10 növény, amitől jobb, ha távol maradsz

10 növény, amitől jobb, ha távol maradsz


Amikor új helyre költözünk, vagy saját házat építünk, akkor általában elsődleges feladat, hogy otthonunkat biztonságos környezetté alakítsuk. Így szinte mindenre odafigyelünk, hogy családunk tagjai és házi kedvenceink is jól és biztonságosan érezzék magukat: az éles sarkokat kipárnázzuk, letakarjuk a vezetékeket, a lépcsőkre csukható kis kapukat szerelünk, viszont figyelmen kívül hagyjuk a csendes fenyegetést: a növényeket.

A virágok, a növények egyértelműen otthonosabbá varázsolják házunkat. Élettel töltik meg, gyönyörű virágaik értékes díszei otthonunknak, illatuk frissességgel tölti meg a levegőt. Mégis van, amikor kétszer is meg kell gondolnunk, milyen növényeket tartunk, mert sokan közülük gyermekeinkre, háziállatainkra, de akár ránk is veszélyesek lehetnek. A Bright Side magazin összegyűjtött több olyan növényt is, amit jobb elkerülni. Éppen ezért érdemes átgondolni, hogy kockáztatunk-e, és elhelyezünk itt-ott egy-egy szép – de veszélyes – növényt házunk falain belül.

 

Nézzük, melyik az a 10 növény, amitől jobb, ha távol maradsz!

 

1. Peónia / Bazsarózsa

 

A kép forrása: Thesquirrelonthewire / Reddit, unsplash.com

 

Fő probléma: vonzza a kártevőket

A bazsarózsa egyértelműen a tavaszi virágok egyik remekműve, nehéz figyelmen kívül hagyni. A kerti bazsarózsa legismertebb fajtája a pünkösdirózsa. Ha arra vágysz, hogy egy csokor illatos, friss pünkösdirózsát szedjél a kertedből, hogy az étkező asztalon helyezd el, akkor csak óvatosan. Ezek az élénk színű, csodaszép virágok nemcsak a tekintetünket vonzzák, de a nemkívánatos rovarokat is, különösen a hangyákat.

 

2. Zöld borostyán

A kép forrása: publicdomainpictures.net, unsplash.com

 

Fő probléma: vonzza a skorpiókat

A borostyánok hosszúra és dúsra is nőhetnek, így csodálatos látványt nyújtva a ház falán. De vannak olyan élőlények, amiket szívesebben látunk kint, mint otthonunkban. Ilyen lehet a skorpió, amely hasonlóan a többi hátborzongató ízeltlábúhoz, szeret megbújni a sötét, nyirkos helyeken. Így észrevétlenül lopózhat be otthonunkba, ha nyitva hagyjuk az ablakokat. Nem csak a skorpió jelenthet problémát, de az is előfordulhat, hogy a borostyán hajtáseredetű tápgyökerével behatol a fal repedésein, elszívja abból a vizet, azokban növekszik, így meggyengíti az épületet.

 

3. Spárgapáfrány

A kép forrása: depositphotos.com

 

Fő probléma: mérgező az állatokra és az emberekre

A spárgapáfránynak tollakhoz hasonló, világos lombozata van, ami meglehetősen vonzó beltéri növénnyé teszi. Mielőtt azonban úgy döntesz, hogy otthonod lakójává teszed, jobb, ha kétszer is átgondolod, különösen, ha háziállatokat tartasz, vagy gyermekeid vannak. Elfogyasztva ugyanis veszélyes emberre és állatra egyaránt, levelei és bogyói a szapogenin nevű szteroidot tartalmazzák, ami egy mérgező anyag. Ez a szteroid egyébként számos más növényben is megtalálható. A mérgezés tünetei a hányás, hasmenés, hasi fájdalom lehetnek. Ezen kívül a növény allergiás reakciókat, bőrgyulladást is okozhat, ezért ha van ilyen otthon, és gondozni szeretnénk, nem árt, ha kertészeti kesztyűvel érintjük meg.

 

4. Filodendron

 

A kép forrása: depositphotos.com

 

Fő probléma: a filodendron mérgezés veszélyes az emberre és a háziállatokra

A filodendronok sok otthonban megtalálhatók, mivel könnyen gondozhatók, kellemes hangulatot nyújtanak és látványosak. Nyilván az ember nem azért tart egy ilyet otthonában, hogy megegye, de a gyerekek és a háziállatok szeretnek sok mindent megkóstolni, ezért érdemes őket távol tartani a növénytől. A mérgezés, amit okoz nem halálos ugyan, de a tünetek nagyon zavarók lehetnek: hányinger, égető érzés, a száj, a  nyelv és a torok megduzzad, hányás és hasmenés.

 

5. Aloe vera           

 

A kép forrása: entgardener / reddit

 

Fő probléma: veszélyes a macskákra és a kutyákra

Orvosi szempontból az egyik legfontosabb növényünk, hiszen az aloe vera számos gyógyászati jótékony hatása ismert. Az emberek számára… DE! A háziállatokra nézve veszélyes lehet, mérgezést okozhat. Ez a közönséges szobanövény ugyanis antrakinon-glikozidokat tartalmaz, ami erős hashajtó-szer, ezért fogyasztása nem javasolt. Lenyelés után olyan tüneteket okoz, mint például a hányás, hasmenés, letargia, depresszió, étvágytalanság, és remegés.

 

6. ZZ pálma / Legényvirág   

A kép forrása: snoolentils1369 / reddit

 

Fő probléma: mérgezése kellemetlen mellékhatásokat okoz gyerekeknek és háziállatoknak

A zamioculcas zamiifolia, ismertebb nevén ZZ növény, több okból is hasznos szobanövény, ezért gyakori az otthonokban. A legfontosabb, hogy kiszűri a méreganyagokat a levegőből, így jobb levegőminőséget biztosít a lakásban. Ideális azok számára is, akik még csak most ismerkednek a növénytermesztéssel, mivel bírja a túlöntözést és az aszályos időszakokat is. Meglepő, hogy mindezek után fent van ezen a listán, igaz? A rossz hír az, hogy saját méreganyagokat is tartalmaz: oldhatatlan kalcium-oxalátokat. Ezek a kristályok irritálhatják a test lágyszöveteit. Lenyelés után a száj, és a gyomor-bél traktus fájdalmát okozhatja.

 

7. Angol borostyán

A kép forrása: bones1225 / reddit, depositphotos.com

 

Fő probléma: allergiás reakciókat vált ki

Ennek a növénynek az örökzöld levelei olyan környezetet biztosítanak, amely az angol vidéki élet érzetét kelti. Más borostyántípusokhoz hasonlóan azonban ez a fajta is okozhat nem kívánt hatásokat. Sokan allergiás tüneteket tapasztalhatnak érintésre: viszketés, kiütések, de akár még hólyagok is jelentkezhetnek. A háziállatok sincsenek biztonságban e növény közelében, mivel ha véletlenül lenyelik, mérgezési tüneteket – légzési problémákat, bénulást stb. – tapasztalhatnak. A legsúlyosabb esetekben az állat akár kómába is eshet.

 

8. Fagyöngy

A kép forrása: depositphotos.com

 

Fő probléma: mérgező lehet állatokra és emberekre

Ez a növény a szeretet és a jókedv szimbóluma. De ha véletlenül lenyeljük a bogyóit, akkor nem pozitív érzések jutnak róla eszünkbe. A fagyöngy mérgezés ugyanis sok problémát okozhat. Gyomor-bél hurut alakulhat ki, amely hasmenéssel, hányással, hasi fájdalmakkal, lázzal és görcsökkel jár. Következő ünnepnapon ügyelj arra, hogy otthonod mely részén helyezed el. Lehetőleg tedd olyan helyre, ahol nem érhető el könnyen.

 

9. Gumós zöldségek

A kép forrása: depositphotos.com

 

Fő probléma: vonzza a kártevőket

A házon belüli zöldségtermesztés megoldhatatlannak tűnhet, de nem a kreatív, találékony emberek számára. Sok zöldség ugyanis könnyen termeszthető beltérben is. Viszont a kártékony rovarok, csúszómászók itt is problémákat okozhatnak, így például a levéltetvek, férgek, bolhák, amelyek a benti termesztés során otthonunk lakóivá válhatnak. A legjobban a sárgarépa, a fehérrépa és a burgonya vonzza ezeket a kártevőket.

 

10. Békeliliom / Vitorlavirág

A kép forrása:  bigpaw71 / reddit

 

Fő probléma: elsősorban gyerekekre, macskákra és kutyákra jelenthetnek veszélyt

Úgy tűnik, ez egy ideális növény beltéri tartáshoz, mert szó szerint: igénytelen. Nincs szüksége sok napfényre, és buja, zöld leveleivel friss hangulatot kölcsönöz bármely helyiségnek. Ennek a növénynek a véletlen lenyelése viszont veszélyes lehet, mivel kalcium-oxalát kristályokat tartalmaz. Ez fájdalmat okozhat a szájban és a bőrön. Súlyos esetekben hányingerhez és hányáshoz is vezethet.

 

 

Forrás:

brightside.me

Felső kép: Thamizhpparithi Maari / Wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »