10 milliószoros napok 2024-ben

10 milliószoros napok 2024-ben


A tízmilliószoros nap, vagyis a Dharmachakra Nap a tibeti kultúra része, amelyben minden évben 4 fontos, különleges energiájú napot ünnepelnek. E napok –, amelyeket a Nagy Buddha napoknak is neveznek – Buddha életének egy-egy fontos állomását jelképezik. Mivel a tibeti holdnaptár alapján, a Hold járását követve számolják ki ezeket a napokat, ezért a négy jeles ünnep minden évben más naptári dátumra esik. A tibetiek hite, vallása szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószorosan nagyobb teremtő erővel hatnak ezeken a napokon, ezért különösen fontos jelentőségűek.

 

Ismét egy különleges év: 2024

Az idei évet minden szempontból különleges évnek tartják. A földi, anyagi javak helyett magasabb értékek válnak majd fontossá. Bölcsebbé, alázatosabbá válhatunk, ugyanakkor álmodozóbbak, érzékenyebbek leszünk. De mint ahogy a pozitív tulajdonságaink, úgy a negatívabbak is nagyobb teret kapnak, ezért nem árt, ha odafigyelünk arra, amit teszünk.
2024-ben a 10 milliószoros napok:

  • Február 24. (Szombat)
  • Május 23. (Csütörtök)
  • Július 9. (Kedd)
  • Október 23. (Szerda)


1. Dharmachakra Nap: Chotrul Duchen, vagyis „A vajmécsesek, Buddha 15 csodájának ünnepe”           

Az első tízmilliószoros nap 15 nappal Losar (keleti Újév) utánra esik, tehát az első holdhónap 15. napjára, így 2024-ben február 24-ére.

Ezen a napon a történelmi Buddha Shakyamuni csodás tetteiről emlékeznek meg. A 15 egymást követő napon át végzett tetteket azért csinálta Buddha, hogy megerősítse híveinek hitét, és segítsen legyőzni nekik a nehézségeket. Tettei által megmutatta a tudat valódi tisztaságát és erejét. Az ilyenkor végzett szertartások során hagyományosan jakvajból készült mécseseket, illetve gyertyákat gyújtanak a templomokban és a házi oltáron egyaránt. Manapság jakvaj helyett használnak növényi olajból, vagy tisztított vajból formált gyertyákat is, amelyek általában virág-, madár- vagy fa alakúak.

 

2. Dharmachakra Nap: Saka Dawa Duchen, vagyis „A születés, a megvilágosodás és a halál napja”          

A második tízmilliószoros nap a hatodik holdhónap 4. napja, vagyis 2024. május 23-a.

A hagyomány szerint ez a nap Buddha születésének, majd 35 éves korában a bódhifa alatti megvilágosodásának és parinirvánába való távozásának a napja, éppen ezért rendkívül fontos ünnep ez a buddhisták számára. Ázsiában ezt a napot úgy ünneplik, hogy kismadarakat vásárolnak, akiket aztán szabadon engednek, így vezetik el őket a szabadsághoz, a boldogsághoz, a megvilágosodáshoz.

                                                                                    

3. Dharmachakra Nap: Choekhor Duchen, vagyis „Az imakerék ünnepe”  

A harmadik tízmilliószoros nap a hatodik holdhónap 4. napja, ami 2024-ben július 9-ére esik.

Ez talán az egyik legfontosabb ünnep a négyből, mert ezen a napon emlékeznek meg Buddha talán első és egyben legfontosabb tanítására, a Négy Nemes Igazság-ra. Buddha éppen hét héttel a megvilágosodása után kezdte el hívei tanítását, méghozzá a legenda szerint az indiai istenek, Indra és Brahma kérésére.

 

4. Dharmachakra Nap: Lhabab Duchen, vagyis „A mennybemenetel napja”

A negyedik tízmilliószoros nap a kilencedik holdhónap 22. napja, ami 2024-ben október 23-a.

A mennybemenetel napján Buddha az égiek közé ment, hogy tanításait az isteneknek is elmondja, és hogy köszönetet mondjon az édesanyjának, amiért segített neki kiszabadulni az élet körforgásából. Hívei kérésére azonban nem maradt az égiek között, hanem Visvakarma isten létráján visszatért a földre. A tibeti hagyomány ezen a napon emlékezik meg Buddha földre szállásáról, az istenek világából.

 

Mit tegyünk és ne tegyünk a tízmilliószoros napokon? 

Nemcsak a buddhisták, de az emberek nagy része egy ideje már igyekszik tartani a Dharmachakra Napokat. Ezeken a napokon különösen fontos, hogy mire gondolunk, hogyan érzünk, hiszen azt tartják, bármi rosszra, vagy jóra is vágysz, azt tízmilliószorosan kapod meg. Bármi jót, vagy rosszat is teszel, azt tízmilliószorosan kapod vissza. Így egyáltalán nem mindegy, mit teszünk, és mire vágyunk.

Legyünk nagylelkűek, segítőkészek ezeken a napokon (IS); illetve felejtsük el sérelmeinket. Egy ilyen nap kiváló lehetőség arra, hogy elengedjük a negatív dolgokat az életünkből, ne ragaszkodjunk feleslegesen semmihez. Kerüljük a konfliktusokat, ne veszekedjünk, ne sértegessünk másokat. De a legfontosabb, hogy óvakodjunk attól, hogy mások életét kioltsuk, beleértve ebbe az apró bogarakét is.
Ezeken a napokon nemcsak a pozitív gondolatokkal teremthetünk elsöprő erővel, hanem az ártó, negatív gondolatokkal is, tehát a jó dolgok mellett az ártalmas, lenéző, gonosz szándékú tettek is energiát kapnak, ezért tartózkodjunk minden káros gondolattól, vagy tettől. Helyette inkább meditáljunk, sétáljunk kint a szabadban, cselekedjünk mások javára, gondoljunk a pozitívumokra. Adjunk hálát, mondjunk köszönetet mindenért, amit életünk során kaptunk és kapunk. Most itt az alkalom, hogy végre olyan értékek szerint éljünk, amelyek inspirálóan hatnak ránk.

Azok a vágyak, célok, cselekedetek, amiket ma útnak indítunk tízmilliószor nagyobb erővel érnek célba. Valójában azonban még az érzéseknél és gondolatoknál is fontosabb az, hogy milyen a tudatállapotunk, amiből elindítjuk azt.

 

 

Forrás:

en.wikipedia.org

tibetbureau.in

címlap: wikipedia / John Hill

Képek: pixabay, pexels

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »