15 éve hagyott itt minket Flipper Öcsi

15 éve hagyott itt minket Flipper Öcsi


Jeszenszky Béla néven született a később Flipper Öcsiként ismertté vált énekes, akinek halálát életem egyik legnagyobb tragédiájaként éltem meg. 2008. november 25-én, 46 évesen, pont 15 éve hagyott itt minket Flipper Öcsi, mai írásomban rá emlékezek.

Flipper Öcsi 1962. május 29-én született Dunaújvárosban, de néhány évvel később 1966-ban Budapestre költöztek családjával. A későbbi sztár már gyermekként megismerkedett a zenével: dobolni és csellózni is tanult, az éneklést pedig Sík Olgától és Domahidy Lászlótól sajátította el.

Élete akkor változott meg, amikor 1982-ben rajongóból a nagy sikerű Hungária zenekar tagja lett. Erre Fenyő Miklós így emlékezett még 1989-ben: „Nekem akkor az volt a tervem, hogy szervezek a Hungária mellé egy másik együttest – ez lett a rock and rollt játszó Clips, és ha sikerül, akár a Hungária előzenekara is lehetnek. Ennek a bandának a frontembere lett Öcsi, akit három nagyon klassz jampi srác kísért. Úgyhogy amikor Szikora Robi kivált a Hungáriából, addig erőszakoskodtam, míg Öcsi került a megürült helyre, azóta ismert a története.”

A Flipper Öcsi nevet is Fenyő Miklósnak köszönheti az énekes: „A név tőlem származik, én adtam neki. Ezt legendaoszlatandó mondom, mert sok a mendemonda a név körül, hát most leszögezem: tőlem származik. Életemnek abban a szakában találkoztunk, amikor rettenetesen fel voltam dobva – a nagy Hungária '81-82-es éveit írtuk – ekkor találkoztam azzal a remegő lábú IV. gimnazista fiúval, akit ma mindenki Flipper Öcsiként ismer, s akit én arra biztattam akkor, hogy bátran álljon ki a közönség elé, sikere lesz, csak akaratra és elszántságra lesz szüksége."

Jeszenszky Béla – Flipper Öcsiként az Aréna című albumon mutatkozott be, a Flipper című dalban. A Hungáriában nem töltött el sok időt, mivel rövidesen feloszlott, de a tagok többsége együtt maradt és megalakult a Dolly Roll. A lányok rögtön a szívükbe zárták a fiatal énekest, aki ezeknek az éveknek a legnagyobb slágereit köszönhette: például az Arrivederci Amore és a Gina, de további több sikeres dal is fűződik a nevéhez, mint a Link a lány, a Si-bap-bap-du-bap, Kolibri Panzió, Bossa Nova Senorita, Oh-la-la. 1987-ben Zsoldos „Dedy” Gáborral együtt kiléptek a Dolly Rollból, hogy azután Kisszabó Gáborral, az Első Emelet basszusgitárosával megalapítsa a Step együttest. Aztán csatlakozott hozzájuk Fehér Attila (gitár) és Popper Péter (billentyűs hangszerek), később pedig Kisszabó Gábor helyére Mester Tamás lépett. S én innentől – a Step megalakulásától – követem Flipper Öcsi karrierjét. A Step-es évek számomra a legfontosabb évek voltak, minden slágerüket kívülről tudtam, és többször is volt lehetőségem Öcsivel személyesen találkozni.


A Dolly Roll-ban érte el legnagyobb sikereit.


1990 márciusában kilépett a Step együttesből, majd szólókarrierbe kezdett. Egy évvel később jelent meg első szólólemeze, Homokot szór a szemembe címmel. 1993-ban újabb albummal jelentkezett, Más leszek én elnevezéssel. 1998-ban az újra összeálló Dolly Roll zenekarral nagy sikerű koncertet adott, amelyről tv- és hangfelvétel is készült.

2001-ben tért vissza a magyar könnyűzenei életbe, Tedd a szívedre a kezed című albumával. Olyan régi nagy slágerek is szerepelnek a korongon, mint például a Bossanova Senorita és a Kolibri Panzió.

2008 októberében súlyos szervi problémái miatt a székesfehérvári Szent György Kórházba vitték, ahol 2008. november 25-én éjjel elhunyt. Kajászón temették el nagyanyja mellé, ez volt az utolsó kívánsága. Pontosan 15 éve, hogy feladta. A sírjánál azóta is számtalan egykori rajongó jelenik meg, akik könnyes szemmel, némán, virágokkal a kezükben emlékeznek meg az énekesről.

„Az élet súlya könnyű neki már, de nekünk nagyon fáj”  – áll a felirat a síron.

Sajnálom, hogy a mai fiatalok már nem ismerhették Őt meg. Sajnálom, hogy nekik a meggyötört, alkoholproblémákkal küzdő énekes jut az eszükbe – ha egyáltalán bármi is eszükbe jut Flipper Öcsiről.

Nekik szívesen mesélnék arról az emberről, akit a népszerűsége éltetett. Aki rajongott a rajongóiért, és mindent elkövetett annak érdekében, hogy a társaságában jól érezze magát az, aki vele lehet. Habár személyesen nem ismertem, de találkoztam vele, és egyszer másokkal együtt elmentem vele egy kávézóba, ahol egyébként narancslevet fogyasztott. Számomra Öcsi a SZTÁR volt, a PÉLDAKÉP, a ZENÉSZ, a MINDEN, és éppen ezért rendkívül zavarban voltam, így átadtam másoknak a beszélgetés lehetőségét. Ő nem hagyta, és amikor megtudta, hogy érdi vagyok, akkor elkezdett beszélni imádott nagymamájáról, aki korábban Érden lakott – kiderült, hogy egy utcára tőlünk – és Ő gyakran meglátogatta. Ettől pedig „megnyíltam”. Amikor elváltunk, úgy éreztem, mintha legalább 1000 éve ismerném.

Ma 15 éve, hogy feladta. A szervezete mondta, hogy elég volt, vagy talán a lelke nem bírta tovább? – ezt valószínűleg sosem fogjuk megtudni. 15 éve már, hogy olykor-olykor megjelennek az egykori rajongók a sírjánál, és nem értik: miért? Nézik, és megérintik a jéghideg márványt, és emlékeznek a régi szép időkre, és azt a Flipper Öcsit látják maguk előtt, aki élt a színpadon, aki szórakoztatta imádott közönségét, aki boldog volt. Aki ott állt vagy a Hungáriában, vagy a Dolly Roll-ban, vagy a Step-ben, vagy szólóénekesként a színpadon... és éneklés közben még arra is maradt ideje és energiája, hogy beletúrjon a hajába, vagy kikacsintson egy lánynak, vagy rámosolyogjon közönségére.

Élete földi küldetése itt véget is ért.

Kihunytak a fények.

Örökre.

Köszönöm, hogy az életem része voltál!

Isten vigyázzon Rád, Flipper Öcsi!

 

 

Forrás:

wikipedia

Idézetek: atv.hu

Képek: MTI / archív

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »