén elért eredményeiket világszerte elismerték, és erre az egyiptomi piramisok is bizonyítékul szolgálnak.

 

Mielőtt azonban belelendülnénk, itt van néhány érdekesség az egyiptomi piramisokról:

 • Az egyiptomi piramisokat azzal a céllal építették, hogy a fáraók sírjaként szolgáljanak. Nemcsak a fáraó testét, de személyes holmikat és olyan dolgokat is elhelyeztek a sírban, amiről azt gondolták, a túlvilágon szükség lehet rá.
 • A piramisok észak felé néztek, a hozzájuk tartozó halotti templomok pedig a piramisok keleti oldalára épültek, és az egyiptomi mitológia szerint a halottak birodalmával társították azt.
 • A piramis formája a napsugarakat szimbolizálja, míg a lépcsőfokok elvisznek egészen a túlvilágig. Az egyiptomi piramisok az úgynevezett benbent képviselik, ami nem más, mint egy ősvizekből kiemelkedett földhalom, amelynek tetején maga Isten áll, aki megteremtette az emberiséget.
 • A három gízai piramist Khufu fáraó és rokonai számára építették a 4. dinasztia idején, ie 2580-2560 körül. A három piramis észak, dél és kelet felé néz, szándékosan, hiszen az Orion csillagkép három csillagát képviseli. Az egyiptomiak Oziriszt túlvilági istenüknek tekintették, aki szorosan kapcsolódott az Orion csillagképhez. Oziriszt tekintették az elhunytak könyörületes bírájának, úgy tartották, ahogy Ozirisz feltámadt a halálból, úgy nyerik el az elhunyt fáraók is az örök életet.
 • A piramisok belsejében mindig 20 Celsius fok a hőmérséklet.
 • Eddig négy piramistípust fedeztek fel:

                        − Lépcső piramis

                        − Hajlított piramis

                        − Vörös piramis

                        − Gízai nagy piramisok

 

Akkor végre vessünk egy pillantást Egyiptom leglenyűgözőbb piramisaira. Íme, 10 hely, ahol rácsodálkozhatunk a világ ókori csodáira.

 

1. Gízai nagy piramis

 

A fotó forrása: c1.staticflickr.com

 

A Gízai-fennsík központi részén található gízai nagy piramis az egyetlen fennmaradt ókori egyiptomi piramis. Több néven is ismert, mint például Khufu (Hufu) piramisa vagy Kheopsz piramisa. A Khufu fáraó számára i.e. 2560-ban épült piramis a legnagyobb a gízai piramisok között, 138,5 méter magas. Állítólag mintegy 2 millió tömb öntött kőből épült, mészkővel és gránittal együtt. Az épületet Hemiunu herceg tervezte és szakemberek építették meg, akik jó fizetésért dolgoztak a fáraónak, vagy így tudták le adójuk egy részét. Ez az egyetlen piramis, amelynek a bejáratánál forgóajtó van. Ebben az egyiptomi piramisban található egy királyné kamra, egy király kamra és egy nagy galéria.

Helyszín: Al Ahram

Nyitvatartási idő: 7:00-19:00

Belépődíj: 800 INR személyenként

 

2. Hafré-piramis  

 

A fotó forrása: upload.wikimedia.org

 

Ez a második legnagyobb gízai piramis, amelyet Khufu fiának, Khafre-nak (Hafré) építettek, és Chephren piramisának is nevezik. A Khufu piramis a gízai nagy piramis mellett található. Kr.e. 2570-ben építették egy alapkőzetre, ami lehetővé tette a magasabbra emelkedést, és így a hegyesebb csúcsot. Talán emiatt, de ez a piramis látszódik a legmagasabbnak. A piramisnak két bejárata van a többitől eltérően, és ennek a piramisnak az a különlegessége, hogy ugyanabban a komplexumban található a Nagy Szfinx, a Halotti templom és a Völgytemplom. A Nagy Szfinx egy természetes sziklából faragott hatalmas, emberfejű oroszlán szobra, amely Khufu piramist őrzi.

Helyszín: Al Ahram

Nyitvatartási idő: 7:00-19:00

Belépődíj: 800 INR személyenként

 

3. Menkauré piramis

 

A fotó forrása: upload.wikimedia.org

 

A három gízai piramis közül a legkisebb piramis Khufu unokája, Menkaure számára épült. Menkaure volt az utolsó fáraó, aki piramist épített. A szerkezet fehér mészkő felhasználásával épült, az alap 16 rétegű, vörös gránitból készült. A piramis magassága mindössze 65 méter. A piramis vandalizmus áldozata lett a 12. században, ami miatt egy része mára már hiányzik.

Helyszín: Al Ahram

Nyitvatartási idő: 7:00-19:00

Belépődíj: 800 INR személyenként

 

4. Dzsószer piramis

 

A fotó forrása: upload.wikimedia.org

 

Az egyiptomi Dzsószer piramis volt az első piramis, amelyet a 27. században Imhotep Djoser (Dzsószer) fáraó temetésére építettek. A Saqqara nevű helyen található, Kairótól 25 km-re délre, és 62 méter magas. Az ókori egyiptomiak lapos tetejű sírokat építettek korábban, és ez az első úgynevezett lépcsős piramis, ami nem más, mint hat darab egymásra épített masztaba. Imhotep fáraó hat masztabát rakott egymásra a föld felett, hogy létrejöjjön egy lépcsőpiramis vagy rétegpiramis nevű szerkezet. Az egész Djoser piramis mészkőből épült, és 13 ajtó van beépítve, ami nem használható, csak egyetlen bejárata van, ami a komplexum délkeleti oldalánál található.

Helyszín: Al Badrashin, Giza kormányzósága

Nyitvatartási idő: a nap bármely időszakában lehet látogatni

Belépési díj: Ingyenes

 

5. Bent piramis     

 

A fotó forrása: c1.staticflickr.com

 

A Bent piramis Kr.e. 2600 körül épült Dahshur szívében Sneferu fáraó számára. Törtfalú piramis néven is ismert. 40 méter magasan áll. A piramis alapja 54 fokos szögben emelkedik fel a sivatagi talajhoz képest, a felső része pedig 43 fokos szögben van megépítve, ami dőlt formát mutat. Ez volt Egyiptom első igazi sima oldalú piramisa.

Helyszín: Monshaat Dahshur, Al Badrashin, Giza

Nyitvatartási idő: 8:00-16:00

Belépési díj: 500 INR                                   

 

6. A Vörös piramis

A fotó forrása: c1.staticflickr.com       

 

A Vörös Piramis Egyiptom harmadik legnagyobb piramisa, amelyet Sneferu fáraó uralkodása alatt építettek. 104 méter magas, és Északi piramisnak is nevezik. Nevét onnan kapta, hogy teljes egészében vörös mészkőből épült. A halotti templom maradványai a piramis keleti oldalán találhatók.

Helyszín: Gízai kormányzóság, Egyiptom

Nyitvatartási idő: a nap bármely szakában látogatható

Belépési díj: Ingyenes

 

7. Mejdúmi piramis

 

A fotó forrása: c1.staticflickr.com

 

A mejdúmi piramist Huni fáraónak építették, de egy jelentős tervezési hiba miatt összeomlott, és mivel mindig instabil volt, ezért sosem használták temetkezési helyként. A piramisba való belépéshez az úgynevezett rablóalagúton keresztül kell bemenni, amely nagyon keskeny és emiatt klausztrofóbiásoknak nem igazán ajánlott, de a kamra, amelyhez kapcsolódik, meglehetősen tágas. A piramis Kairótól 100 km-re, délkeletre található. Valójában a piramis építésekor az volt a terv, hogy egy 118 méter magas, gúla alakú építményt hoznak létre, és lépcsős piramist terveztek, amelyet sima mészkőlapokkal akartak burkolni. A mejdúmi piramis így lett egy átmeneti forma a lépcsős és a sima oldalú piramisok között.

Helyszín: Beni Suef kormányzóság

Nyitvatartási idő: a nap bármely szakában látogatható

Belépési díj: Ingyenes

 

8. Unas piramis

 

A fotó forrása: c1.staticflickr.com

 

Unas piramisa a 24. században épült a Szakkarai-fennsíkon Unas fáraó számára. Építésekor 43 méter magas volt, de mára már romokban van. Ez egy nagyon jelentős piramis, mivel a piramisok közül ez volt az első, amelynek falára himnuszokat véstek. Ezt a piramist a 19. században fedezték fel, és egy múmiát ástak ki a romokból.

Helyszín: Saqqara, Giza

Nyitvatartási idő: a nap bármely szakában látogatható

Belépési díj: Ingyenes

 

9. Sahure piramis

 

A fotó forrása: img.traveltriangle.com

 

A Sahure piramis Abusir területén épült a Nap temploma közelében. Bár ez a piramis most romokban hever, a régészek nemrég feltártak néhány érdekes leletet, ezek miatt pedig érdemes ellátogatni oda. Rózsaszín, gránitból készített csapóajtót, rácsot fedeztek fel a romok alatt, amelyek egy kis előcsarnokhoz vezetnek. A halotti templom nyitott udvara a piramistól keletre 16 monolit rózsaszín gránitoszlopból áll, amelyek olyannak látszanak együtt, mintha egy pálmaligetet alkotnának.

Helyszín: Fél órára van Kairótól

Nyitvatartási idő: a nap bármely szakában látogatható

Belépési díj: ingyenes

 

10. Ahmose piramis       

 

A fotó forrása: upload.wikimedia.org

 

Ahmose piramisa az utolsó ismert egyiptomi piramis. A 18. dinasztia idején Ahmose fáraó számára készült, síremléknek, kőtömbök helyett iszaptéglák felhasználásával. Ez pedig a piramis összeomlásához vezetett. A 12. dinasztia után a fáraókat rejtett földalatti sírokba helyezték el, olyan helyeken például, mint a Királyok Völgye.

Helyszín: Abydos

Nyitvatartási idő: a nap bármely szakában látogatható

Belépési díj: Ingyenes

 

Ha ezzel az írásommal kedvet csináltam, a piramisokhoz való látogatáshoz, akkor álljon még itt néhány tipp, amit érdemes lehet betartani:

 • Kényelmes cipő használata
 • Fedd be a testedet, hogy elkerüld a leégést
 • Sok folyadékot vigyél magaddal
 • A piramisok turistabusszal, privát taxival, de teveháton is elérhetők
 • A Szfinx komplexumban WC és étterem is rendelkezésére áll a látogatók számára
 • A gízai piramisokban a hang- és a fényshow elképesztő élményt nyújt, így nem érdemes kihagyni
 • A piramisokhoz való látogatás legjobb ideje a téli hónapok

 

Az egyiptomi népcsoport minden idők egyik legfejlettebb és legerősebb civilizációja volt. Az ókori egyiptomi civilizáció alapos megismeréséhez látogasd meg Egyiptom piramisait. Míg a legtöbb történelmi műtárgyat ellopták az idők folyamán, a megmaradtakat pedig a világ különböző múzeumaiba szállították, a piramisok ott maradtak eredeti helyükön, és ezek olyan csodák a mai napig is, amelyeket minden bizonnyal érdemes megtekinteni egy egyiptomi vakáció során.

 

 

Forrás:

traveltriangle.com

Felső kép: img.traveltriangle.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »