10 ijesztő tény aranyos állatokról

10 ijesztő tény aranyos állatokról


A világ legaranyosabb állatai is rendelkezhetnek olyan szokásokkal, amik egy másfajta – kevésbé szeretett – tulajdonságokat kölcsönöz nekik. A cikkben szereplő állatok lehet, hogy ártalmatlannak tűnnek, de ezeknek az aranyos lényeknek van egy sötét oldaluk is. Most ezeket ismerjük meg.

 

A katicabogarak kannibálok

 

A fotó forrása: SERHII HROMOV/SHUTTERSTOCK

 

Ezek az élénkszínű bogarak furcsa módon oldják meg a táplálékszerzést, ha szűkös az élelem. Azért, hogy túléljék a nehezebb napokat, attól sem riadnak vissza, hogy társaik ellen forduljanak. A felnőtt katicabogarak megeszik az újszülött katicákat. A ragadozók elriasztására is van egy védekező mechanizmusuk: lábukból bűzös folyadékot bocsátanak ki, ez segít elriasztani a ragadozókat.

 

A tengeri csillagoknak hátborzongató étkezési szokásaik vannak

 

A fotó forrása: ALE_KOZIURA/SHUTTERSTOCK

 

Talán nem meglepő, hogy ezeknek a szokatlan lényeknek van néhány olyan különcsége, ami rendkívül furcsa. Például, hogy testükhöz karnak nevezett nyúlványok csatlakoznak, és ezeknek a végén, a hegyén van egy-egy szem alakú folt, amelyen keresztül látnak. Étkezési szokásaik azonban szokatlan, már-már groteszknek tűnik. Ugyanis a tengeri csillagok ragadozók, főként korallokkal, kagylókkal és csigákkal táplálkoznak. A tengeri csillagok gyomra kifordítható, ami azt jelenti, hogy például egy kagyló elfogyasztásához a lény enyhén kinyitja a kagyló héját, a saját gyomrát a száján keresztül a kagylóba löki, megeszi az állatot, majd a gyomrát visszacsúsztatja a saját testébe. 

 

A csigák borotvaéles fogakkal rendelkeznek       

 

A fotó forrása: SERGEI MIRONENKO/SHUTTERSTOCK

 

De most komolyan: Mennyire félelmetes lehet egy olyan állat, amely átlagosan 0,048 km/h sebességgel halad, és nyálkát hagy maga után? Egyetlen pillantás a szájukba viszont megváltoztatja a róla alkotott véleményünket. Ugyanis a csigák haslábúak néven is ismertek, és mint általában a haslábúaknak, a csigáknak is több ezer apró foguk van, amelyek egy erőteljes reszelőnyelven, az úgynevezett radulán helyezkednek el. Ezeket a fogakat – fajtól függően – méregszigonyként használják, ennek segítségével vágják el az áldozatot, vagy ragadják meg a földigilisztákat, hogy aztán felfalják őket.

 

A lóri majmoknak mérgező könyökük van

 

A fotó forrása: WARMER/SHUTTERSTOCK

 

A legritkább főemlősnek tartott lóri majom egy egzotikus állat, és a világ egyetlen mérgező emlőse. A könyökükben termelik meg a mérgező váladékot, ami súlyos allergiás reakciót okozhat más emlősöknél. Amikor a lóri majom úgy érzi, veszélyben van, akkor megnyalja a könyökén lévő váladékot, és megharapja a támadót, ezzel pedig be is került a méreg az áldozat sebébe.

 

A jegesmedvék rosszindulatú ragadozók

 

A fotó forrása: SERGEY URYADNIKOV/SHUTTERSTOCK

 

A jegesmedvék aranyos és bújós nagy maciknak tűnhetnek, de a világ legnagyobb ragadozói, gyakran állnak lesben fókára vadászva, és lopakodva közelítik meg áldozatukat. Ez a valóságban úgy zajlik, hogy a jegesmedve kilesi a fóka leheletét, amelyet a jégen lévő kis nyílásokon keresztül lát, vagy egész egyszerűen a szaglása segítségével észleli azt. Mancsával benyúl a lukba, ahol a fóka van, és kirángatja áldozatát a jégre. Mancsával végzetes csapást mér a fóka vékony koponyájára. Legtöbbször akkor támad, amikor a fókacsapat a jégen napozik. A hím jegesmedvéről egyébként is ismert, hogy akár nála nagyobb súlyú állat meggyilkolására is képes, így például a beluga bálna, vagy a narvál sincs tőle biztonságban.

 

A margay, vagy a hosszúfarkú macska egy nagy manipulátor

 

A fotó forrása: VLADISLAV T. JIROUSEK/SHUTTERSTOCK

 

Ezek a dzsungelmacskák barátságosnak tűnhetnek, de ha véletlenül meglátod őket az Amazonas esőerdejében, messziről kerüld el őket, mert egyáltalán nem hasonlítanak a tipikus házi kedvenceidre. Vadászeszközük a hangutánzás. Amikor éhesek, akkor utánozzák az áldozatuk hangját, ezzel pedig magukhoz csalogatják őket, így annak elejtése már gyerekjáték. Állítólag egyedül ők támadnak hangutánzással.

                                                     

A delfinek szeretnek zaklatni és kínozni másokat

 

A fotó forrása: ANDREA IZZOTTI/SHUTTERSTOCK

 

A legcukibb állatos történetek a delfinekkel állnak kapcsolatban. Náluk barátságosabb, nyugodtabb lény nem létezik. De akkor hogy lehet, hogy ezeknek a kedves állatoknak van egy aljas oldala is? Nos, az igazság az, hogy a delfinek meglehetősen erőszakosak tudnak lenni, ha éppen olyan a hangulatuk. A delfineket megfigyelték, amikor néha – játék közben – úgy használták a bébicápákat, mint a röplabdákat, egy esetben pedig megmagyarázhatatlan agresszív cselekedetek során barna delfineket öltek meg.

 

A nőstény pingvinek elrabolják mások fiókáit

 

A fotó forrása: VLADSILVER/SHUTTERSTOCK

 

Azt hiszem, kevés olyan állat van, aki annyira hasonlít az emberre, mint a pingvin. A pingvinek kapcsolataikban is a tartósságra esküsznek, de most kiderült egy másik emberi tulajdonságuk is. Azok az imádnivaló, kacsázó pingvinek, akiket úgy szeretünk, valójában pingvinrablást is gyakran követnek el, ha elveszítik saját fiókájukat. De amíg az emberrabló ezt komolyan is gondolja, és sok esetben felneveli a csecsemőt, addig a pingvin gyorsan elveszíti érdeklődését: magára hagyja az elrabolt fiókát, aki így elpusztul.

 

A babapókok megeszik az anyjukat

 

A fotó forrása: VADYM LESYK/SHUTTERSTOCK

 

Azt, hogy egy pók hogy kerülhetett fel a legaranyosabb állatok listájára, azt nem tudom, de tény, hogy hasonló szokásuk van, mint a katicabogárnak. A pókok néhány faja kannibálok módjára viselkedik. A matrifágia folyamat az, amikor a bébipók megeszi a saját anyját. Ez a kissé horrorisztikus szülő-gyerek kapcsolat egyből a kikelést követően elindul. Az anyapók leáll a táplálkozással, és előállít egy tápláló folyadékot, amelyet szájon át ad a kispóknak. Ez körülbelül két hétig tart. De amikor elfogy a folyadék, a kispók rámászik, és elkezdi enni a saját anyját. Az anyapók állítólag ezt békésen tűri, pedig kezdetben még életben van.

 

A kenguruk könyörtelen anyák         

 

A fotó forrása: NICK FOX/SHUTTERSTOCK

 

Ne tévesszen meg az ártalmatlannak tűnő kenguru, aki úgy cipeli zsebében a bébijét, mint egy csodálatos anya. Mert egyébként nem az. Egy kenguru, ha veszélyben van, még a kis kengurut is képes feláldozni, hogy ő megmeneküljön. Arra is van példa, ha egy kengurumamának több bébije születik, akkor csak egyet tart életben. De nemcsak ebben viselkedik másként. A kenguru – az emberrel ellentétben – tudatja gyerekeivel, hogy ki a kedvence.

 

 

Forrás:

readersdigest.com.au

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »