20 érdekesség a Valentin-napról

20 érdekesség a Valentin-napról


Vannak, akik szeretik, vannak, akik utálják, vannak, akiket nem érdekel, és vannak, akik csak az édességárusítás miatt foglalkoznak vele. A Valentin-nap egyértelműen az az ünnep, ami leginkább megosztja az emberek véleményét. Ennek ellenére az utóbbi időkben még népszerűbbé vált, mint valaha, talán ennek oka lehet az is, hogy a mostani "viharfelhők" mellett jól esik néha-néha rózsaszínben látni a világot. Ezért úgy döntöttem, hogy egy kicsit kutatok a téma iránt, és kiderítek róla néhány izgalmas információt. Miért lett az utóbbi időkben ennyire népszerű ez az ünnep? Vajon hol és mikor indult hódító útjára a Valentin-nap? Van valami oka annak, hogy ennyire divatba jött? Egyáltalán ki volt az a Valentin? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphatsz, ha elolvasod az írásomat.

Én szinte biztos voltam abban, hogy a Valentin-napot is Amerikából vettük át, így nagy meglepetés ért, amikor kiderült, hogy mégsem. Február 14-én ünneplik a szerelem napját világszerte, amelyről most elárulok 20 tényt, amit talán te sem tudtál a Valentin-napról.


1. A Valentin-nap az ókori Rómáig vezethető vissza       

A római Lupercalia Fesztivál (kb. 1578–1610). A fotó forrása: Adam Elsheimer–Christie/commons.wikimedia


Ha 2000 évvel ezelőtt egy szép, február 14-ei napon Rómában egy fiatalember megjelent volna egy csokor vörös rózsával a kezében, akkor furcsa pillantásokat kapott volna. Éppen ünnepet ültek a rómaiak, hiszen Lupercalia időszaka volt, vagyis a termékenység istenének ünnepe, és február 14-én már a háromnapos rendezvény felénél tartottak, de a rózsa az nem volt érintett az ügyben. Rózsa helyett részeg, meztelenre vetkőzött fiatalok buliztak. A férfiak gyakran áldoztak fel kecskéket és kutyákat, majd a megnyúzott bőrükkel a nőket ütötték. Ennek a gyakorlatnak a termékenység elősegítése volt a célja. Ezek szerint akkoriban még nem tudták eldönteni, hogy egy doboz szív alakú csokoládé ajándékozása, vagy egy lemészárolt kecske megnyúzott bőre az asszonyhoz csapva segíti elő jobban a baba fogantatását.

 

2. Senki sem biztos abban, hogy ki volt Szent Bálint       

A fotó forrása: Ralph Hammann — Wikimedia Commons


Pontosan kire utalunk, amikor „Valentin-nap”-nak hívjuk az ünnepet? Ennek megfejtése valószínűleg örök rejtély marad. Egyesek szerint Szent Bálint pap és orvos volt, aki Rómában élt, és II. Claudius császár ölette meg i.sz. 270 körül, miután titokban fiatalokat házasított meg, hogy így kivonja a férfiakat a katonai szolgálat kötelessége alól. A katonáknak ugyanis az akkori törvények szerint nem lett volna szabad házasságra lépni. Szent Bálint lehetett azonban az olaszországi Terniben is püspök. De hogy még szórakoztatóbb és rejtélyesebb legyen a történet, élt még egy Valentin Afrikában, és ő is februárban halt meg. Mivel már maga az egyház sem tudta eldönteni, hogy ki is volt Szent Bálint, ezért 1969-ben kivették Valentin nevét az általános római naptárból. Az igaz, hogy azóta is szentként ismerik el őt (bárki legyen is az).

                                                                             

3. A titokzatos Szent Bálint nemcsak a szerelmesek védőszentje

Teljesen mindegy, ki volt Szent Bálint, mégis úgy gondolják, hogy több ő, mint a szerelmesek védőszentje. Ő a lelkibetegek, és az epilepsziával élők védőszentje is.

 

4. Egy pápa kezdeményezte a Valentin-napot, hogy megfékezzék a „kereszténytelen” ünnepeket

A fotó forrása: Fototeca Storica Nazionale/Getty Images


Gelasius pápa éppen Lupercalia zajos ünnepét nézte, amikor felmerült benne egy gondolat: ez az ünnep kereszténytelen. Mivel ez egyáltalán nem tetszett a pápának, ezért úgy döntött, hogy lemond. Ő nem szerette a bulizást, és azt sem szerette, ha mások buliznak. A lemondás azonban nem következett be. A pápa felismerte ugyanis, hogy sokkal nagyobb sikert érne el azzal, ha az őt sértő ünnepet egy emberileg egészségesebb ünnepre cserélné, ezért február 14-ét Szent Bálint ünnepévé nyilvánította.

 

5. Geoffrey Chaucer tett először utalást a Valentin-napra, mint romantikus ünnepre

Mi is lehet romantikusabb, mint egy királyi frigy létrejötte, amelynek egyezkedése öt hosszú évig tart? Az esküvőre – amely II. Richárd angol király és Luxemburgi Anna között jött létre – Geoffrey Chaucer költő írt egy 699 soros romantikus verset. A költemény középpontjában a madarak állnak, akik februárban párra találnak. A történetben egy nőstény sas, aki nem elégedett udvarlóival, ráveszi az anyatermészetet, hogy adjon neki még egy évet a döntésre. Neki ugyanis nincsen szüksége letelepedésre szabadság nélkül.

 

6. Az első Valentin-napi levelet 1477-ben küldték  

A legenda szerint I. Károly, orléans-i herceg küldte az első Valentin-napi üdvözletet feleségének, aki akkoriban a londoni Towerben raboskodott. És bár Károly valóban rendkívül romantikus költő volt, aki élete során több mint 500 verset írt, amelyek közül állítólag több is az ünnepre utalt, mint később kiderült, a feltételezett vers nem egy bizonyos valakinek szánt ajándék volt. Inkább hasonlított egy megjegyzéshez a Valentin-napi hagyományról. Viszont van egy másik történet egy Margeri Brews nevű úrinőről is, akit igazi úttörőnek tekintenek Valentin-napi témában, bár ha igaz a róla szóló mende-monda, akkor megkérdőjelezhető az úrinősége. Margery őrülten szerelmes volt John Pastonba, és ez az érzés kölcsönösnek bizonyult. Több szerelmes levelet is váltottak egymással, és Margery az egyiket úgy írta alá, hogy a Te Valentinod… Míg a két család férfi tagjai értetlenül álltak az ügy előtt, Margery édesanyja a tettek mezejére lépett. Írt John-nak egy levelet, amelyben az állt, hogy pénteken lesz Valentin-nap és azon a napon minden madár párt választ magának. A nő meghívta a szerelmes férfit csütörtök estére, hogy menjen el és beszéljen a férjével. „Imádkozni fogok, hogy az ügyet lezárjuk” – írta levelében.                                           

                                    

7. A kártyák és az ajándékok a középkorban váltak népszerűvé

Chaucer után néhány évszázaddal Shakespeare is utalt színműveiben a Valentin-napra, és elismerte az ünnep egyre növekvő előtérbe helyezését. Az, hogy az alsóbb osztályok ünnepelték-e ezt a napot, arról nincsenek feljegyzések, és információk, viszont arra bizonyítékok vannak, hogy a gazdag emberek apró ajándékokkal és képeslapokkal kedveskedtek egymásnak. A legkorábbi nyomtatott kártya, amit mi ismerhetünk, 1797-ből származik. Ezen Ámor jelenik meg a nyilával, körülötte virágok vannak, és egy vers.

                                                                                         

8. Esther Howland hozta létre a modern Valentin-napi kártyát

A fotó forrása: Heritage Images/Getty Images


A 19. század közepén még nem volt annyira elterjedt az ünnepi Valentin-napi kártya. Ha bement a vásárló az üzletbe, akkor egy-két olcsó papíron előállított, mondókával ellátott kártyát tettek elé, és abból tudott választani. A 20 esztendős Esther Howland úgy gondolta, hogy ez egy nagyszerű, kínálkozó lehetőség, amely csak rá vár. Ő lehetne az, aki pótolná a hiányt. A Howland családnak volt akkor egy irodaszerboltja, és a lány tudta, hogy más boltokban sokkal nagyobb a választék üdvözlő kártyákból, de nyilván igény is van rá. Feltételezve azt, hogy a nagyobb választék az előkelő üdvözlőlapokból az amerikai fogyasztókat ugyanannyira érdekelheti, elkészített hát néhányat, amely bonyolult mintákat és csipkéket tartalmazott. Alkotásait 75 ¢-ért (ma kb. 100 dollárért) adta el, ami akkoriban szép összegnek számított. A kártyái nagy sikert arattak, és hamarosan kibővítette vállalkozását, hogy ki tudja elégíteni az igényeket.

                                    

9. Az első szív alakú csokoládédobozok Valentin-napra 1861-ben jelentek meg

Ahogy a Valentin-napi ajándékokra fordított kiadások folyamatosan emelkedtek, a Cadbury csokoládégyártó cégnek az az ötlete támadt, hogy szív alakú dobozokban kínálják csokoládéjukat. Ezzel az ötlettel igazából mindenki jól járt, hiszen az ajándékozott két ajándékot is kapott egyszerre: a csokit és a díszdobozt. A Cadbury gyárnak bejött az ötlet, az új dobozok sikert értek el. Sajnos a márka nem védette le az ötletet, és így más csokigyárosok leutánozták a Cadbury ötletét, a legtöbben kevésbé minőségi termékekkel.

 

10. A viktoriánus korszakban a durva képeslap volt a menő

A Valentin-napi képeslapok ajándékozása tökéletes és egyszerű módja annak, hogy elmondd valakinek, mit érzel. Ezért is váltak gyorsan népszerűvé. A viktoriánus korabeliek osztották ugyan ezt a nézetet, de ők úgy gondolták, hogy az érzéseknek nem feltétlenül kell pozitívnak lenniük. Az emberek abban a korban élvezettel küldtek névtelen, durva, kritikus megjegyzéseket másoknak, a nem kívánt udvarlóktól kezdve az ismerősökig, vagy a kevésbé kedvelt családtagokig.

 

11. A Hallmark 1913-ban kezdte el tömegesen gyártani a Valentin-napi képeslapokat

A Hallmark is egy ötletből, a nulláról indult. Joyce Clyde Hall egy egyszerű, csendes nebraskai gyerek volt, de már korán rendkívüli üzleti érzékkel rendelkezett. Külföldről behozott képeslapokat adott el a helyi kereskedőknek. Néhány éven belül abbahagyta a középiskolát és elment Kansas City-be, akkor már bátyját is bevonta a folyamatosan növekvő üzletbe. 1913-ban elkezdték a Valentin-napi képeslapok eladását, de a siker elmaradt: egy tűzvész ugyanis összerombolta a kezdeti álmokat. A két fiatalembert azonban ez nem térítette el szándékától, hogy újabb business-be vágjanak, viszont a képeslapokat mellőzték. Saját ötleteik megvalósításába kezdtek, és kiszolgálták az igényeket, nemcsak a Valentin-napra, de más ünnepekre is készítettek ajándéknak szánt termékeket.

 

12. Az emberek több képeslapot küldenek Valentin-napra, mint szinte bármely más ünnepre

A fotó forrása: Anna Ostanina/iStock/Getty Images


Az üdvözlőkártyák gyártása jó befektetésnek bizonyult a Hall fivérek számára, mint ahogy a szerelmesek számára készített kártyák tömeggyártása is okos ötlet volt és bőven visszahozta az árát. Becslések szerint ma 145 millió Valentin-napi képeslapot adnak el, így ez az ünnep a második legnépszerűbb a világon, csak a Karácsony előzi meg.

 

13. A Valentin-nap dollármilliárdokat hoz évente

Azt mondják, a szeretet pénzen nem megvásárolható, mégis szinte biztos, hogy – főleg az amerikaiak – úgy gondolják, hogy az ajándékozással kifejezhető a szeretet. 2021-ben a Valentin-napi kiadások meghaladták a 21,8 milliárd dollárt, ami a járvány miatt jóval kevesebb, mint a 2020-ban szív alakú ajándékokra, vörös rózsákra, romantikus vacsorákra és sok másra költött 27,4 milliárd dollár.

 

14. Az édesség a leggyakoribb Valentin-napi ajándék

Ha ünnepled a Valentin-napot, és számítasz meglepetésre, valószínűleg a cukor is egy lehetséges módja lesz az ajándéknak. Az édesség van világszerte az első helyen, a kártyák a második legnépszerűbb termékek, míg a virágok kerültek a harmadik helyre. Amerikában az ékszer ajándékozása nem annyira menő Valentin-napkor, mindössze az ajándékozók 10 százaléka gondol arra, hogy kedvesét ékszer-féleségekkel lepje meg. Az ajándékozottak egy százaléka háziállatot is kap.

                                                                

15. A COVID-19 világjárvány fellendítette az ékszerkereskedelmet Valentin-napon

Noha a korábbi években a legtöbb ajándékozónak nem az ékszerek jutottak leghamarabb eszébe, mint Valentin-napra szánt ajándék, a COVID-19 változtatott ezen a szokáson. Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy nehéz kevésbé romantikus ajándékot elképzelni, mint egy gyilkos vírust. 2021-ben pont a COVID-19-nek köszönhetően kissé átalakultak az ajándékozási trendek. Mivel előtérbe került az online vásárlás, ezért az udvarlók sem édességbe, hanem inkább ékszerekbe fektették be pénzüket. S bár korábban az ékszereladás Valentin-napkor a 11. helyen állt, 2021-ben egészen a harmadik helyig emelkedett.

 

16. Hatmillió ember eljegyzése Valentin-naponSokan szív alakú nyaklánc helyett a Valentin-napra még szebb ékszerrel készülnek: eljegyzési gyűrűvel. Évente nagyjából 6 millió ember eljegyzése zajlik. Karácsony után ez a második ünnep, amikor féltérdre ereszkednek az urak, és megkérik szívük hölgye kezét. Ez az időszak egyértelműen az eljegyzési szezon.

 

17. Minden országban más és más Valentin-napi ünneplés

A Valentin-nap másképp néz ki szerte a világon. Ha esetleg az idei február 14-ét más országban töltöd, akkor figyeld majd meg, miben tér el az idegenben tartott Valentin-nap. Japánban a nőktől várják a férfiak a csokoládéajándékokat. Az Egyesült Államokban a férfiak átlagosan kétszer annyit költenek, mint a nők. Norvégiában – csak csendesen jegyzem meg, ez az én kedvencem, nagyon édes és romantikus ötlet – a nőket ajándékozzák meg úgy, hogy rejtélyes nyomokkal kiegészített verseket kapnak, amelyeket meg kell fejteniük, hogy felfedezzék udvarlójuk kilétét. Olaszországban is az ajándékozás romantikusabb formáját választják, a csokoládéval bevont mogyorót romantikus idézetekbe csomagolják. Dél-Afrikában a nők kerülik a rejtélyt, és szerelmük nevét közvetlenül az ingujjukra tűzik.

                                            

18. A Valentin-nap a házasságra vágyók napja a Fülöp-szigeteken

A fotó forrása: ibtimes.co.in


A Fülöp-szigeteken élő párok számára, akik szívesen kötnének házasságot, és lenne is kivel, de nincs pénzük, a kormány által támogatott csoportos esküvők praktikus megoldást jelentenek. Sok ilyen esküvő kerül megrendezésre szerte az országban Valentin-napon. A részvétel egyszerű – a pároknak csak megfelelő öltözékben kell megjelenniük, és azt kell mondanunk, hogy „Igen”. A tömegrendezvények időzítése miatt az országban több házaspár osztja meg a Valentin-napot házassági évfordulóként, mint az év bármely más napját.

 

19. Valentin-napon két terület is az Egyesült Államok államává vált  

Valentin-napi évfordulót nem egy, hanem két amerikai állam is ünnepel. Oregon 1859. február 14-én lett a 33. amerikai állam, még ha lakói ezt nem is tudták meg azonnal. (Egy teljes hónapba telt, mire a hírek távírón, postakocsin és gőzhajón keresztül eljutottak mindenhova az országban.) Pontosan 53 évvel később Arizona 48. államként követte Oregon példáját.

 

20. A sok kacagás ellenére az amerikaiak kedvetlenek a Valentin-napot illetően

A fotó forrása: izusek/Getty Images


Bármennyit is költenek szerelmükre, küldenek ajándékokat, esetleg jótékonykodnak, az amerikaiak közül szinte senki sem szereti a szerelem napját – legalábbis nem annyira, mint a többi ünnepet. Egy felmérés során az emberek mindössze egy százaléka említette kedvenc ünnepeként a Valentin-napot.


Ez az írás eredetileg az Ünnepek Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi ünnepről is olvashatsz.


Forrás:

mentalfloss.com

Felső kép: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »